dinsdag, 19 juni 2018 08:23

Trump wil de ruimte domineren met Space Force Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(5 stemmen)
De Amerikaanse president Trump. De Amerikaanse president Trump. Foto: AP/Evan Vucci

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op maandag 18 juni 2018 bekend gemaakt dat de Verenigde Staten een zesde entiteit gaan oprichten binnen het leger: de 'Space Force'. Naast de overige entiteiten die samen het Amerikaanse leger vormen, US Army, US Air Force, US Navy, US Marines Corps en US Coast Guard, moet de nieuwe Space Force er in de toekomst voor zorgen dat de Verenigde Staten ook in de ruimte een dominante rol spelen. Volgens Trump is de oprichting van een ruimtemacht zoals de Space Force essentieel wanneer men het land wil verdedigen. 

Vandaag de dag worden Amerikaanse militaire ruimtevaartprojecten uitgevoerd door de US Air Force en het US Air Force Space Command. Zo zijn zij en het Pentagon onder andere verantwoordelijk voor de lancering van spionagesatellieten en andere militaire satellieten. Amerikaanse civiele en wetenschappelijke ruimtevaartprojecten worden dan weer uitgevoerd door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Naast de US Air Force en NASA zal volgens de Amerikaanse president Donald Trump nu ook de nieuwe Space Force toegang krijgen tot de ruimte. Hierdoor hoopt Trump dat zijn land in de nabije toekomst een dominante rol gaat spelen in de ruimte. Ruimtevaart en militaire technologie worden vandaag de dag steeds vaker samen gebruikt zoals bij het vergaren van informatie via spionagesatellieten of het verkrijgen van grote hoeveelheden militaire data in oorlogsgebieden via militaire communicatiesatellieten. Ook op vlak van verdediging wordt de ruimte steeds belangrijker aangezien de vrees bestaat in de Verenigde Staten dat men vroeg of laat wordt aangevallen door raketten of andere wapens vanuit de ruimte. De oprichting van een heus 'ruimteleger' is volgens Trump dan ook een logische stap. Dit maakte de Amerikaanse president bekend tijdens een vergadering van de National Space Council. Tijdens deze vergadering ondertekende Trump een eerste princiepsakkoord over de oprichting van de Space Force zodat de uitbouw er van en de uitvoering van de plannen nu kan starten. Hoe die Space Force er concreet zal uitzien, wie er de leiding over krijgt en waar ze gevestigd zal zijn, is tot op heden nog niet duidelijk. Daarnaast is het ook nog niet echt duidelijk hoeveel geld er zal vrijgemaakt worden voor deze nieuwe militaire entiteit. 

Naast de oprichting van een Space Force liet Donald Trump ook weten dat hij een nieuwe verkeersleiding voor in de ruimte wil laten uitwerken. Doordat het in de toekomst steeds drukker zal worden in verschillende banen om de Aarde, als gevolg van de vele satellieten die gelanceerd worden, is volgens de Amerikaanse president de bestaande verkeersleiding achterhaald. Een vernieuwing van de richtlijnen op vlak van verkeersregeling in de ruimte zal volgens Trump ook de commercialisering van de ruimtevaart ten goede komen. 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 2008

Het gebeurde toen

In de stad Colombo, Sri Lanka, overlijdt Sir Arthur Charles Clarke. Hij schreef het boek 2001: A Space Odyssey en bedacht in 1945 het principe van de geostationaire communicatiesatelliet. Deze bijzondere baan om onze planeet is ook bekend als de 'Clarke Orbit'. Zijn bekendste boek, 2001: A Space Odyssey, werd in 1968 verfilmd en wordt beschouwd als een mijlpaal in de filmgeschiedenis. Clarke deed op de Amerikaanse televisie samen met Walter Cronkite ook verslag van de Apollo-maanexpedities en werd in 2000 door de Britse koningin geridderd voor zijn verdiensten.

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen

Messier 3

Messier 3

Deze bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Canes Venatici (Jachthonden) bevat meer dan een half miljoen sterren. De werkelijke diameter van het object is ongeveer 220 lichtjaar, en hij staat op…

Lees meer...

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

35%

Sociale netwerken