Lancering van een Europese Ariane 5 raket
Foto: Arianespace

Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana is op zaterdag 10 november 2012 een krachtige Ariane 5 draagraket gelanceerd met aan boord twee satellieten. De twee kunstmanen gaan de volgende jaren communicatiediensten leveren voor Europa en Brazilië. Dit was de 52ste succesvolle lancering van een Ariane 5 op en rij en was de 66ste maal deze Europese draagraket gelanceerd werd.

De 775 ton zware Ariane 5 ECA draagraket vertrok om 22u05 Belgische tijd vanop het ELA 3 lanceercomplex op het Centre Spatial Guyanais. Tijdens de eerste minuten van de lancering verbruikt elke Ariane 5 raket meer dan vijf ton brandstof per seconde. Zoals tijdens elke lancering werden de twee booster-raketten twee minuten en twintig seconden na de start van de lancering afgestoten waarna de raket met zijn twee satellieten steeds hoger begaf met behulp van zijn Vulcain 2 raketmotor van de onderste rakettrap. Ongeveer zeven minuten na de start van de lancering werd de onderste trap afgestoten en nam de Etage Supérieur Cryogénique-A (ESC-A) rakettrap het over. Deze tweede trap maakt gebruik van van een cryogene brandstofmix van vloeibare waterstof en vloeibare zuurstof. Bovenop deze tweede rakettrap bevindt zich het vrachtruim met daarin de twee satellieten. Alles samen bracht deze Ariane 5 ECA raket 9,2 ton aan vracht in de ruimte (inclusief adapter die zich tussen de twee satellieten bevindt). De eerste satelliet werd zoals voorzien 28 minuten na de start van de lancering uitgezet in een tijdelijke baan om de Aarde. Dit was de 210de maal dat een Europese Ariane raket gelanceerd werd vanuit Frans-Guyana.

De eerste satelliet die werd uitgezet, was de Eutelsat 21B kunstmaan. Deze 5 ton zware satelliet werd gebouwd door het Europese ruimtevaartbedrijf Thales Alania Space op een Spacebus-4000C3 platform. Met zijn 40 Ku-band transponders zal deze kunstmaan gebruikt worden voor tal van communicatiedoeleinden voor bedrijven, overheden en operatoren in Europa, Noord- en Wast-Afrika en het Midden-Oosten. Deze kunstmaan moet de Eutelsat 21A vervangen die door een Amerikaanse Atlas in 1999 in de ruimte gebracht werd. De tweede satelliet, Star One C3, werd vijf minuten na de Eutelsat 21B kunstmaan uitgezet. Star One C3 werd gebouwd door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Orbital Sciences Corporation (OSC) op een Star-2.4 platform. Deze 3,2 ton zware satelliet werd uitgerust met 28 C-band en 16 Ku-band transponders en zal de volgende zestien jaar gebruikt worden voor rechtstreekse televisie uitzendingen in Brazilië, Colombia, Peru, Equador en Bolivië. De Star One C3 kunstmaan moet uiteindelijk de Brazsilsat B3 satelliet vervangen die in 1998 eveneens door een Europese Ariane raket in de ruimte gebracht werd. Beide satellieten die tijdens deze lancering in de ruimte gebracht werden, werden uitgezet in een tijdelijke geostationaire overdrachtbaan (250 km x 35 786 km). De volgende dagen/weken moeten de kunstmanen zich op eigen kracht tot in een geostationaire baan begeven.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1971

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de Sojoez 10 ruimtecapsule gelanceerd. Aan boord bevinden zich de kosmonauten Vladimir Shatalov, Aleksei Yeliseyev en Nikolai Rukavishnikov. Dit is de eerste bemande ruimtemissie naar het Saljoet 1 ruimtestation dat enkele dagen eerder in de ruimte werd gebracht. Ondanks het feit dat de Sojoez 10 ruimtecapsule kon gekoppeld worden aan Saljoet 1 kon het ruimtevaartuig niet stevig worden vastgemaakt. Hierdoor werd de missie stopgezet en keerde de drie kosmonauten op 24 april 1971 al terug naar de Aarde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken