De Saturnusmaan Tethys
Foto: NASA

De naam Tethys is afkomstig van de Griekse vrouw van Oceanus uit de Griekse mythologie en deze Saturnus maan werd in 1684 ontdekt door Franse astronoom van Italiaanse afkomst Giovanni Cassini. Net als de andere Saturnus manen Dione en Rhea hebben wetenschappers kunnen afleiden uit het lage soortelijke gewicht van de maan dat Tethys een wereld van ijs is en de temperatuur aan het oppervlak van deze maan ook ongeveer -187°C bedraagt. Deze maan heeft een diameter van 1.060 kilometer en maakt één keer om de 45 uur en 18 minuten een omwenteling om Saturnus.

-
De Saturnusmaan Tethys - Foto: NASA

Op deze maan zijn twee grote geologische kenmerken terug te vinden namelijk een grote inslagkrater op het westelijk halfrond die de naam 'Odysseus' kreeg en een diameter heeft van 400 kilometer. Het tweede kenmerk is een vallei die een diepte heeft tussen de 3 en 5 kilometer en in totaal 100 kilometer breed is. Deze Ithaca Chasma vallei is in totaal 2000 kilometer lang en wetenschappers vermoeden dat deze vallei is ontstaan toen de maan bevroor waardoor het ijs begon uit te zetten en de mantel deed scheuren. Verder bevinden zich op het oppervlak van Tethys verschillende kleinere inslagkraters en doordat deze afgevlakt zijn kan men aannemen dat het oppervlak van deze maan ooit vloeibaar moet zijn geweest. Ook deze maan werd al meermaals gefotografeerd door de Amerikaanse ruimtesonde Cassini die zich sinds 2004 in een baan om Saturnus bevindt en op 23 september 2005 maakte het ruimtetuig een scheervlucht langs deze maan.

-
Inslagkrater Odysseus gefotografeerd door de Amerikaanse Cassini ruimtesonde in 2005 - Foto: NASA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1903

Het gebeurde toen

De Amerikaanse astronoom Raymond Smith Dugan ontdekt de planetoïde 511 Davida. Dit is een grote C-type planetoïde in het buitenste deel van de planetoïdengordel tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter met een onregelmatige vorm dat een gemiddelde diameter heeft van ongeveer 290 kilometer. Davida is een van de weinige planetoïden waarbij de vorm bepaald is door directe waarnemingen vanaf de Aarde. Uit deze waarnemingen blijkt dat op het oppervlak van de planetoïde een 150 kilometer grote depressie voorkomt. Wellicht is dit een enorme krater vergelijkbaar met de krater op het oppervlak van planetoïde (253) Mathilde.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

74%

Sociale netwerken