zondag, 27 mei 2018 07:37

Vierde mens op de Maan overleden Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(5 stemmen)
De Amerikaanse astronaut Alan Bean poseert voor de Maanlander De Amerikaanse astronaut Alan Bean poseert voor de Maanlander Foto: NASA

De vierde mens die ooit op de Maan wandelde, Alan Bean, is op 26 mei 2018 in Houston op 86-jarige leeftijd overleden. Bean maakte in november 1969 deel uit van de Apollo 12 missie naar de Maan en wandelde samen met zijn collega, Charles Conrad, op het oppervlak van de Maan. Na zijn maanavontuur werd Alan Bean in 1973 gezagvoerder van de Skylab 3 missie. Alles samen verbleef deze Amerikaanse ruimtevaarder 69 dagen en 15 uur in de ruimte. Na zijn carrière als ruimtevaarder werd Alan Bean een gepassioneerde schilder.

Net als veel andere astronauten uit de beginjaren van de ruimtevaart was ook Alan Bean een ervaren test- en gevechtspiloot. Zo heeft Bean meer dan 4 800 vlieguren op zijn naam staan met diverse straalvliegtuigen en was hij testpiloot van diverse nieuwe vliegtuigen. Na zijn carrière als piloot bij de Amerikaanse marine werd Alan Bean in 1963 geselecteerd door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA om deel uit te maken van de Astronaut Group 3, de derde groep van Amerikaanse ruimtevaarders. Hierna werd Bean in 1966 back-up astronaut tijdens de Gemini 10 ruimtemissie. Ondanks het feit dat Alan Bean er niet in slaagde om deel uit te maken van een Apollo crew tijdens de eerste Apollo ruimtevluchten maakte hij wel deel uit van het Apollo Applications Program en werd hij de eerste astronaut die dook in de Neutral Buoyancy Simulator. Als gevolg van de plotse dood door een ongeval van de astronaut Clifton Williams werd Alan Bean toch back-up astronaut tijdens de Apollo 9 ruimtemissie. Uiteindelijk werd Bean dan toch geselecteerd om deel uit maken van een Apollo crew en vertrok hij op 14 november 1969 samen met Charles Conrad en Richard Gordon richting de Maan. De Apollo 12 Maanlander landde probleemloos op 19 november 1969 op het oppervlak van de Maan waarna Conrad en Bean twee Maanwandelingen uitvoerden die samen bijna acht uur duurden. Het gebied waar Bean en Conrad met de Maanlander landde, werd eerder ook al bezocht door de onbemande Loenik 5, Ranger 7 en Surveyor 3 ruimtetuigen. Tijdens de Apollo 12 missie werd voor het eerst ook de Maanwagen getest.

Na zijn maanavontuur maakte Alan Bean deel uit van de Skylab 3 ruimtemissie. Dit was de tweede bemande ruimtevlucht naar het Amerikaanse ruimtestation Skylab. Samen met Owen Garriott en Jack R. Lousma verbleef Alan Bean 59 dagen en 11 uur in een baan om de Aarde. Tijdens deze langdurige ruimtemissie werd onder andere een prototype getest van de Manned Maneuvering Unit (MMU) en werden drie ruimtewandelingen uitgevoerd. Nadat Alan Bean op 25 september 1973 met zijn twee collega's terugkeerde naar de Aarde ging hij nooit meer de ruimte in. Bean werd in 1975 wel nog back-up gezagvoerder van de Amerikaanse crew die deel uitmaakte van de historische Apollo-Sojoez ruimtemissie. Later werd Alan Bean ook hoofd van NASA's Astronaut Candidate Operations and Training Group. Uiteindelijk verliet Alan Bean in 1981 de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Zijn tijd en energie zou hij vanaf dan spenderen aan zijn grote passie, schilderen. Om zijn schilderijen te voorzien van iets extra verwerkte de maanwandelaar echt maanstof en maansteentjes in zijn kunstwerken. Naar aanleiding van de 40ste verjaardag van de Apollo 11 missie werd in juli 2009 een tentoonstelling georganiseerd over de schilderijen van Alan Bean in het Smithsonian Institution’s National Air and Space Museum in Washington. Als gevolg van zijn succesvolle carrière ontving Alan Bean ook tweemaal de Navy Distinguished Service Medal, tweemaal de NASA Distinguished Service Medal, de Rear Admiral William S. Parsons Award en maakte hij deel uit van de American Astronautical Society en de Society of Experimental Test Pilots.

Een overzicht van de prachtige schilderijen van Alan Bean kan je terugvinden op deze website: http://www.alanbean.com

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt het Sojoez 19 ruimtevaartuig gelanceerd met aan boord de twee kosmonauten Alexey Leonov en Valeri Kubasov. Zeven uur later wordt vanop het Kennedy Space Center in Florida ook een Apollo ruimtecapsule in de ruimte gebracht met boord de drie astronauten Thomas P. Stafford, Vance D. Brand en Donald K. Slayton. Beide ruimtetuigen zullen zich op 17 juli 1975 in een baan om de Aarde voor het eerst in de geschiedenis aan elkaar vasthechten.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

NGC 2022

NGC 2022
NGC 2022 is een planetaire nevel die we kunnen terugvinden in het sterrenbeeld Orion. Deze zwakke nevel bevindt in het noordelijke gedeelte van het sterrenbeeld tussen de sterren Betelgeuse (α-Orionis)…

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

64%

Sociale netwerken