woensdag, 16 oktober 2019 19:48

NASA stelt nieuwe ruimtepakken voor Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(4 stemmen)
De nieuwe generatie ruimtepakken van NASA. De nieuwe generatie ruimtepakken van NASA. Foto: NASA/Joel Kowsky

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een nieuwe generatie ruimtepakken voorgesteld waarmee astronauten in de nabije toekomst naar de maan zullen reizen. De nieuwe ruimtepakken zouden flexibeler en comfortabeler zijn dan vorige generaties waardoor de astronauten zich makkelijker kunnen voortbewegen op de maan. NASA wil in het kader van het Artemis ruimteprogramma in 2024 opnieuw mensen naar de maan brengen. 

Dit jaar was het precies 50 jaar geleden dat de mens voor het eerst voet zette op het oppervlak van de maan. Vijftig jaar later werkt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie volop om binnen enkele jaren opnieuw astronauten op de maan te zetten. Zo wil NASA tegen 2024 opnieuw mensen, en ook voor het eerst een vrouw, op het maanoppervlak brengen in het kader van het nieuwe Artemis ruimteprogramma. Bij nieuwe bemande missies naar de maan horen ook nieuwe ruimtepakken. Deze nieuwe generatie ruimtepakken, bekend onder de naam 'Exploration Extravehicular Mobility Unit ' (xEMU), lijken in grote lijnen op de ruimtepakken uit het Apollo ruimteprogramma maar werden sterk verbeterd. Zo zullen deze nieuwe wit-blauw-rood gekleurde ruimtepakken veel comfortabeler aanvoelen doordat ze beter passen en zijn ze ook veel flexibeler. Dankzij verschillende onderdelen aan de ruimtepakken die afzonderlijk kunnen buigen of draaien kunnen de astronauten makkelijker op de heupen of knieën gaan zitten. Op deze manier zullen de astronauten makkelijker voorwerpen vanop het maanoppervlak kunnen oprapen of neerleggen. Ook zullen de nieuwe schoenen die bij deze pakken horen, beschikken over flexibele zolen waardoor men makkelijker moet kunnen wandelen op het oppervlak van de maan. Tijdens de Apollo maanlandingen zorgde fijn maanstof vaak voor problemen met de apparatuur in de ruimtepakken. De nieuwe xEMU pakken werden hier nu op voorzien doordat deze beter afgesloten zijn. 

Het belangrijkste doel van deze ruimtepakken is dat deze de astronauten beschermen tegen de vijandige en harde omstandigheden in de ruimte en op de maan. Zo is dit nieuwe ruimtepak bestand tegen extreme temperaturen van -150 graden Celsius in de schaduw en donkere omgevingen tot 120 graden Celsius in felle zon. Daarnaast moeten de xEMU ruimtepakken de astronauten ook beschermen tegen straling, micrometeorieten en verminderde atmosferische druk. Naast de xEMU ruimtepakken stelde NASA ook de nieuwe Orion ruimtepakken voor. Deze oranje ruimtepakken zullen gebruikt worden tijdens de lancering en terugkeer van bemande Orion ruimtetuigen. Deze Orion ruimtepakken beschermen de astronauten tegen een plots drukverlies en voorzien hen van zuurstof. Deze pakken werden zo ontworpen dat de astronauten er zes dagen met in leven kunnen blijven. Beide nieuwe ruimtepakken zullen de volgende jaren onderworpen worden aan tal van tests en experimenten zodat deze klaar zijn wanneer NASA opnieuw mensen naar de maan wil sturen. 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1930

Het gebeurde toen

In de Verenigde Staten wordt in de Amerikaanse staat New Jersey Edwin Eugene "Buzz" Aldrin geboren. De jongste van zijn twee oudere zussen sprak het woord 'brother' uit als "buzzer" wat al snel werd ingekort tot "buzz". In 1988 veranderde Aldrin zijn eerste voornaam officieel in die van Buzz. Aldrin vocht als gevechtspiloot in de Koreaanse oorlog en werd in 1963 door de NASA geselecteerd als astronaut. Zijn eerste ruimtevlucht vond plaats in 1966 met de missie Gemini 12 waarbij hij vier dagen lang samen met Jim Lovell in de ruimte verbleef. In 1969 wordt hij de tweede mens op de Maan tijdens de legendarische Apollo 11 ruimtemissie. Na zijn Maanvlucht nam Aldrin ontslag bij de NASA en werd hij benoemd tot commandant van de Test Pilots School op de Amerikaanse Edwards Air Force Base. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 35

Messier 35
M35, ook gekend als NGC 2168, is grote en heldere open sterrenhoop in het sterrenbeeld Gemini (Tweelingen). De sterrenhoop bevindt zich op een afstand van ongeveer 2 500 lichtjaar van …
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

0%

Sociale netwerken