donderdag, 23 juni 2022 17:02

Eerste Ariane 5-lancering van 2022 is een succes en ondersteunt twee trouwe klanten

Geschreven door Arianespace
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Lancering van de Ariane 5 raket. Lancering van de Ariane 5 raket. Foto: Arianespace

De Ariane 5, geëxploiteerd door Arianespace, heeft met succes twee telecommunicatiesatellieten in een geostationaire baan gebracht: MEASAT-3d voor de Maleisische exploitant MEASAT, en GSAT-24 gebouwd door het Indiase ruimtevaartagentschap ISRO voor rekening van NSIL. Met zijn eerste missie van het jaar, en de 113e in totaal, bewijst Ariane 5 eens te meer zijn uitzonderlijke betrouwbaarheid. Missie VA257 zal de breedbanddekking in de regio Azië-Stille Oceaan verbeteren en betekent een nieuw commercieel succes voor Ariane 5 op de markt van Azië-Stille Oceaan.

Op woensdag 22 juni 2022 om 06:50 uur lokale tijd is een Ariane 5 draagraket opgestegen vanaf het Guiana Space Center, Europa's ruimtehaven in Kourou, Frans Guyana (Zuid-Amerika), en heeft met succes twee geostationaire telecommunicatiesatellieten, MEASAT-3d en GSAT-24, in een baan om de aarde gebracht. "Met deze Ariane 5-missie is Arianespace vereerd de ambities van twee belangrijke actoren in de regio Azië-Stille Oceaan te ondersteunen: MEASAT, de toonaangevende Maleisische satellietexploitant en NewSpace India Limited (NSIL), een onderneming van de Indiase regering binnen het Department of Space (DOS) die samenwerkt met het Indiase ruimtevaartagentschap ISRO. Met het in een baan om de aarde brengen van zowel MEASAT-3d, de vierde satelliet die we hebben gelanceerd ten behoeve van Maleisië, als GSAT-24, de 25e Indiase satelliet die we voor hen hebben afgeleverd, bevestigen we ons partnerschap op lange termijn met deze twee grote spelers," verklaarde Stéphane Israël, CEO van Arianespace.

MEASAT-3d, die samen met MEASAT-3a en MEASAT-3b zal worden gelokaliseerd in een baan op 91,5° oosterlengte, is een telecommunicatiesatelliet met meerdere missies, gebouwd door Airbus Defence and Space. Het zal de breedbandsnelheden tot 100 Mbps per gebruiker aanzienlijk verhogen in gebieden met een beperkt of geen terrestrisch netwerk in heel Maleisië, terwijl het redundantie en extra capaciteit blijft bieden voor videodistributie in HD, 4K, en uiteindelijk 8K in de regio Azië-Stille Oceaan. MEASAT-3d zal ook een zeer innovatieve payload dragen namens de Koreaanse operator KTSAT. Ontworpen door Airbus Defense and Space, zal het worden gebruikt door het Korean Augmentation System (KASS), een project van het ministerie van Land, Infrastructuur en Vervoer onder leiding van KARI, het Koreaanse ruimtevaartagentschap, om de luchtverkeersleiding in Zuid-Korea aanzienlijk te verbeteren.

GSAT-24 is een Ku-band communicatiesatelliet van de klasse 4 ton, gebouwd door de Indian Space Research Organization (ISRO) voor NewSpace India Limited (NSIL), die in heel India hoogwaardige televisie-, telecommunicatie- en omroepdiensten zal aanbieden. Het wordt de eerste "vraaggestuurde" communicatiesatellietmissie die door NSIL wordt ondernomen. "Na de succesvolle lancering van de James Webb Space Telescope, helpt deze nieuwe prestatie de Ariane 5 een nieuw hoofdstuk te schrijven in de ruimtevaartgeschiedenis", aldus André-Hubert Roussel, CEO van de ArianeGroup. "Ariane 5 bewijst opnieuw zijn betrouwbaarheid en rechtvaardigt het vertrouwen van de klanten van Arianespace wereldwijd. Zijn successen zijn verbonden met Ariane 6, die van dezelfde betrouwbaarheid profiteert samen met een groter concurrentievermogen en veelzijdigheid."

De Ariane 5-lanceerraket voor zware lasten is een ESA-programma dat wordt uitgevoerd in samenwerking tussen overheidsinstellingen en de industrie in 12 Europese partnerlanden. ArianeGroup is de hoofdaannemer voor de ontwikkeling en productie van de Ariane 5 en is verantwoordelijk voor de campagneoperaties en de voorbereiding van de draagraket tot aan de lancering. ArianGroup overhandigt een "vliegklare" raket aan haar dochteronderneming Arianespace, die de Ariane 5 verkoopt en exploiteert vanuit het ruimtevaartcentrum in Guyana in Frans Guyana. Tijdens lanceercampagnes werkt Arianespace nauw samen met CNES, dat de ontwerpautoriteit voor de Ariane 5 is en de satellietvoorbereidingsfaciliteiten in het CSG controleert. Na deze lancering blijven er nog vier Ariane 5-voertuigen over voordat de Ariane 6 het stokje overneemt, waarmee de institutionele missies van Europa worden ondersteund en tegelijkertijd aan de groeiende behoeften van de commerciële markt wordt voldaan.

Over Arianespace

Arianespace gebruikt de ruimte om het leven op aarde beter te maken door lanceerdiensten aan te bieden voor alle soorten satellieten in alle omloopbanen. Sinds 1980 heeft het meer dan 1100 satellieten in een baan om de aarde gebracht. Vanaf 2022 zal Arianespace de door ESA ontwikkelde draagraketten van de nieuwe generatie, Ariane 6 en Vega C, exploiteren. Arianespace heeft zijn hoofdkantoor in Evry, nabij Parijs, en beschikt over een technische faciliteit in het ruimtevaartcentrum in Guyana in Frans Guyana, plus lokale kantoren in Washington, D.C., Tokio en Singapore. Arianespace is een dochteronderneming van de ArianeGroup, die 74% van het aandelenkapitaal in handen heeft, terwijl de rest in handen is van 15 andere aandeelhouders uit de Europese lanceerindustrie.

Bron: Arianespace

Dit gebeurde vandaag in 1995

Het gebeurde toen

Tijdens de STS-71 ruimtemissie koppelt zich voor het eerst koppelt een Amerikaans ruimteveer aan het Russische Mir ruimtestation. Op dat moment vormen beide ruimtetuigen het grootste ruimtestation dat ooit door de mens werd gebouwd. Het ruimteveer Atlantis blijft 4 dagen en 22 uur vastgehecht aan Mir waarna het ruimteveer op 7 juli terugkeert naar de Aarde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

NGC 7023

NGC 7023
NGC 7023 is een prachtig deep-sky object dat eigenlijk bestaat uit twee objecten. Zo bestaat dit object uit een open sterrenhoop (NGC 7023) die zich in een reflectienevel bevindt (LBN…

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

80%

Sociale netwerken