De groep van Amerikaanse astronauten die binnen enkele jaren met privéraketten naar de ruimte gaan vliegen.
Foto: NASA

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft in het Johnson Space Center in Houston de groep van astronauten voorgesteld die in de nabije toekomst naar de ruimte gaan vliegen met behulp van raketten en ruimtecapsules die ontwikkeld werden door Amerikaanse privébedrijven. Sinds het einde van het Space Shuttle programma in 2011 kan NASA geen astronauten meer op eigen kracht naar de ruimte brengen. Om dit probleem tijdelijk op te lossen, werden Amerikaanse ruimtevaarders de afgelopen jaren in de ruimte gebracht met behulp van Russische Sojoez raketten. De twee Amerikaanse bedrijven Boeing en SpaceX hopen hier nu snel verandering in te brengen door Amerikanen in de ruimte te brengen met zelf ontwikkelde raketten en ruimtevaartuigen. 

Na het stopzetten van het Space Shuttle programma in 2011 zocht NASA toenadering bij de private ruimtevaartsector om samen te werken in de ontwikkeling van een nieuw bemand ruimtevaartuig. Hieruit ontstond het Commercial Crew Program dat als doel heeft Amerikaanse ruimtevaarders in de ruimte te brengen met behulp van raketten en ruimtevaartuigen die ontwikkeld en gebouwd werden door private ruimtevaartbedrijven. Nu de twee nieuwe ruimtecapsules bijna klaar zijn voor hun eerste testvlucht heeft NASA een nieuwe groep van astronauten geselecteerd. Het nieuwe team van astronauten werd op 3 augustus 2018 onder grote belangstelling voorgesteld aan de internationale pers in het bijzijn van een schaalmodel op ware grootte van de twee nieuwe ruimtecapsules. De negen ruimtevaarders werden geselecteerd op basis van hun ervaring en kennis en zijn dan ook bijzonder trots dat ze een nieuw hoofdstuk aan de Amerikaanse ruimtevaartgeschiedenis mogen schrijven. De groep bestaat uit zeven mannen en twee vrouwen die binnen enkele jaren de eerste testvluchten gaan uitvoeren met de door Boeing en SpaceX ontwikkelde ruimtecapsules. De eerste testvlucht zal uitgevoerd worden met de Dragon ruimtecapsule die ontwikkeld en gebouwd werd door het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, SpaceX. Later zal ook de door Boeing ontwikkelde CST-100 Starliner voor het eerste getest worden in de ruimte met aan boord astronauten die geselecteerd werden uit deze nieuwe groep. De meest ervaren ruimtevaarder uit de groep is ongetwijfeld Sunita Williams die al in 1998 geselecteerd werd als astronaute waarna ze alles samen al 322 dagen in een baan om de Aarde verbleef. Alles samen voerde zij ook al zeven ruimtewandelingen uit. De twee nieuwe ruimtecapsules zullen in de ruimte worden gebracht door raketten die eveneens werden ontwikkeld door Boeing en SpaceX. Voor de Dragon capsule zal men de Falcon 9 raket gebruiken en voor Boeing's Starliner capsule zal men beroep doen op de Atlas V raket. Zowel de Falcon 9 alsook de Atlas V worden al vele jaren gebruikt voor het lanceren satellieten en hebben inmiddels hun betrouwbaarheid en degelijkheid bewezen. Deze eerste testvluchten zullen de eerste Amerikaanse bemande ruimtevluchten worden die met een private ruimtecapsule worden uitgevoerd. In het verleden werden Amerikanen steeds in de ruimte gebracht met ruimtevaartuigen die werden ontwikkeld door NASA. Het uiteindelijke doel van dit nieuwe project is dat na de testvluchten NASA de privé ruimtecapsules kan gebruiken voor het uitvoeren van bemande ruimtevluchten naar en van het internationale ruimtestation ISS. Hieronder kan je zien welke van de negen geselecteerde astronauten werden aangeduid voor het uitvoeren van de eerste testvluchten.

Starliner Test Flight Astronauts

  • Eric Boe
  • Christopher Ferguson
  • Nicole Aunapu Mann

Crew Dragon Test Flight Astronauts

  • Robert Behnken
  • Douglas Hurley

Starliner First Mission Astronauts

  • Josh Cassada
  • Sunita Williams

Crew Dragon First Mission Astronauts

  • Victor Glover
  • Michael Hopkins
Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1807

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 4 Vesta. Dit is de op twee na grootste planetoïde in de hoofdring tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter en is tussen de 468 en 530 kilometer in diameter. Haar grootte en haar ongewoon heldere oppervlak maken van Vesta ook de helderste planetoïde. De vorm van Vesta is ongeveer bolvorming en het oppervlak en het oppervlak wordt gekenmerkt door een enorme krater met een diameter van 460 kilometer op de zuidpool. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken