zondag, 26 augustus 2012 01:54

Eerste man op de Maan overleden Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(6 stemmen)
Neil Armstrong Neil Armstrong Foto: NASA

De Amerikaanse astronaut en eerste man op de Maan, Neil Armstrong, is op 25 augustus 2012 overleden. De gewezen gevechtspiloot werd op 39-jarige leeftijd wereldberoemd toen hij op 21 juli 1969 als eerste mens voet zette op het Maanoppervlak tijdens de Amerikaanse Apollo 11 missie. Toen hij gezagvoerder van de Apollo 11 missie zijn eerste voet op de Maan zette, sprak hij de legendarische zin "that's one small step for man, one giant leap for mankind" uit.

Twintig minuten later begaf zijn collega, Edwin 'Buzz' Aldrin zich ook op het Maanoppervlak. Deze historische gebeurtenis werd door miljoenen mensen live gevolgd via televisie en radio en behoort nog steeds tot hét hoogtepunt uit de geschiedenis van de bemande ruimtevaart. Armstrong bestuurde in dienst van NASA ook zeven maal het X-15 vliegtuig waarmee hij enkele records vestigde en werd in 1962 geselecteerd als astronaut. Al op zijn zestiende had Armstrong zijn pilotenbrevet op zak waarna hij diende als gevechtspiloot tijdens de Korea-oorlog. Voor Armstrong voet zette op de Maan ging hij in maart 1966 al eens de ruimte in tijdens de Gemini 8 ruimtemissie. Tijdens deze ruimtemissie slaagden Neil Armstrong en David Scott er in om de eerste koppeling met een andere ruimtetuig in een baan om de Aarde uit te voeren. Alles samen verbleef Armstrong acht dagen en veertien in de ruimte en voerde hij één ruimtewandeling uit die meer dan twee uur duurde. Na zijn carrière als astronaut werkte Neil Armstrong nog als hoogleraar ruimtevaarttechniek aan de universiteit van Cincinnati en leefde hij ook een vrij teruggetrokken leven. Zo was de bekende astronaut zelden te zien tijdens grote evenementen of sprak hij ook nauwelijks voor een groot publiek en woonde hij tientallen jaren in een boerderij in Ohio. In 1986 en 2003 maakte hij wel nog deel uit van de onderzoekscommissies die de ongelukken met de Space Shuttles Challenger en Columbia moesten onderzoeken. Armstrong was 82 en overleed aan de gevolgen van een hartoperatie die hij eerder deze maand had ondergaan.

Media

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1994

Het gebeurde toen

Lancering van de Amerikaanse ruimtesonde Clementine. Na een reis naar de Maan en twee scheervluchten langs de Aarde bereikte het ruimtetuig de planetoïde Geographos niet omwille van een technisch probleem. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

NGC 2392

NGC 2392
De planetaire nevel NGC 2392 heeft magnitude van 9.5 en is ongetwijfeld één van de bekendste NGC-objecten. Deze nevel is ook bekend onder de naam 'Eskimonevel' en is terug te…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken