De Chinese Long March 5 raket.
Foto: CGTN

Sinds 2016 heeft China er een echte krachtpatser bij op vlak van ruimtevaart. Zo is de Long March 5 vandaag de dag de krachtigste Chinese raket voor het in de ruimte brengen van satellieten en ruimtesondes. Deze 'heavy lift rocket' kan satellieten tot 14 ton tot in een geostationaire overdrachtbaan (GTO) brengen en werd al gebruikt voor het lanceren van de Chinese Marsverkenner Tianwen 1 en de Chinese maanlander Chang'e 5. China wil deze krachtige raket vooral inzetten voor het lanceren van verschillende modules die in de ruimte samen een Chinees ruimtestation moeten vormen. Naast de klassieke versie van de Long March 5 ontwikkelde China ook een Long March 5B die zwaardere vrachten in een lage baan om de aarde kan brengen. Leer alles over de krachtige Chinese Long March 5 raket in deze handige infofiche! 

Technische gegevens Long March 5 raket

Fabrikant: China Academy of Launch Vehicle Technology (CALT)
Lengte: 57 m
Diameter: 5 m
Gewicht: 851 ton
Aantal trappen: 2
Aantal boosterraketten: 4
Stuwkracht boosterraket: 2 400 kN
Raketmotoren onderste rakettrap: 2 x YF-77 
Raketmotoren tweede rakettrap: 2 x YF-75D
Stuwkracht onderste rakettrap: 1 020 kN
Stuwkracht tweede rakettrap: 176 kN
Laadvermogen (LEO): 25 ton
Laadvermogen (GTO): 14,4 ton
Laadvermogen (TLI): 9 ton
Eerste lancering: 3 november 2016 (versie 5)
5 mei 2020 (versie 5B)
Kostprijs: ?
Lanceerbasis: Wenchang Spacecraft Launch Site (China)
Bestemd voor bemande missies: Neen


Lancering van een Chinese Long March 5 - Foto: Su Dong/chinadaily.com.cn


Onderdelen zoals de boosteraketten van de Long March 5 raket - Foto: China Aerospace Science and Technology Corp.


De indrukwekkende Long March 5 raket in zijn assemblagegebouw - Foto: Xinhua

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1971

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan wordt het Saljoet 1 ruimtestation in de ruimte gebracht. Dit is 's werelds eerste ruimtestation en wordt in juni 1971 voor het eerst bewoond door de Sojoez 11 bemanning. Saljoet 1 heeft bij zijn lancering een gewicht van 18,2 ton, is 15,8 meter lang en bestaat uit vier compartimenten waarvan één dienst deed als woon- en werkruimte. Het belangrijkste doel van de Saljoet 1 was het testen van (toen) nog nooit eerder in de ruimte gebruikte systemen. Daarnaast zou het ruimtestation worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Het hoofdinstrument, een telescoop, kon echter niet gebruikt worden omdat de beschermkap na de lancering niet was losgekomen. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken