Gedetailleerde opname van het oppervlak van de Saturnusmaan Dione
Foto: NASA

De succesvolle ruimtesonde Cassini heeft voor de laatste maal prachtige close-up opnamen gemaakt van de Saturnusmaan Dione. Twee van deze opnamen tonen veel meer details op het oppervlak van deze ijsmaan dan eerdere opnamen. Cassini is momenteel bezig met zijn laatste scheervluchten langs enkele Saturnusmanen waardoor dit de laatste beelden zijn van Dione. 

De ruimtesonde Cassini, die sinds 2003 in een baan om de planeet Saturnus vliegt, is momenteel bezig met een 'afscheidstournee' langs de manen van de prachtige planeet. Zo vloog het onbemande ruimtetuig op maandag 17 augustus 2015 op een afstand van iets minder dan 500 kilometer langs de ijsmaan Dione. Deze scheervlucht was in eerste instantie bedoeld om het zwaartekrachtveld van de maan te onderzoeken maar leverde uiteindelijk ook prachtige foto's op van Dione. Dit was, voorlopig, de laatste keer dat wetenschappers Dione van nabij konden bestuderen. In december 2011 vloog Cassini op een afstand van ongeveer 100 kilometer van het oppervlak van Dione. Deze maan heeft een diameter van 1122 kilometer en bestaat vooral uit ijs waaronder zich vermoedelijk vloeibaar water bevindt. Later dit jaar zal Cassini nog drie scheervluchten maken langs de Saturnusmaan Enceladus. Doordat deze maan ijsvulkanisme kent, zijn de scheervluchten van Cassini langs Enceladus voor wetenschappers van groot belang. Eén van de hoogtepunten wordt een scheervlucht op een afstand van slechts vijftig kilometer waarbij Cassini door een ijle pluim van ijsdeeltjes zal vliegen die door Enceladus wordt uitgestoten. In 2016 en 2017 zal Cassini ook nog enkele kleine en onregelmatig gevormde maantjes van Saturnus bezoeken zoals Daphnis, Telesto en Aegaeon. Tot op heden is over deze maantjes weinig geweten waardoor de scheervluchten van Cassini voor nieuwe belangrijke ontdekkingen kunnen zorgen. Gedurende het laatste jaar van de Cassini-missie zullen de vluchtleiders het ruimtetuig tijdens de zogeheten 'Grand Finale' door de opening die zich tussen de planeet Saturnus en zijn ringenstelsel bevindt laten vliegen. Hieronder kan u de laatste foto's zien die Cassini maakte van de Saturnusmaan Dione. 

DioneFoto: NASA

DioneFoto: NASA

DioneFoto: NASA

Dione
Foto: NASA

DioneFoto: NASA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt de Apollo 10 ruimtecapsule gelancerd met aan boord de Amerikaanse astronauten Thomas P. Stafford, John W. Young en Eugene A. Cernan. Deze ruimtevlucht was een generale repetitie voor de Apollo 11 missie en had als doel om de commandomodule en Maanlander met elkaar te koppelen in een baan om de Maan. De Maanlander daalde, met Cernan en Stafford, uiteindelijk ook af tot slechts vijftien kilometer boven het Maanoppervlak. Tijdens deze ruimtevlucht was er voor het eerst in de geschiedenis een live televisie-uitzending in kleur vanuit de ruimte. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

61%

Sociale netwerken