maandag, 25 oktober 2021 09:57

Ariane 5 raket brengt twee zware satellieten in de ruimte Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Lancering van de Ariane 5 raket. Lancering van de Ariane 5 raket. Foto: Arianespace

Een Europese krachtige Ariane 5 raket heeft in de nacht van zaterdag 23 op zondag 24 oktober 2021 twee zware satellieten in de ruimte gebracht. De meer dan 770 ton zware Ariane 5 raket vertrok om 04u10 Belgische tijd vanop het Centre Spatial Guyanais in Zuid-Amerika en zette iets later de SES 17 communicatiesatelliet en de Franse militaire satelliet Syracuse 4A probleemloos uit in een baan tijdelijke om de aarde. Beide satellieten hadden samen een gewicht van 11,2 ton, wat goed is voor een nieuw Ariane record. Dit was 111ste lancering van een krachtige Ariane 5 raket sinds 1996 en was meteen ook de 255ste lancering van een Europese Ariane raket sinds in 1979 voor het eerste een Ariane raket werd gelanceerd. 

De lancering van de Ariane 5 raket vond zoals steeds plaats vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana, Zuid-Amerika. Zoals voorzien werden de twee satellieten door de Ariane 5 raket in een tijdelijke geostationaire overdrachtbaan uitgezet. De volgende weken zullen beide satellieten op eigen kracht hun baan aanpassen zodat ze in een geostationaire baan komen op een hoogte van 36 000 kilometer boven de evenaar. Een geostationaire baan is de cirkelvormige baan rond de aarde waar een satelliet stil lijkt te staan ten opzichte van het aardoppervlak. De omlooptijd voor deze baan is 23 uur, 56 minuten en 4,1 seconde, exact gelijk met de rotatie van de aarde, en de positie is recht boven de evenaar op een hoogte van 35 786 kilometer boven zeeniveau. Deze lancering had normaal een dag eerder moeten plaatsvinden maar werd 24 uur uitgesteld omwille van een technisch probleem. Tijdens deze lancering werd de Ariane 5 raket ook voor het eerst uitgerust met een groter vrachtruim waardoor dit de grootste Ariane 5 raket was ooit. 

De SES 17 communicatiesatelliet heeft een gewicht van 6,4 ton en werd gebouwd door het Frans-Italiaanse bedrijf Thales Alenia Space. Deze satelliet moet de volgende jaren in opdracht van de satellietprovider SES internet aanbieden aan gebruikers aan boord van passagiersvliegtuigen die over de Verenigde Staten, de Caraïben en de Atlantische Oceaan vliegen. SES 17 is de grootste en zwaarste satelliet die Thales Alenia Space ooit heeft gebouwd. SES is een beursgenoteerde Luxemburgse satellietprovider die in 1985 werd opgericht en wereldwijd de grootste exploitant is van commerciële communicatiesatellieten. De tweede satelliet die de Ariane 5 raket tijdens deze lancering in de ruimte bracht, was de Franse militaire communicatiesatelliet Syracuse 4A. Deze 3,8 ton zware satelliet werd eveneens gebouwd door Thales Alenia Space en moet de volgende jaren zorgen voor beveiligde en snellere communicatie tussen Franse militaire vliegtuigen, schepen, duikboten en voertuigen. Syracuse 4A is de eerste satelliet uit het Syracuse 4 programma dat op termijn de twee Syracuse 3 satellieten moet vervangen die in 2005 en 2006 in de ruimte werden gebracht. Thales Alenia Space is grootste satellietbouwer in Europa en heeft meer dan vijftien vestigingen waar alles samen bijna 8 000 mensen werken. 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Het Russische ruimtetuig Sojoez 5 met aan boord kosmonaut Boris Volynov keert terug naar de Aarde en landt ongeveer 200 kilometer ten zuidoosten van Qostanaynaar. De Sojoez 5 terugkeercapsule kwam als gevolg van technische problemen met de remraketten veel te hard neer op de Aarde waardoor Boris Volynov er een gebroken kaak en enkele afgebroken tanden aan overhield. Tijdens de Sojoez 5 ruimtemissie koppelde het ruimtetuig zich in een baan om de Aarde vast aan de Sojoez 4 ruimtecapsule. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 93

Messier 93
M93, ook gekend als NGC 2447, is een kleine maar heldere open sterrenhoop in het sterrenbeeld Puppis (Achtersteven). De helderste sterren zijn blauwe reuzen van het spectraaltype B9. De tachtig…
Lees meer...

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

0%

Sociale netwerken