External Tank

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
External Tank External Tank Foto: NASA

De drie krachtige raketmotoren van de Space Shuttle worden 16 seconden voor de lancering ontstoken maar krijgen hun brandstof geleverd vanuit de External Tank die één grote brandstoftank is met een lengte van 46,9 meter en bestaat uit twee grote compartimenten. Binnenin de External Tank bevindt zich meer dan 4 ton aan elektrische leidingen, dichtingen en constructieonderdelen.

Deze reusachtige tank bevindt zich achteraan de Space Shuttle en heeft bij het lanceren een gewicht van 757 ton. In de twee afgescheiden compartimenten binnenin de External Tank bevindt zich in de ene brandstoftank vloeibare zuurstof die op -180°C wordt gehouden en in de tweede brandstoftank bevindt zich vloeibaar waterstof dat een temperatuur heeft van -250°C. Tijdens het lanceren worden deze twee, extreem brandbare, vloeistoffen naar de drie SSME Space Shuttle raketmotoren gepompt waar ze verdampen en met elkaar reageren dat uiteindelijk leidt tot een krachtige verbranding.

Omdat deze twee koude vloeistoffen zouden verdampen indien de temperatuur te hoog zou worden, werd de External Tank voorzien van een dikke laag isolatieschuim die de buitentemperatuur moet afschermen van de vloeistoffen. Deze isolerende laag wordt tijdens de constructie van de External Tank gespoten op de brandstoftanks waarna het verhart en zorgt voor één grote dikke isolerende laag. Acht minuten na de lancering is de External Tank leeg en wordt deze afgeworpen van de Space Shuttle, op een hoogte van ongeveer 110 kilometer boven de Aarde, waarna de External Tank zal opbranden in de atmosfeer. De External Tank heeft een diameter van 8,4 meter. Wanneer hij opbrand in de atmosfeer, bevindt de Space Shuttle zich al boven de Indische Oceaan.

-
Het ruimteveer wordt gemonteerd aan de External Tank en de twee SRB’s - Foto: NASA.

De hoofdconstructeur van de External Tank is het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Lockheed Martin dat gevestigd is in New Orleans. Wanneer de External Tank geassembleerd is, wordt deze per schip getransporteerd naar het Kennedy Space Center. Sinds enkele jaren bezorgt de External Tank het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA de meeste kopzorgen omdat de oorzaak van het ongeval met de Space Shuttle Columbia te wijten was aan loskomend isolatiemateriaal dat afkomstig was van de External Tank tijdens de lancering. Tijdens vele lanceringen bleek dat kleine brokstukjes isolatiemateriaal afbraken van de External Tank maar deze zorgden nooit voor problemen tot wanneer in 2003 een brokstuk een deel van de vleugel beschadigd had van het ruimteveer Columbia en daardoor opbrandde in de atmosfeer tijdens de terugkeer. Sinds dit tragische ongeval is de NASA op zoek gegaan naar nieuwe isolerende materialen voor de External Tank maar toch zal tijdens elke lancering het risico bestaan dat brokstukken van de External Tank kunnen loskomen. Tijdens de eerste twee Space Shuttle lanceringen werd de External Tank in het wit geverfd maar omdat deze verflaag voor schade zou kunnen zorgen wanneer ze loskomt, besloot de NASA de External Tank niet meer te schilderen. Nog een reden waarom deze brandstoftank niet meer werd geschilderd, was omdat de NASA op zoek ging naar manieren waardoor ze gewicht konden besparen op de gehele Space Shuttle.

-
De External Tank wordt losgekoppeld van de Space Shuttle eenmaal deze zich in een baan om
de Aarde bevindt - Foto: NASA.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Meer in deze categorie: « Solid Rocket Boosters De Crawler »

Dit gebeurde vandaag in 1625

Het gebeurde toen

In het Duitse Augsburg overlijdt Johann Bayer. Hij was een advocaat met een grote passie voor sterrenkunde en publiceerde in 1603 de sterrenatlas 'Uranometria Omnium Asterismorum' die gebaseerd was op waarnemingen van Tycho Brahe. De Uranometria wordt aanzien als de eerste moderne sterrenatlas. In zijn sterrenatlas werd ook het systeem geïntroduceerd om de sterren per sterrenbeeld in aflopende helderheid met de letters van het Griekse alfabet aan te duiden. Deze manier van aanduiden die vandaag de dag bekent staat als de 'Bayer-aanduiding' is nu nog steeds de meest gebruikte voor heldere sterren.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 10

Messier 10
M10 is een bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Ophiuchus op een afstand van 163 000 lichtjaar van de Aarde. De schijnbare afmetingen van dit object is 8', wat op een…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

26%

Sociale netwerken