Foto: Axiom Space

Wanneer astronauten voor het eerst in meer dan 50 jaar terugkeren naar de maan als onderdeel van NASA's Artemis III missie, zullen ze Axiom Space's nieuwe generatie ruimtepak dragen om op het maanoppervlak te lopen. "We zetten de erfenis van NASA voort door een geavanceerd ruimtepak te ontwerpen waarmee astronauten veilig en effectief op de maan kunnen werken", aldus Michael T. Suffredini, president en CEO van Axiom Space.

"Axiom Space's Artemis III ruimtepak zal klaar zijn om de complexe uitdagingen van de maan zuidpool aan te gaan en helpen ons begrip van de Maan te vergroten om een langdurige aanwezigheid daar mogelijk te maken."

Het nieuwe Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) ruimtepak dat vandaag werd onthuld op Space Center Houston's Moon 2 Mars Festival is een prototype, met een volledige vloot van trainingsruimtepakken die eind deze zomer aan NASA zullen worden geleverd. Het ruimtepak geeft astronauten geavanceerde mogelijkheden voor ruimteverkenning en biedt NASA commercieel ontwikkelde menselijke systemen die nodig zijn voor toegang tot, leven en werken op en rond de maan. Het geavanceerde ruimtepak zorgt ervoor dat astronauten zijn uitgerust met krachtige, robuuste apparatuur en is zo ontworpen dat het geschikt is voor een groot aantal bemanningsleden. "Ons deskundige team is klaar om NASA de volgende generatie ruimtepakken te leveren," zei Mark Greeley, Axiom Space, Extravehicular Activity (EVA) program manager. "We hebben de jarenlange lessen van NASA zorgvuldig overwogen en die ervaring gebruikt om een ruimtepak te bouwen voor de maan en voor onze toekomstige klanten van Axiom Space."

De Axiom Space ruimtepakken zijn gebaseerd op NASA's Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) ruimtepakontwerp en bieden meer flexibiliteit, meer bescherming tegen de ruwe omgeving en gespecialiseerde hulpmiddelen om aan de exploratiebehoeften te voldoen en de wetenschappelijke mogelijkheden uit te breiden. Met behulp van innovatieve technologieën zal het nieuwe ruimtepak het mogelijk maken om meer dan ooit tevoren het maanoppervlak te verkennen.

Omdat een ruimtepak op de maan wit moet zijn om hitte te reflecteren en astronauten te beschermen tegen extreem hoge temperaturen, wordt momenteel alleen een deklaag gebruikt om het eigen ontwerp van het pak te verbergen. Axiom Space werkte samen met kostuumontwerpster Esther Marquis van de Apple TV+ serie "For All Mankind" om deze aangepaste deklaag te maken met het Axiom Space logo en de merkkleuren.

De ontwikkeling van deze nieuwe generatie ruimtepakken door Axiom Space is een belangrijke mijlpaal in het bevorderen van het Amerikaanse leiderschap in de verkenning van de ruimte en het mogelijk maken van een beter begrip van het zonnestelsel en daarbuiten. Met Artemis zal NASA de eerste vrouw en de eerste kleurling op de maan laten landen, de weg vrijmaken voor een langdurige, duurzame aanwezigheid en als toegangspoort dienen voor toekomstige astronautenmissies naar Mars. Artemis III zal in 2025 bij de zuidpool van de maan landen.

Bron: Axiom Space

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1854

Het gebeurde toen

De Duitse sterrenkundige Albert Marth ontdekt vanuit het South Villa Observatory in Londen de planetoïde 29 Amphitrite. Deze planetoïde heeft een gemiddelde diameter van 212 kilometer en heeft een oppervlak met een hoog albedo waardoor deze een helder oppervlak heeft. Uit sterbedekkingen is gebleken dat de planetoïde Amphitrite mogelijk een natuurlijke satelliet heeft. De naam van deze planetoïde verwijst naar de naar godin Amphitrite die in de Griekse mythologie de vrouw van Poseidon was, de god van de zee.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken