woensdag, 10 oktober 2012 00:32

Ruimtevaarders gaan voor één jaar naar het ISS

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Internationaal ruimtestation ISS Internationaal ruimtestation ISS Foto: NASA

In 2015 en 2016 gaan een Amerikaanse astronaut en een Russische kosmonaut een jaar aan boord van het internationaal ruimtestation ISS verblijven. Dit wordt het langste verblijf ooit aan boord van het ISS. Deze bijzondere ruimtemissie heeft als doel om de effecten op het menselijk lichaam van een langetermijnverblijf in de ruimte te onderzoeken.

Deze missie zal vooral op medisch vlak zeer nuttig en leerzaam zijn aangezien wetenschappers deze kennis nodig hebben indien men in de toekomst verre bemande ruimtereizen wil organiseren. Zo wil men vooral onderzoeken wat er precies gebeurd met het menselijk lichaam wanneer dit zo lang blootgesteld wordt aan gewichtloosheid en welke medicijnen de negatieve effecten kunnen verminderen. Vandaag de dag verblijven ruimtevaarders maximaal zes maanden aan boord van het ISS-ruimtestation. Naast het testen en onderzoeken van hun eigen lichaam zullen de twee ruimtevaarders ook de 'gewone' werkzaamheden en taken uitvoeren aan boord van het ISS. Over welke twee ruimtevaarders het gaat, is nog niet bekend. De missie zal in de lente van 2015 van start gaan en de twee ruimtevaarders zullen met de Sojoez TMA-16M ruimtecapsule naar het ISS gebracht worden. Deze één jaar durende missie zal niet de langste bemande ruimtevlucht worden. In 1994 en 1995 verbleef de Russische kosmonaut Valery Polyakov maar liefst 438 dagen aan boord van het Russische ruimtestation Mir. Tijdens deze recordvlucht maakte Polyakov bijna 7 000 omwentelingen om de Aarde en legde hij meer dan 300 miljoen kilometer af. Het Amerikaanse record staat op naam van Michael Lopez-Alegria die in 2006 en 2007 215 dagen verbleef aan boord van het ISS.

Een bijkomend en niet onbelangrijk voordeel van een langer verblijf aan boord van het ISS is dat er extra zitjes vrijkomen aan boord van de Russische Sojoez ruimtecapsules. Nadat de Amerikaanse Space Shuttle in 2011 voor het laatst naar het ISS vlogen, werd Rusland vandaag de dag het enige land ter wereld dat mensen naar het ruimtestation kan brengen. Rusland vraagt aan het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA meer dan 60 miljoen dollar voor één zitje aan boord van een Sojoez. Tussen 2001 en 2008 bracht Rusland ook zeven zogenaamde 'ruimtetoeristen' voor een kort verblijf naar het ISS die hiervoor elk tussen de 20 en 50 miljoen dollar betaalden. De betaalde vluchten van de ruimtetoeristen stopten echter doordat de Space Shuttles definitief aan de grond bleven en alle zitjes aan boord van de Sojoez ruimtetuigen voorbehouden werden aan 'echte' ruimtevaarders. Het ruimtevaartbedrijf Space Adventures, dat verantwoordelijk was voor de missies van de ruimtetoeristen, heeft laten weten op 10 oktober 2012 een persconferentie te geven in bijzijn van de Engelse zangeres Sarah Brightman. Officieel heeft Rusland nog niets laten weten of er opnieuw ruimtetoeristen tegen betaling naar het ISS gaan vliegen maar nu er zitjes aan boord van de Sojoez ruimtecapsules vrijkomen, lijkt dit een logisch gevolg.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1962

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt de Amerikaanse Telstar 1 satelliet in de ruimte gebracht. Telstar 1 was de eerste commercieel gefinancierde satelliet en werd gebouwd door het Amerikaanse bedrijf American Telephone & Telegraph. Al enkele uren na de lancering was Telstar 1 al actief. Als eerste werd een telefoongesprek tussen het Witte Huis en het Amerikaanse grondstation in Andover gevoerd. Naast Andover kon men ook met de Europese grondstations in Goonhilly Downs (Engeland) en Pleumeur-Bodou (Frankrijk) communiceren. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 53

Messier 53
M53, of NGC 5024, is een kleine bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Coma Berenices (Hoofdhaar). Deze bolhoop is één van de verst verwijderde die deel uitmaakt van de bekende Messiercatalogus.…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

64%

Sociale netwerken