vrijdag, 21 december 2012 10:48

Zevende Ariane 5 van 2012 succesvol gelanceerd

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Lancering van een Europese Ariane 5 draagraket Lancering van een Europese Ariane 5 draagraket Foto: ESA / Arianespace

Een krachtige Europese Ariane 5 draagraket heeft op 19 december 2012 vanuit Frans-Guyana in Zuid-Amerika met succes twee communicatiesatellieten in de ruimte gebracht. Dit was de zevende maal dat Europa in 2012 een Ariane 5 raket lanceerde en was meteen ook de tiende maal dat er in 2012 vanuit Frans-Guyana een raket werd gelanceerd.

De 53 meter lange Ariane 5 ECA draagraket vertrok om 22u49 Belgische tijd vanop het ELA 3 lanceercomplex op het Centre Spatial Guyanais. Tijdens de eerste minuten van de lancering verbruikt elke Ariane 5 raket meer dan vijf ton brandstof per seconde. Zoals tijdens elke lancering werden de twee booster-raketten twee minuten en twintig seconden na de start van de lancering afgestoten waarna de raket met zijn twee satellieten steeds hoger begaf met behulp van zijn Vulcain 2 raketmotor van de onderste rakettrap. Ongeveer zeven minuten na de start van de lancering werd de onderste trap afgestoten en nam de Etage Supérieur Cryogénique-A (ESC-A) rakettrap het over. Deze tweede trap maakt gebruik van van een cryogene brandstofmix van vloeibare waterstof en vloeibare zuurstof. Bovenop deze tweede rakettrap bevindt zich het vrachtruim met daarin de twee satellieten. Alles samen bracht deze Ariane 5 ECA raket 8,6 ton aan vracht in de ruimte (inclusief adapter die zich tussen de twee satellieten bevindt). De eerste satelliet werd zoals voorzien 24 minuten na de start van de lancering uitgezet in een tijdelijke baan om de Aarde. Dit was de 211de maal dat een Europese Ariane raket gelanceerd werd vanuit Frans-Guyana. Sinds december 2002 was dit ook de 53ste succesvolle missie van een Ariane 5 raket.

De eerste satelliet die werd uitgezet, was de Britse Skynet-5D kunstmaan. Deze 4,7 ton zware satelliet werd in opdracht van het Britse ministerie van defensie gebouwd door het ruimtevaartbedrijf Astrium op een Eurostar-3000S platform. Skynet-5D zal de volgende vijftien jaar gebruikt worden voor militaire communicatiedoeleinden voor zowel het Britse leger alsook voor strijdkrachten van Portugal, Australië en de Verenigde Staten. Het Britse Skynet-5 programma bestaat uit vier communicatiesatellieten waarvan de eerste drie tussen maart 2007 en juli 2008 in de ruimte gebracht werden door eveneens Europese Ariane 5 raketten. 

De tweede satelliet, MEXSAT 3, werd twaalf minuten na de Skynet-5D kunstmaan uitgezet. MEXSAT 3, ook wel 'Mexsat Bicentenario' genoemd, werd in opdracht van het Mexicaanse Secretaria de Communicaciones y Transportes gebouwd door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Orbital Sciences Corporation (OSC) op een Star-2.4 platform. Deze 3 ton zware satelliet werd uitgerust met 12 C-band en 12 Ku-band transponders en zal in Mexico de volgende vijftien jaar gebruikt worden voor tal van communicatiedoeleinden. Het volledige MEXSAT programma bestaat uit twee communicatiesatellieten bestemd voor mobiele telefonie en één kunstmaan voor algemene communicatiedoeleinden. Het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf Boeing zal de twee satellieten voor mobiele telefonie bouwen. Het complete MEXSAT programma moet tot 2028 operationeel blijven.

Beide satellieten die tijdens deze lancering in de ruimte gebracht werden, werden uitgezet in een tijdelijke geostationaire overdrachtbaan (249 km x 35 777 km). De volgende dagen/weken moeten de kunstmanen zich op eigen kracht tot in een geostationaire baan begeven.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1971

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt met een krachtige Saturn V raket de Apollo 15 ruimtecapsule gelanceerd met aan boord de drie astronauten David R. Scott, Alfred M. Worden en James B. Irwin. Dit was de vijfde maal dat de Verenigde Staten mensen lanceerden richting de Maan. Tijdens deze Apollo 15 ruimtemisie werd voor het eerst een Maanwagen meegenomen naar het oppervlak van de Maan zodat de astronauten een groter oppervlak konden verkennen. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

NGC 1931

NGC 1931
NGC 1931 is een emissie- en reflectienevel met daarin een open cluster die samen gelegen zijn in het sterrenbeeld Auriga. Dit deep-sky object is 4’ x 4’ groot en heeft…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

93%

Sociale netwerken