Eén van de lanceercomplexen van het Pacific Spaceport Complex - Alaska.
Foto: PSCA

In de noordelijke Amerikaanse staat Alaska bevindt zich het Pacific Spaceport Complex - Alaska dat gebruikt wordt voor het lanceren van zowel militaire raketten alsook commerciële raketten. Deze afgelegen Amerikaanse lanceerbasis, eerder bekend onder de naam 'Kodiak Launch Complex', is eigendom van het de Amerikaanse staatsinstelling Alaska Aerospace Corporation en bevindt zich op het eiland Kodiak. Nadat de Pacific Spaceport Complex - Alaska in 1998 werd geopend werden er al tal van Amerikaanse satellieten in de ruimte gebracht door verschillende soorten raketten. In november 2021 bracht een commerciële raket van het ruimtevaartbedrijf Astra ook voor de eerste maal enkele kleine satellieten in de ruimte vanop het Pacific Spaceport Complex - Alaska.

De Pacific Spaceport Complex - Alaska beschikt over enkele lanceercomplexen vanwaar men verschillende soorten raketten kan lanceren. Naast het lanceren van kleine satellieten kan het Pacific Spaceport Complex - Alaska ook gebruikt worden voor het testen van militaire ballistische raketten en sondeerraketten. Het belangrijkste lanceercomplex op deze lanceerbasis beschikt over een zeventien verdiepingen hoog assemblagegebouw en bijhorende clean room waarin men de satellieten kan voorbereiden op hun missie. In 2016 sloot de Alaska Aerospace Corporation een contract af met het Amerikaanse Missile Defense Agency (MDA) waardoor men vanop deze lanceerbasis militaire raketten kon testen. Zo werden in 2019 in opdracht van de Israeli Air Force en het Amerikaanse Missile Defense Agency (MDA) enkele Arrow III onderscheppingsraketten gelanceerd en getest vanop deze lanceerbasis die succesvol 'vijandige' raketten uitschakelden. Vanop het Pacific Spaceport Complex - Alaska werden in het verleden al Athena I en Minotaur 4 raketten gelanceerd die verschillende satellieten zoals het NanoSail-D2 zonnezeil en de Radio Aurora Explorer (RAX) in de ruimte brachten.

Pacific Spaceport Complex - Alaska

Naam: Pacific Spaceport Complex - Alaska
Alternatieve naam: Kodiak Launch Complex
Land: USA
Eigenaar: Alaska Aerospace Corporation
Hoogte: 30 m
Coördinaten: 57°56'09"N - 152°20'16"W
Start bouw: 1998

embed google map html

Overzicht operationele lanceercomplexen

Launch Pad 1: Athena I / Minotaur IV
Launch Pad 2: Polaris A-3 / Astra Rocket / Arrow III
Launch Pad 3B: Astra Rocket 3

Pacific Spaceport Complex - Alaska
Lancering van een commerciële Astra raket - Foto: Astra

Pacific Spaceport Complex - Alaska
Het Pacific Spaceport Complex - Alaska - Foto: Alaska Aerospace Corp.

Pacific Spaceport Complex - Alaska
Lancering van een Minotaur 4 raket - Foto: U.S. Navy photo by John F. WIlliams

Kris Christiaens

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Oprichter & beheerder van Belgium in Space.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

34%

Dit gebeurde vandaag in 1968

Het gebeurde toen

De Russische kosmonaut en 's werelds eerste ruimtevaarder Joeri Gagarin komt op 34-jarige leeftijd om het leven bij een ongeluk met een MiG-15 straaljager. De exacte oorzaak van het ongeluk is nooit bekend geworden. Gagarin liet vrouw en twee kinderen achter. De as van Gagarin werd bijgezet in de muur van het Kremlin. Elk jaar op 12 april, de Dag der Kosmonauten, wordt er een krans gelegd. Op 12 april 1961 werd Gagarin de eerste mens in de ruimte aan boord van de Vostok 1 ruimtecapsule.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Sociale netwerken