SA-1

Geschreven door
Beoordeel dit item
(7 stemmen)
De eerste Saturn I rakettrap wordt klaargemaakt voor zijn testvlucht De eerste Saturn I rakettrap wordt klaargemaakt voor zijn testvlucht Foto: NASA

SA-1 (Saturn Apollo-1) was de eerste belangrijke testvlucht van een Saturn I raket uit het Amerikaanse Apollo Maanprogramma. Dit was de eerste lancering van een gloednieuwe generatie draagraketten die veel groter en krachtiger waren dan raketten die voorheen werden gelanceerd. 

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA besliste om niet meteen alle onderdelen tijdens één testmissie te testen maar om elke rakettrap van de latere Maanraket apart te testen tijdens verschillende testvluchten. Tijdens deze SA-1 missie werd de S-1 rakettrap getest. Bovenop deze rakettrap werd de neuskegel van een Jupiter-raket gemonteerd. Net als alle andere onderdelen die deel uitmaakten van de Saturn V maanraket stond ook het ontwerp van deze S-1 rakettrap onder leiding van de raketgeleerde Wernher von Braun. De voorbereidingen en de vlucht van deze eerste Saturn I raket zouden een belangrijke impact hebben op de verdere evolutie van het prestigieuze Apollo Maanprogramma waarmee de Verenigde Staten als eerste natie een mens met op de Maan wou brengen. Aangezien men nog nooit eerder een dergelijke zware rakettrap had gelanceerd, waren ook alle voorbereidingen nieuw voor NASA en haar ingenieurs. Zo werd er voor het eerst een rakettrap per schip naar de Cape Canaveral lanceerbasis gebracht. Het succes van dit transport bleek van essentieel belang te zijn in de verdere ontwikkeling van de Saturn V Maanraket aangezien de onderdelen te groot waren om over land te verplaatsen. Op 15 augustus 1961 arriveerden de S-1 rakettrap en andere bijhorende onderdelen veilig op de lanceerbasis waarna de eerste Saturn I raket vijf dagen later in zijn verticale houding te zien was op lanceercomplex 34.

Saturn SA-1Lancering van de eerste Saturn I raket uit het Apollo Maanprogramma - Foto: NASA

Na een periode van tal van tests werden de brandstoftanks van de S-1 rakettrap volgepompt met vloeibare zuurstof en RP-1 raketbrandstof. Voor deze eerste testvlucht werden de brandstoftanks van de S-1 raketttrap slechts 83% gevuld. Op 26 oktober 1961 werden de krachtige raketmotoren van de eerste Saturn I raket uiteindelijk tot ontbranding gebracht. In tegenstelling tot wat ingenieurs vermoeden, bleek deze Saturn I raket een succesvolle eerste testvlucht af te leggen. De raket bereikte een maximale hoogte van 136,5 kilometer en kwam 345,7 kilometer van de lanceerbasis terecht in de Atlantische Oceaan. In totaal duurde deze testvlucht vijftien minuten. Het enige probleem dat tijdens deze eerste Saturn I testvlucht was ontstaan, was dat de raketmotoren 1,6 seconde later dan gepland stilvielen doordat er zich 400 kilogram te veel vloeibare zuurstof en 410 kilogram te weinig RP-1 in de raket bevond. Ondanks dit bleek deze Apollo SA-1 testvlucht zeer succesvol te zijn waardoor de Verenigde Staten opnieuw een stap dichter stonden bij de Maan.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Meer in deze categorie: « De Lunar Rover SA-2 »

Dit gebeurde vandaag in 1992

Het gebeurde toen

Vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië wordt de Amerikaans-Duitse Solar Anomalous and Magnetospheric Particle Explorer (SAMPEX) satelliet in de ruimte gebracht met behulp van een Scout G raket. Deze satelliet werd gebruikt voor onderzoek van straling in de magnetosfeer van de Aarde. Aan boord bevonden zich vier experimenten. De missie eindigde in juni 2004 en op 13 november 2012 brandde deze satelliet op in de atmosfeer van de Aarde.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

NGC 3628

NGC 3628
NGC 3628 is het derde lid van de zogeheten 'Leo Triplet'. Dit is een bekende groep van drie sterrenstelsels die in de lente vaak worden waargenomen door deep-sky waarnemers. Dit…

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

64%

Sociale netwerken