Lancering van een Atlas V 541 draagraket vanop de Cape Canaveral lanceerbasis
Foto: NASA

Vanop de Amerikaanse lanceerbasis Cape Canaveral in Florida is op donderdag 10 april 2014 met succes een Atlas V draagraket gelanceerd met aan boord een geheime Amerikaanse satelliet voor het National Reconnaissance Office (NRO). De 45te Atlas V raket vertrok om 19u45 Belgische tijd vanop lanceercomplex SLC-41 waarna enkele minuten later de berichtgeving met de media werd stopgezet omwille van de geheime lading aan boord van de draagraket.

Deze lancering werd uitgevoerd door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf United Launch Alliance (ULA) in opdracht van het National Reconnaissance Office (NRO) dat alle Amerikaanse spionagesatellieten bouwt, lanceert en opereert. Zoals steeds het geval is bij lanceringen in opdracht van het National Reconnaissance Office volgde er enkele minuten na de start van de lancering een zogeheten 'news blackout' waardoor details over het doel van deze lancering ontbreken. Ongeveer vier uur na de start van de lancering werd door United Launch Alliance (ULA) bekendgemaakt dat de lancering een succes was. Dit was de eerste maal dat het National Reconnaissance Office een Atlas V 541 versie gebruikte voor het lanceren van een geheime satelliet. Volgens waarnemers zou de vracht, die officieel de naam NROL-67 kreeg, een satelliet zijn die vanuit een geosynchrone baan om de Aarde elektronische signalen kan onderscheppen. Doordat het NRO voor het eerst een Atlas V 541 raket heeft gebruikt, kan dit ook betekenen dat er een nieuw soort spionagesatelliet in de ruimte werd gebracht. Voor het lanceerbedrijf United Launch Alliance (ULA) was dit al de 80ste missie sinds dit bedrijf in 2006 werd opgericht door Lockheed Martin en Boeing. Dit was ook de negende maal dat ULA een geheime satelliet in de ruimte bracht in opdracht van Amerikaanse National Reconnaissance Office (NRO). Hieronder kan u de videobeelden bekijken van deze lancering!

Kris Christiaens

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Oprichter & beheerder van Belgium in Space.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

24%

Dit gebeurde vandaag in 2001

Het gebeurde toen

Vijftien jaar nadat de eerste module in de ruimte werd gebracht, brandt het Russische ruimtestation op in de atmosfeer van de Aarde. Het 130 ton zware ruimtestation dook met een snelheid van 8 km/s de dampkring binnen waarna het ruimtevaartuig in stukken brak als gevolg van de grote plotselinge afremming door de toenemende luchtdruk en de hoge temperatuur. Vanaf de Fiji-eilanden waren de verbrandende delen goed zichtbaar. Sommige brokstukken brandde niet helemaal op en stortte neer in het zuiden van de Stille Oceaan over een gebied van zo'n 5 000 kilometer lang en 200 kilometer breed.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Sociale netwerken