Saturnusmaan: Tethys

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
De Saturnusmaan Tethys De Saturnusmaan Tethys Foto: NASA

De naam Tethys is afkomstig van de Griekse vrouw van Oceanus uit de Griekse mythologie en deze Saturnus maan werd in 1684 ontdekt door Franse astronoom van Italiaanse afkomst Giovanni Cassini. Net als de andere Saturnus manen Dione en Rhea hebben wetenschappers kunnen afleiden uit het lage soortelijke gewicht van de maan dat Tethys een wereld van ijs is en de temperatuur aan het oppervlak van deze maan ook ongeveer -187°C bedraagt. Deze maan heeft een diameter van 1.060 kilometer en maakt één keer om de 45 uur en 18 minuten een omwenteling om Saturnus.

-
De Saturnusmaan Tethys - Foto: NASA

Op deze maan zijn twee grote geologische kenmerken terug te vinden namelijk een grote inslagkrater op het westelijk halfrond die de naam 'Odysseus' kreeg en een diameter heeft van 400 kilometer. Het tweede kenmerk is een vallei die een diepte heeft tussen de 3 en 5 kilometer en in totaal 100 kilometer breed is. Deze Ithaca Chasma vallei is in totaal 2000 kilometer lang en wetenschappers vermoeden dat deze vallei is ontstaan toen de maan bevroor waardoor het ijs begon uit te zetten en de mantel deed scheuren. Verder bevinden zich op het oppervlak van Tethys verschillende kleinere inslagkraters en doordat deze afgevlakt zijn kan men aannemen dat het oppervlak van deze maan ooit vloeibaar moet zijn geweest. Ook deze maan werd al meermaals gefotografeerd door de Amerikaanse ruimtesonde Cassini die zich sinds 2004 in een baan om Saturnus bevindt en op 23 september 2005 maakte het ruimtetuig een scheervlucht langs deze maan.

-
Inslagkrater Odysseus gefotografeerd door de Amerikaanse Cassini ruimtesonde in 2005 - Foto: NASA

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1998

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van de eerste module (Zarya) voor het internationale ruimtestation ISS. Deze 19,3 ton zware module heeft een lengte van 12,5 meter en werd met Amerikaans geld gebouwd door het Russische Khrunichev State Research and Production Space Center. Zarya beschikt over drie toegangsluiken en twee zonnepanelen die drie kilowatt aan energie leveren. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 58

Messier 58
M58 is één van de vier balkspiraalstelsels in de bekende catalogus van de Franse kometenjager Charles Messier. Dit sterrenstelsel is ook lid van de bekene Virgocluster waarin zich tal van…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken