De Vega raket staat klaar op het lanceerplatform
Foto: Arianespace / ESA

Een Europese Vega raket heeft in de nacht van dinsdag 29 op woensdag 30 april 2014 met succes een Kazachstaanse aardobservatiesatelliet in de ruimte gebracht. De kleine Vega raket vertrok om 03u35 Belgische tijd vanop het Centre Spatial Guyanais in Frans-Guyana en zette de DZZ-HR satelliet 55 minuten later probleemloos uit in een lage baan om de Aarde. 

DZZ-HR

Tijdens de derde missie van de nieuwe Europese Vega raket werd de 850 kilogram zware DZZ-HR satelliet probleemloos uitgezet in een zonsynchrone baan om de Aarde op een hoogte van ongeveer 750 kilometer. Na het uitzetten van de satelliet kreeg het ruimtetuig officieel de naam 'KazEOSat-1'. Deze aardobservatiesatelliet werd in opdracht van de Kazachstaanse overheid gebouwd door het Europese ruimtevaartbedrijf Airbus Defence and Space op een LeoStar-500-XO platform. DZZ-HR zal met behulp van een optische telescoop beelden van het globale aardoppervlak maken in hoge resolutie waarna deze voor civiele doeleinden gaan gebruikt worden. Deze beelden zullen een maximale resolutie hebben van één meter. Informatie afkomstig van deze satelliet zal gebruikt worden voor toepassingen op vlak van landbouw, stedenbouw, het aanmaken van kaarten en het in kaart brengen van grondstoffen. Daarnaast moet deze satelliet ook een belangrijke rol spelen tijdens reddingsacties. Meer dan zestig Kazachstaanse ingenieurs en technici kregen van de fabrikant van deze satelliet een uitgebreide opleiding om met DZZ-HR te kunnen werken. Verwacht wordt dat de satelliet binnen enkele dagen de eerste beelden naar de Aarde zal sturen en dat het ruimtetuig een levensduur zal hebben van minstens zeven jaar. Onderaan dit artikel kan u de beelden herbekijken van de lancering van de DZZ-HR satelliet.

DZZ-HRDe Kazachstaanse DZZ-HR aardobservatiesatelliet wordt klaargemaakt voor zijn lancering - Foto: Arianespace

Vega moet de markt veroveren

Vega werd ontworpen om Europa een competitieve en betrouwbare lanceercapaciteit te bezorgen wanneer het gaat over kleinere wetenschappelijke en technologische satellieten. Vandaag de dag is Europa, met zijn krachtige Ariane 5 draagraket, al marktleider in het lanceren van zware commerciële kunstmanen voor operatoren over de hele wereld. Doordat de dertig meter grote Vega draagraket ladingen van 300 kilogram tot 2,5 ton kan lanceren, vervolledigt deze raket de vloot van lanceerraketten die allemaal vanuit Frans-Guyana vertrekken (Ariane 5 en Sojoez). Europa heeft in de ontwikkeling van deze raket zeer veel geld en middelen geïnvesteerd maar gelooft dan ook rotsvast in het mogelijke succes van deze raket aangezien satellieten en wetenschappelijke platformen steeds kleiner worden. Nu de eerste Vega raketten met succes gelanceerd werden, kan men vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana drie verschillende draagraketten lanceren (Ariane 5, Sojoez en Vega) die ingezet worden voor verschillende type missies. Om te kunnen concurreren met andere, kleine draagraketten, die men ook wel 'light lift launchers' noemt, is Europa ver gegaan om de ontwikkelingskosten voor Vega laag te houden. Zo heeft men zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande technologieën en werd een oud lanceercomplex op de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana omgebouwd tot een nieuw, modern lanceerplatform dat de thuisbasis wordt van de Vega. Dit leidde tot een concurrentiële prijs voor één Vega van ongeveer dertig miljoen euro. Met deze lanceerprijs moet men kunnen concurreren tegen vooral Russische en Amerikaanse lanceerbedrijven die vaak gebruik maken van goedkope omgebouwde Russische kernraketten zoals de zoals de Rockot en Dnepr raketten. Aangezien het aantal beschikbare omgebouwde kernraketten steeds kleiner wordt, is Arianespace er van overtuigd dat de Europese Vega raket een succesvolle toekomst tegemoet gaat. Arianespace hoopt dan ook binnen enkele jaren met Vega de markt van de kleinere satellieten te veroveren.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1972

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt de Apollo 16 ruimtecapsule gelanceerd met aan boord de drie Amerikaanse astronauten John W. Young, Thomas K. Mattingly en Charles M. Duke. Op 21 april 1972 landde Young en Duke in het Descartes Highlands gebied op de Maan. Dit was de vijfde maal dat de Verenigde Staten mensen tot op het oppervlak van de Maan brachten. Tijdens deze missie werd bijna 96 kilogram aan bodemmonsters van de Maan mee terug genomen naar de Aarde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken