maandag, 23 juli 2018 16:41

Studenten bouwen raket voor onderzoek op de grens van de ruimte

Geschreven door TU Delft
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Artistieke impressie van de Stratos III raket. Artistieke impressie van de Stratos III raket. Foto: Stratos III Team PR/TU Delft

Deze week moet hij gaan vliegen. De Stratos III raket gebouwd door een studententeam van de TU Delft. Op dinsdag 24 juli vanaf 21u00 zal het studententeam DARE van de TU Delft een eerste poging doen om de raket te lanceren tot in de hoogste lagen van de atmosfeer. Daarnaast willen ze het Europese hoogterecord voor studenten raketten verbreken, wat op het moment op 32,3 km staat. Alle onderdelen, inclusief de raketmotor, zijn ontwikkeld door de studenten zelf. De lancering zal het team een stap dichter bij hun doel brengen: als eerste studententeam ter wereld de ruimte bereiken.

Het studententeam dat aan de raket werkt heet DARE wat staat voor Delft Aerospace Rocket Engineering. Deze vereniging van studenten bestaat al sinds 2001 en de leden hebben in die tijd al verschillende grote raketten gelanceerd; in 2009 met Stratos I (12,5 km hoogte) en in 2015 met Stratos II+ (21,5 km hoogte), beide Europese hoogterecords. In 2016 raakten ze het record echter kwijt aan een Duits studententeam. “Er is echt een nieuwe space-race tussen ons team en studententeams uit Europa en de Verenigde Staten”, zegt teamlid Martin Olde.

Lancering vanuit Spanje

De lancering is gepland op 24 juli 2018 met herkansingen op 25, 26 en 27 juli. De lanceerpoging is gepland in de avond maar vertragingen door de wind, vissersboten of bijvoorbeeld technische problemen kunnen de poging uitstellen. “Om de raket veilig te lanceren moeten we op zee een gebied ter grootte van de provincie Friesland vrijhouden van boten en ander verkeer. Veiligheid is natuurlijk het allerbelangrijkste, maar het maakt het wel heel erg spannend”, aldus teamleider Jesse Hummel.

Wederom Kaarsvet en Koffiezoetjes

Stratos III lijkt erg op de vorige raket, Stratos II, uit 2015. Hij is meer dan 8 meter lang en het grootste deel van de raket is de hybride raketmotor die door de studenten zelf is ontwikkeld. De brandstof is de bijzondere combinatie van lachgas met kaarsvet, koffiezoetjes en aluminium poeder. Deze “rocket-fuel” wordt door de studenten zelf gemaakt en levert uiteindelijk 2500 kg aan stuwkracht zodat de raket meer dan 3 keer de snelheid van het geluid kan halen, ofwel meer dan 3600 km/u. Bovenop de motor, in de punt van de raket, zit een wetenschappelijk instrument, vier camera’s en de vluchtcomputer. Na een vlucht van iets meer dan 10 minuten moet de punt van de raket aan een parachute in zee plonsen. Stratos III draagt een payload van NLR (Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum). NLR heeft een prototype vluchtcomputer gemaakt voor SMILE die ze op onze vlucht willen testen. SMILE is een Europees project om een kleine satellietlanceerder te ontwerpen en maken voor Europa. Met de enorme groei in het aantal kleine satellieten wat gelanceerd wordt, zou de EU graag een speler in deze markt worden. De payload zal metingen doen tijdens de vlucht, om een betere vluchtcomputer te kunnen ontwikkelen voor SMILE.

Meer info: http://dare.tudelft.nl/stratos-iii/

Dit gebeurde vandaag in 1993

Het gebeurde toen

De Japans-Amerikaanse röntgensatelliet ASTRO-D, ook gekend als 'Advanced Satellite for Cosmology and Astrophysics', wordt vanop het Kagoshima Space Center in Japan in de ruimte gebracht. Met deze ruimtetelescoop werd tot 14 juli 2000 aan röntgenastronomie gedaan dankzij vier röntgentelescopen. Zo werden er meer dan 3 000 observaties uitgevoerd en werden er meer dan 1 000 wetenschappelijke publicaties geschreven op basis van data afkomstig van de ASTRO-D satelliet. Op 2 maart 2001 brandde deze ruimtetelecoop op in de atmosfeer van de Aarde. Foto: JAXA

Geplande evenementen

workshop SketchUp en Zemax
23 februari 2019 van 09:00 tot 14:00

NGC 6210

NGC 6210

De planetaire nevel NGC 6210 in het sterrenbeeld Hercules is van magnitude 9.7. De bijnaam van deze planetaire nevel is de 'Schildpadnevel'. Deze nevel lijkt echter op geen enkel vlak…

Lees meer...

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

7%

Sociale netwerken