woensdag, 28 augustus 2013 23:59

Verenigde Staten brengen spionagesatelliet in de ruimte

Geschreven door
Beoordeel dit item
(4 stemmen)
Lancering van de NROL-65 satelliet Lancering van de NROL-65 satelliet Foto: ULA

Op woensdag 28 augustus 2013 is vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië een krachtige Delta 4 Heavy draagraket gelanceerd. De raketmotoren van de meer dan 730 ton zware raket werden om 19u52 Belgische tijd tot ontbranding gebracht waarna de draagraket met succes een geheime Amerikaanse spionagesatelliet uitzette in een baan om de Aarde.

Deze lancering werd uitgevoerd door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf United Launch Alliance in opdracht van het National Reconnaissance Office (NRO) dat alle Amerikaanse spionagesatellieten bouwt, lanceert en opereert. Zoals steeds het geval is bij lanceringen in opdracht van het National Reconnaissance Office volgde er enkele minuten na de start van de lancering een zogeheten 'news blackout' waardoor details over het doel van deze lancering ontbreken. Volgens waarnemers zou de vracht, die officieel de naam NROL-65 kreeg, een zogenaamde 'KH-11' kunstmaan zijn met een gewicht van ongeveer 15 ton. Spionagesatellieten van het type 'KH', wat staat voor 'Keyhole', beschikken over optische instrumenten waarmee men real-time observaties kan uitvoeren. Doordat het Keyhole programma al bestaat sinds het begin van de jaren '60 zal dit in de toekomst vervangen worden door het Next-Generation Electro Optical (NGEO) programma waarvan de satellieten gebouwd worden door Lockheed Martin.

Dit was de tweede lancering van een Delta 4 Heavy draagraket vanop het SLC-6 lanceercomplex op de Vandenberg lanceerbasis. Het SLC-6 lanceercomplex aan de westkust van de Verenigde Staten werd oorspronkelijk gebouwd om de Space Shuttle te kunnen lanceren maar na het ongeval met het ruimteveer Challenger in 1986 werden deze plannen geannuleerd. Sindsdien werd SLC-6 aangepast voor het lanceren van zware Titan draagraketten maar ook deze plannan werden later geannuleerd. Uiteindelijk werden er tussen 1995 en 1999 vanop SLC-6 vier kleine Athena raketten gelanceerd waarvan twee faalden. Na 2006 werd er in dit lanceercomplex voor meer dan 100 miljoen dollar geïnvesteerd zodat men er nu de zware Delta IV Heavy raket kan lanceren.

De Delta 4 Heavy is vandaag de dag de krachtigste en grootste Amerikaanse raket bestemd voor onbemande missies. Deze gigantische draagraket is 72 meter lang en kan vrachten tot 22,9 ton tot in een lage baan om de Aarde brengen. Elke Delta 4 Heavy bestaat uit drie Common Booster Cores rakettrappen met daarbovenop de Delta Cryogenic Second Stage die dienst doet als tweede rakettrap. In 2014 zal deze raket ook zijn debuut maken in de bemande ruimtevaart doordat het dan de eerste Orion Multi-Purpose Crew Vehicle ruimtecapsule in de ruimte moet brengen. Tijdens deze eerste onbemande testvlucht zal moet nieuwe ruimtecapsule twee omwentelingen om de Aarde maken waarna het ruimtetuig veilig moet terugkeren naar de Aarde. Dit was de zevende Delta 4 Heavy lancering sinds deze raket in 2004 haar intrede maakte.

Delta 4 Heavy

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 2001

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis wordt met behulp van een Delta II raket de Amerikaanse ruimtesonde 2001 Mars Odyssey gelanceerd. In oktober 2001 komt deze 376 kilogram zware ruimtesonde aan bij de planeet Mars. De Marsverkenner werd uitgerust met drie wetenschappelijke instrumenten waarmee wetenschappers in oktober 2002 onder andere de aanwezigheid van grote hoeveelheden waterijs in het zuidpoolgebied van Mars ontdekten. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 73

Messier 73
M73, ook gekend als NGC 6994, is één van de vreemdste objecten uit de bekende Messiercatalogus. Dit object, gelegen in het sterrenbeeld Aquarius (Waterman) bestaat uit een groep van vier…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

12%

Sociale netwerken