vrijdag, 11 oktober 2019 16:59

Eerste ruimtewandelaar overleden Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(6 stemmen)
Alexei Leonov tijdens 's werelds eerste ruimtewandeling. Alexei Leonov tijdens 's werelds eerste ruimtewandeling. Foto: NASA

De eerste mens die ooit een ruimtewandeling heeft uitgevoerd, de Rus Alexei Leonov, is op vrijdag 11 oktober 2019 op 85-jarige leeftijd overleden. Op 18 maart 1965 begaf Alexei Leonov zich als eerste mens ooit buiten een ruimtecapsule en voerde hij gedurende twaalf minuten lang 's werelds eerste ruimtewandeling uit. Na zijn historische en risicovolle Voskhod 2 missie ging Leonov in 1975 nog een tweede keer de ruimte in tijdens de Apollo-Soyuz ruimtemissie.

Alexei Leonov maakte deel uit van de eerste groep van Sovjet-kosmonauten waartoe ook Yuri Gagarin behoorde. Na de succesvolle Vostok ruimtemissies waarbij de Sovjet-Unie de eerste mens (Gagarin) en het hondje Laika in de ruimte brachten, werden Alexei Leonov samen met Pavel Belyayev aan boord van de Voskhod 2 ruimtecapsule op 18 maart 1965 gelanceerd vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan. Het Sovjet Voskhod ruimteprogramma liep van 1963 tot en met 1966 en had als belangrijkste doel om meerdere mensen tegelijk in de ruimte te brengen. Toen de Voskhod 2 capsule zich na zijn lancering in een vaste baan om de Aarde bevond, begaf Leonov zich door opblaasbare Volga ruimtesluis naar buiten. Terwijl Leonov zich buiten de capsule begaf, bleef Pavel Belyayev heel de tijd aan boord van de Voskhod 2.

Toen Leonov zich uiteindelijk twaalf minuten later terug in de luchtsluis probeerde te begeven, bleek dit niet te lukken doordat zijn ruimtepak te stijf was geworden door de druk. Door dit probleem kon Leonov ook geen foto's maken van de buitenkant van de Voskhod 2 ruimtecapsule en kon hij de camera die zijn ruimtewandeling had gefilmd niet bergen. Leonov bleef alert en slaagde er in om een hoeveelheid lucht uit zijn ruimtepak te laten waardoor hij zich opnieuw beter kon begeven. De problemen bleken echter nog niet helemaal opgelost te zijn aangezien de kosmonaut vervolgens korte tijd kwam vast te zitten toen hij probeerde het buitenluik van de luchtsluis dicht te doen. Uiteindelijk lukte dit toch en begaf Leonov zich opnieuw bij zijn collega aan boord van de Voskhod 2. Uiteindelijk draaide de Voskhod 2 zeventien keer rond de Aarde en keerde de capsule op 19 maart 1965 terug. Doordat de terugkeercapsule zich echter niet goed losmaakte van de andere modules landde de twee kosmonauten maar liefst 3 000 kilometer van de voorziene landingsplek in de bergen van de Oeral. Leonov en Belyayev verbleven in afwachting van hun berging heel de tijd in hun terugkeercapsule aangezien deze omsingeld was door wolven. Uiteindelijk werden de twee gered en overgebracht naar Moskou. Doordat deze ruimtemissie met heel wat problemen te kampen kreeg, wordt deze binnen de ruimtevaart vaak omschreven als één van 's werelds meest spannende missies ooit. 

Na zijn Voskhod 2 avontuur ging Alexei Leonov in juli 1975 een tweede en laatste maal in de ruimte. aan boord van de Soyuz 19. Dit keer maakte hij deel uit van het belangrijke Apollo-Soyuz Test Project waarbij voor het eerst in de geschiedenis een Amerikaanse Apollo capsule in de ruimte zou koppelen met een Russische Soyuz capsule. De koppeling vond plaats op 17 juli 1975 waarna de Amerikaanse astronaut Thomas Stafford de hand schudde van Alexei Leonov. Dit was de eerste maal in de geschiedenis dat twee ruimtevaartuigen van twee verschillende naties zich in een baan om de Aarde vastmaakten aan elkaar. 

Dat Alexei Leonov meer dan één engelbewaarder had, bleek ook toen hij een auto ongeval overleefde waarbij hij in het ijs terecht kwam en zijn parachute ooit vast kwam te zitten aan zijn vliegtuigstoel. Na zijn historische ruimtemissie ontving Alexei Leonov de onderscheiding Orde van de Rode Ster en tweemaal de titel Held van de Sovjet-Unie. Daarnaast werd er ook een krater op de Maan genoemd naar Leonov en was hij in 1984 één van de oprichters van de Association of Space Explorers. Op 11 oktober 2019 overleed Leonov op 85-jarige leeftijd aan de gevolgen van een slepende ziekte.

De Russische president Vladimir Putin in 2014 met Alexei Leonov - Foto: Kremlin

 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1930

Het gebeurde toen

In de Verenigde Staten wordt in de Amerikaanse staat New Jersey Edwin Eugene "Buzz" Aldrin geboren. De jongste van zijn twee oudere zussen sprak het woord 'brother' uit als "buzzer" wat al snel werd ingekort tot "buzz". In 1988 veranderde Aldrin zijn eerste voornaam officieel in die van Buzz. Aldrin vocht als gevechtspiloot in de Koreaanse oorlog en werd in 1963 door de NASA geselecteerd als astronaut. Zijn eerste ruimtevlucht vond plaats in 1966 met de missie Gemini 12 waarbij hij vier dagen lang samen met Jim Lovell in de ruimte verbleef. In 1969 wordt hij de tweede mens op de Maan tijdens de legendarische Apollo 11 ruimtemissie. Na zijn Maanvlucht nam Aldrin ontslag bij de NASA en werd hij benoemd tot commandant van de Test Pilots School op de Amerikaanse Edwards Air Force Base. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 35

Messier 35
M35, ook gekend als NGC 2168, is grote en heldere open sterrenhoop in het sterrenbeeld Gemini (Tweelingen). De sterrenhoop bevindt zich op een afstand van ongeveer 2 500 lichtjaar van …
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

0%

Sociale netwerken