Pacific Spaceport Complex - Alaska

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Eén van de lanceercomplexen van het Pacific Spaceport Complex - Alaska. Eén van de lanceercomplexen van het Pacific Spaceport Complex - Alaska. Foto: PSCA

In de noordelijke Amerikaanse staat Alaska bevindt zich het Pacific Spaceport Complex - Alaska dat gebruikt wordt voor het lanceren van zowel militaire raketten alsook commerciële raketten. Deze afgelegen Amerikaanse lanceerbasis, eerder bekend onder de naam 'Kodiak Launch Complex', is eigendom van het de Amerikaanse staatsinstelling Alaska Aerospace Corporation en bevindt zich op het eiland Kodiak. Nadat de Pacific Spaceport Complex - Alaska in 1998 werd geopend werden er al tal van Amerikaanse satellieten in de ruimte gebracht door verschillende soorten raketten. In november 2021 bracht een commerciële raket van het ruimtevaartbedrijf Astra ook voor de eerste maal enkele kleine satellieten in de ruimte vanop het Pacific Spaceport Complex - Alaska.

De Pacific Spaceport Complex - Alaska beschikt over enkele lanceercomplexen vanwaar men verschillende soorten raketten kan lanceren. Naast het lanceren van kleine satellieten kan het Pacific Spaceport Complex - Alaska ook gebruikt worden voor het testen van militaire ballistische raketten en sondeerraketten. Het belangrijkste lanceercomplex op deze lanceerbasis beschikt over een zeventien verdiepingen hoog assemblagegebouw en bijhorende clean room waarin men de satellieten kan voorbereiden op hun missie. In 2016 sloot de Alaska Aerospace Corporation een contract af met het Amerikaanse Missile Defense Agency (MDA) waardoor men vanop deze lanceerbasis militaire raketten kon testen. Zo werden in 2019 in opdracht van de Israeli Air Force en het Amerikaanse Missile Defense Agency (MDA) enkele Arrow III onderscheppingsraketten gelanceerd en getest vanop deze lanceerbasis die succesvol 'vijandige' raketten uitschakelden. Vanop het Pacific Spaceport Complex - Alaska werden in het verleden al Athena I en Minotaur 4 raketten gelanceerd die verschillende satellieten zoals het NanoSail-D2 zonnezeil en de Radio Aurora Explorer (RAX) in de ruimte brachten.

Pacific Spaceport Complex - Alaska

Naam: Pacific Spaceport Complex - Alaska
Alternatieve naam: Kodiak Launch Complex
Land: USA
Eigenaar: Alaska Aerospace Corporation
Hoogte: 30 m
Coördinaten: 57°56'09"N - 152°20'16"W
Start bouw: 1998

embed google map html

Overzicht operationele lanceercomplexen

Launch Pad 1: Athena I / Minotaur IV
Launch Pad 2: Polaris A-3 / Astra Rocket / Arrow III
Launch Pad 3B: Astra Rocket 3

Pacific Spaceport Complex - Alaska
Lancering van een commerciële Astra raket - Foto: Astra

Pacific Spaceport Complex - Alaska
Het Pacific Spaceport Complex - Alaska - Foto: Alaska Aerospace Corp.

Pacific Spaceport Complex - Alaska
Lancering van een Minotaur 4 raket - Foto: U.S. Navy photo by John F. WIlliams

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Meer in deze categorie: « Wenchang Space Launch Site

Dit gebeurde vandaag in 1994

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt het Amerikaanse ruimteveer Endeavour gelanceerd (STS-68) met aan boord zes astronauten. Tijdens deze bemande ruimtevlucht wordt aan aardobservatie gedaan met behulp van radartechnologie.

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 87

Messier 87
Messier 87 is een gigantisch elliptisch sterrenstelsel dat deel uit maakt van de bekende Virgocluster. Het sterrenstelsel is van het type E0-E1, zo goed als bolvormig. Messier 87 is wellicht…
Lees meer...

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

92%

Sociale netwerken