Lancering van een Delta IV Heavy raket.
Foto: ULA/USAF

Op maandag 26 april 2021 gaan de Verenigde Staten voor de dertiende keer een krachtige Delta IV Heavy raket lanceren. Tijdens deze missie moet de meer dan 730 ton zware raket de NROL-82 spionagesatelliet voor het Amerikaanse National Reconnaissance Office (NRO) in de ruimte brengen. Na deze lancering zal de Delta IV Heavy raket nog driemaal gelanceerd worden waarna deze raket niet meer zal gebruikt worden. De lancering is voorzien voor 22u39 Belgische tijd. Dankzij dit artikel kan u deze belangrijke lancering hier LIVE volgen! 

Volg hier LIVE de lancering:

Wat is de NROL-83 satelliet?

De krachtige Delta IV Heavy raket werd in het verleden vooral gebruikt voor het lanceren van zware Amerikaanse spionagesatellieten. Deze missies, waarvan het doel steeds geheim is, worden uitgevoerd in opdracht van het Amerikaanse National Reconnaissance Office (NRO) dat alle Amerikaanse spionagesatellieten ontwerpt, bouwt en bedient. Het National Reconnaissance Office (NRO), gesitueerd in Virginia, is één van de 17 inlichtingendiensten van de Verenigde Staten en is een onderdeel van het Department of Defense (DOD). Deze instelling werd in 1960 opgericht in de nasleep van een door Rusland neergeschoten U-2 spionagevliegtuig waarbij de Amerikaanse piloot Gary Powers werd gevangen genomen. Na de oprichting van het NRO werd het bestaan van deze organisatie lang geheim gehouden of ontkent. Tal van satellietprogramma's ontwikkelt door het NRO zijn vandaag de dag nog steeds geheim en niet beschikbaar voor het publiek. Het personeel van het NRO bestaat onder meer uit personeel van de CIA, NSA, andere militaire inlichtingen diensten en civiele contractanten.

Het National Reconnaissance Office (NRO) lanceert jaarlijks enkele satellieten die gebruikt worden voor tal van toepassingen op vlak van spionage zoals radar fotografie, het onderscheppen van elektroniche signalen of aardobservatie met hoge resolutiecamera's. Typisch aan lanceringen van het NRO is dat de livestream steeds drie minuten na lift-off stopt om op deze manier de baan van de satelliet niet prijs te geven zodat men moeilijker kan achterhalen over welk type spionagesatelliet het gaat. NRO-satellieten, die steeds de naam 'NROL' krijgen, worden aanzien als de zwaarste en meest complexe spionagesatellieten ter wereld. Specialisten vermoeden dat de NROL-82 satelliet een zogeheten 'KH-11' satelliet is die zal gebruikt worden voor optische spionage. Dergelijke satellieten wegen tussen de 13 en 17 ton waardoor het gebruik van een zware raket als de Delta IV Heavy nodig is. Deze zware en krachtige spionagesatellieten worden al sinds 1976 gelanceerd en werden door de Verenigde Staten in het verleden gebruikt voor het in beeld en kaart brengen van onder andere geheime lanceerbasissen in Iran en Noord-Korea. Tot 2024 zal het National Reconnaissance Office (NRO) de Delta IV Heavy raketten blijven gebruiken voor het lanceren van spionagesatellieten waarna men de goedkopere Falcon Heavy raket van SpaceX gaat gebruiken. 

Technische gegevens Delta IV Heavy raket

Gewicht: 733 ton
Lengte: 72 m
Diameter: 5 m
Aantal trappen: 2
Fabrikant: United Launch Alliance (ULA)
Maximaal laadvermogen (LEO): 28,7 ton
Maximaal laadvermogen (GTO): 14,2 ton
Kostprijs: 350 - 400 miljoen dollar
Aantal lanceringen: 12


Foto: USAF

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1993

Het gebeurde toen

Lancering vanop het Kennedy Space Center in Florida van het Amerikaanse ruimteveer Columbia (STS-55) met aan boord zeven astronauten waaronder de twee Duitse ruimtevaarders Ulrich Walter en Hans Schlegel. Tijdens deze tien dagen durende missie worden meer dan tachtig experimenten uitgevoerd aan boord van het Spacelab D2 ruimtelabo dat gefinancierd werd door Duitsland. Oorspronkelijk zou deze missie op 22 maart 1993 zijn gestart maar de lancering werd drie seconden voor lift-off stopgezet aangezien de computers een probleem opmerkten met de Space Shuttle Main Engines. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

54%

Sociale netwerken