Lancering van een krachtige Europese Ariane 5 ECA
Foto: Arianespace / ESA

Een krachtige Europese Ariane 5 draagraket heeft op 29 augustus 2013 vanuit Frans-Guyana in Zuid-Amerika opnieuw succesvol twee communicatiesatellieten in de ruimte gebracht. Dit was de vierde maal dat Europa in 2013 een Ariane 5 raket lanceerde en was meteen ook de 71ste lancering van deze krachtige Europese draagraket.

De 53 meter lange Ariane 5 ECA draagraket vertrok om 22u30 Belgische tijd vanop het ELA 3 lanceercomplex op het Centre Spatial Guyanais. Tijdens de eerste minuten van de lancering verbruikt elke Ariane 5 raket meer dan vijf ton brandstof per seconde. Zoals tijdens elke lancering werden de twee booster-raketten twee minuten en twintig seconden na de start van de lancering afgestoten waarna de raket met zijn twee satellieten steeds hoger begaf met behulp van zijn Vulcain 2 raketmotor van de onderste rakettrap. Ongeveer zeven minuten na de start van de lancering werd de onderste trap afgestoten en nam de Etage Supérieur Cryogénique-A (ESC-A) rakettrap het over. Deze tweede trap maakt gebruik van van een cryogene brandstofmix van vloeibare waterstof en vloeibare zuurstof. Bovenop deze tweede rakettrap bevindt zich het vrachtruim met daarin de twee satellieten. Alles samen bracht deze Ariane 5 ECA raket 9,7 ton aan vracht in de ruimte (inclusief adapter die zich tussen de twee satellieten bevindt). De eerste satelliet werd zoals voorzien 27 minuten na de start van de lancering uitgezet in een tijdelijke baan om de Aarde. Dit was de 215de maal dat een Europese Ariane raket gelanceerd werd vanuit Frans-Guyana. Sinds december 2002 was dit ook de 57ste succesvolle missie van een Ariane 5 raket.

De eerste satelliet die werd uitgezet in een tijdelijke baan om de Aarde was de Eutelsat 25B/Es'hail 1 communicatiesatelliet. Deze 6 300 kilogram zware kunstmaan werd gebouwd door Space Systems/Loral in opdracht van de Europese satellietoperator Eutelsat en Es’hailSat Satellite Company dat gevestigd is in Doha, Qatar. Eenmaal operationeel zal deze satelliet zowel voor Eutelsat alsook voor Es’hailSat Satellite Company communicatiediensten leveren. Voor Qatar was deze lancering een historisch moment aangezien de eerste communicatiesatelliet is voor de in het Midden-Oosten gevestigde rijke oliestaat Qatar. Eutelsat 25B/Es'hail 1 werd gebouwd op een SSL 1300 platform en zal de volgende vijftien jaar over een gebied van het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Azië vooral gebruikt worden voor televisiediensten. In Qatar en omliggende regio's is de vraag naar satellietcommunicatie zeer hoog. Ook is Qatar in 2022 organisator van de Wereldbeker voetbal waardoor de staat moet investeren in een eigen netwerk van communicatiesatellieten.

Zeven minuten na het uitzetten van de eerste satelliet werd ook de Indiase GSAT 7 kunstmaan probleemloos losgekoppeld van de Ariane 5 raket. Deze communicatiesatelliet heeft een gewicht van een 2 650 kilogram en werd ontwikkeld door de Indian Space Research Organisation (ISRO). De volgende zeven jaar zal GSAT 7 gebruikt worden voor communicatie tussen Indiase oorlogsschepen en militaire commandoposten. GSAT 7 is de zeventiende Indiase satelliet die door Europa in de ruimte werd gebracht sinds de twee naties in 181 voor het eerst samenwerkten.

Beide satellieten die tijdens deze lancering in de ruimte gebracht werden, werden uitgezet in een tijdelijke geostationaire overdrachtbaan (249 km x 35 929 km). De volgende dagen en weken moeten de kunstmanen zich op eigen kracht tot in een geostationaire baan begeven.

Eutelsat 25B/Es'hail 1De Eutelsat 25B/Es'hail 1 satelliet wordt klaargemaakt voor lancering - Foto: Arianespace

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt de Apollo 11 ruimtecapsule gelanceerd met aan boord de drie astronauten Neil A. Armstrong, Michael Collins en Edwin "Buzz" E. Aldrin, Jr. De Saturn V draagraket brengt de Apollo ruimtecapsule en 'Eagle' Maanlander succesvol in een baan om de Aarde. Op 21 juli 1969 zullen Armstrong en Aldrin als eersten voet op de Maan zetten. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken