Apollo 2 (AS-203)

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(3 stemmen)

AS-203 (Apollo Saturn-203) was de vijfde onbemande testmissie uit het Amerikaanse Apollo ruimtevaartprogramma. Deze testvlucht wordt vandaag de dag soms ook als 'Apollo 2' omschreven. Het belangrijkste doel van deze testvlucht was om het gedrag te bestuderen van de brandstof in de S-IVB raketttrap eenmaal deze zich in een gewichtloze omgeving zou bevinden. Deze S-IVB rakettrap zou tijdens bemande Apollo vluchten de astronauten van de Aarde naar de Maan moeten brengen.

Aangezien dit nooit eerder getest werd voor een bemande ruimtemissie, en men niet goed wist hoe de vloeibare brandstof zich zou gedragen, was dit voor ingenieurs dan ook een hele uitdaging en een belangrijke test. De S-IVB rakettrap werd hiervoor dan ook uitgerust met 83 sensoren en twee televisiecamera's zodat men perfect kon zien hoe de brandstof zich zou gedragen. In de lente van 1966 werd er beslist de AS-203 testvlucht voor de AS-202 missie uit te voeren aangezien de Command Service Module voor de AS-202 missies nog niet klaar was. De S-IVB rakettrap die zou gebruikt worden voor de AS-203 testvlucht arriveerde op 6 april 1966 op de Cape Canaveral lanceerbasis waarna de S-IB rakettrap zes dagen later arriveerde op de lanceerbasis. In de weken die hierop volgden werden de twee rakettrappen aan elkaar bevestigd en werd de raket in zijn verticale houding rechtgezet op het lanceercomplex 37B. Eenmaal men begon met het testen van alle onderdelen bleek er een probleem te zijn met soldeerpunten in printplaten waardoor er tal van printplaten moesten vervangen worden. In juni 1966 kregen bezoekers op de Cape Canaveral lanceerbasis een uniek beeld te zien. Voor het eerst in de geschiedenis bevonden er zich drie Saturn raketten op de lanceerbasis. Op lanceercomplex 39A bevond zich een replica van de krachtige Saturn V maanraket en op de lanceerplatformen 24 en 37B bevonden zich de twee Saturn-I raketten voor de AS-202 en AS-203 testvluchten.

AS-203
Start van de AS-203 testvlucht - Foto: NASA


Tijdens de eerste lanceerpoging werden de raketmotoren van de onderste Saturn-IB rakettrap met succes tot ontbranding gebracht op 5 juni 1966. Zoals gepland bracht de S-IB rakettrap de S-IVB rakettrap tot op een bepaalde hoogte waarna deze werd afgestoten en tot ontbranding werd gebracht. Later werd bekend gemaakt dat fragmenten van de onderste S-IB rakettrap mogelijk een Duitse vissersboot zouden geraakt hebben. De tweede rakettrap werd in een cirkelvormige baan om de Aarde gebracht op een hoogte van 188 kilometer. Zoals ingenieurs hadden voorspelt bleken er geen problemen te zijn met de brandstof aan boord van de S-IVB tweede rakettrap en men kon de raketmotor van deze rakettrap aan- en uitzetten. Deze test bleek van curciaal belang te zijn in het Apollo programma aangezien astronauten tijdens hun reis naar de maan deze raketmotor verschillende malen moeten kunnen tot ontbranding brengen. De tweede rakettrap maakte probleemloos vier omwentelingen om de Aarde waarna men de rakettrap onder druk bracht zodat ingenieurs konden zien tegen welke druk het gevaarte bestand was. Ondanks het feit dat de S-IVB rakettrap uit elkaar spatte na een tijd werd deze AS-203 testvlucht door het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA omschreven als een groot succes. In september 1966 maakte de fabrikant van de S-IVB rakettrap, Douglas Aircraft Company, bekend dat deze rakettrap helemaal klaar was om de mens naar de maan te brengen.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Meer in deze categorie: « Apollo 1 Apollo 4 »

Dit gebeurde vandaag in 1983

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt het Amerikaanse ruimteveer Challenger in de ruimte gebracht voor de STS-7 ruimtemissie. Aan boord bevinden zich vijf ruimtevaarders waaronder de eerste Amerikaanse astronaute Sally K. Ride. Tijdens deze historische missie worden ondermeer twee communicatiesatellieten uitgezet in de ruimte. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

StarNights 2019
30 augustus 2019 tot 01 september 2019
Meer Evenementen

NGC 2438

NGC 2438
De planetaire nevel NGC 2438 in het sterrenbeeld Puppis (Achtersteven) heeft een schijnbare helderheid van magnitude van 10.8. Deze mooie nevel ligt vlakbij het Messierobject M46 maar de ster die…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

92%

Sociale netwerken