ISTsat-1 is de allereerste nanosatelliet die is ontworpen door studenten van het Instituto Superior Técnico van de Universiteit van Lissabon en maakt deel uit van de tweede editie van Fly Your Satellite! (FYS), een onderwijsprogramma van ESA dat universiteitsstudenten de kans geeft om educatieve satellieten te ontwerpen, bouwen, lanceren en exploiteren. p>Weten waar je bent en waar anderen om je heen naartoe gaan is essentieel voor veilig en efficiënt transport en nog meer in de luchtvaart.
Binnenkort lanceert Europa's nieuwste raket, die vele ruimtemissies met zich meebrengt, elk met een uniek doel, een unieke bestemming en een team thuis dat hen aanmoedigt. Of het nu gaat om het lanceren van nieuwe satellieten om terug te kijken en de aarde te bestuderen, om naar de verre ruimte te gluren of om belangrijke nieuwe technologieën in een baan om de aarde te testen, de eerste vlucht van de Ariane 6 zal de veelzijdigheid en flexibiliteit van deze indrukwekkende draagraket met groot draagvermogen laten zien.
CubeSats zijn kleine kubusvormige satellieten die voornamelijk in een lage baan om de aarde worden gebracht om de aarde te observeren, nieuwe communicatietechnologie te testen of mini-experimenten uit te voeren. In het begin werden ze vooral gebruikt voor het testen van nieuwe technologieën maar de laatste jaren worden deze ook ingezet voor de verkenning van ons zonnestelsel of de studie van onze planeet. CubeSats zijn ondertussen niet meer weg te denken en deze worden nu in grote aantallen ontwikkelt en gebouwd door tal van bedrijven en wetenschappelijke instellingen over de hele wereld.
Van de ongeveer 5.500 exoplaneten die tot nu toe zijn ontdekt, zijn er veel gevonden die heel dicht bij hun moederster draaien. Deze dichtbijzijnde planeten bieden een unieke kans om in detail de fenomenen te observeren die cruciaal zijn voor de ontwikkeling en evolutie van ons eigen zonnestelsel, waaronder atmosferisch massaverlies en interacties met de gastheerster. NASA's Colorado Ultraviolet Transit Experiment (CUTE) missie, gelanceerd in september 2021, maakt gebruik van een nieuw ontwerp dat het voor het eerst mogelijk maakt om deze processen te onderzoeken met een klein ruimtevaartuig.
Een klein ruimtevaartuig ter grootte van een schoendoos, een zogeheten 'CubeSat', dat deze week is geleverd aan de Hera-missie van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA belooft een grote sprong voorwaarts te maken in de planeetwetenschap. Zodra de Juventas CubeSat vanaf het Hera ruimtevaartuig naar het binaire asteroïdensysteem Didymos wordt gebracht, zal het de eerste ruimtesonde zijn uitgerust met radar waarmee wetenschappers diep in het hart van de maan Dimorphos hopen te kijken.
NASA's BurstCube, een satelliet ter grootte van een schoenendoos die is ontworpen om de krachtigste explosies in het heelal te bestuderen, is op weg naar het internationale ruimtestation. De kleine satelliet reist mee aan boord van SpaceX's 30ste Commercial Resupply Services missie, die op donderdag 21 maart 2024 is opgestegen vanaf Launch Complex 40 op Cape Canaveral Space Force Station in Florida. Na aankomst bij het internationale ruimtestation ISS wordt BurstCube uitgepakt en later uitgezet in een baan om de aarde, waar het korte uitbarstingen van gammastralen, korte flitsen van hoogenergetisch licht, zal detecteren, lokaliseren en bestuderen.
Zes jaar hard werken en toewijding wierpen op 1 december 2023 op spectaculaire wijze hun vruchten af toen de Educational Irish Research Satellite, EIRSAT-1, met succes werd gelanceerd vanaf de Vandenberg Space Force Base in Californië. De kleine satelliet, met afmetingen van slechts 10,7 cm x 10,7 cm x 22,7 cm, werd gelanceerd door een SpaceX Falcon-9 draagraket en heeft nu geschiedenis geschreven als Ierlands eerste satelliet in een baan om de aarde!
Studenten toegang geven tot de ruimte was eind de jaren ’90 een nieuwe uitdaging in de ruimtevaart. Tal van universiteiten en onderzoeksinstellingen over de hele wereld gaven al verschillende jaren specifiek gerichte opleidingen aan studenten die zich focusten op nieuwe technologieën en onderzoeken die zouden kunnen toegepast worden in de ruimtevaart.
Een kleine satelliet met de omvang van een schoendoos zal in de nabije toekomst naar de Maan gestuurd worden om het aanwezige bevroren water in het oppervlak van onze trouwe buur in kaart te brengen. Deze bijzondere satelliet wordt ontwikkeld en gebouwd door onderzoekers en studenten van de Arizona State University en zal door NASA's Space Launch System naar de Maan worden gebracht.
Gelanceerd met de onbemande Artemis I testvlucht, zal NASA's Near-Earth Asteroid Scout, die niet groter is dan een schoendoos, op jacht gaan naar wat de kleinste asteroïde zal worden die ooit door een ruimtevaartuig is bezocht. Het zal daar aankomen door een zonnezeil te ontvouwen om zonnestraling te gebruiken voor voortstuwing, waardoor dit de eerste diepe ruimtemissie van het agentschap is in zijn soort. Het einddoel is 2020 GE, een asteroïde (NEA) die zich dicht bij de aarde bevindt en minder dan 18 meter groot is.
In de Verenigde Staten wordt voor het eerst geprobeert om een satelliet in de ruimte te brengen door middel van een Vanguard raket. Twee seconden na de lancering explodeert de raket op het lanceerplatform. Opnieuw is dit een tegenslag voor het nog jonge Amerikaanse ruimtevaartprogramma dat na de lancering van de Russische Spoetnik 1 achterop loopt in de wedloop naar de ruimte. Foto: US NAVY
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.