Atlas V 500

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Lancering van een Atlas V 551 raket. Lancering van een Atlas V 551 raket. Foto: ULA

De Atlas V 500 is de zware variant uit de Atlas V reeks van raketten die gebouwd worden door het Amerikaanse bedrijf United Launch Alliance (ULA). Bijzonder aan de Atlas V is dat deze modulair is waardoor deze in verschillende configuraties beschikbaar is. Zo kan het aantal boosterraketten worden aangepast naargelang het soort missie. De Atlas V 500 reeks raketten worden dan ook gebruikt voor het lanceren van zowel militaire satellieten alsook voor het in de ruimte brengen van aardobservatiesatellieten en onbemade ruimtesondes. De belangrijkste klanten van United Launch Alliance (ULA) voor het gebruik van deze raketten zijn NASA en het Amerikaanse ministerie van defensie. Leer alles over deze krachtige Atlas V 500 raket in deze handige infofiche! 

Technische gegevens Atlas V 500 raket

Fabrikant: United Launch Alliance (ULA)
Lengte: 58 m
Diameter: 3,8 m
Gewicht: 590 ton
Aantal trappen: 2
Aantal boosterraketten: 2 / 3 / 4 / 5
Raketmotoren onderste rakettrap: 1 x RD-180 
Raketmotoren tweede rakettrap: 1 x RL10A / 2 x RL10A
Stuwkracht onderste rakettrap: 3  827 kN
Stuwkracht tweede rakettrap: 99,2 kN (1 x RL10A)
Laadvermogen (LEO): 8,1 ton (versie 501)
17,4 ton (versie 541)
18,8 ton (versie 551)
Laadvermogen (GTO): 3,7 ton (versie 501)
7,4 ton (versie 541)
8,9 ton (versie 551)
Eerste lancering: 17 juli 2003 (versie 521)
19 januari 2006 (versie 551)
22 april 2010 (versie 501)
Kostprijs: 120 - 153 miljoen dollar
Lanceerbasis: Cape Canaveral (USA)
Vandenberg AFB (USA)
Bestemd voor bemande missies:

Neen

Atlas 5
Lancering van een Atlas V 551 raket - Foto: NASA/Tony Gray & Don Kight

Atlas 5 rakettrap
De onderste rakettrap van een Atlas V raket - Foto: NASA

Atlas 5 fairing
De neuskegel van een Atlas V 541 raket met daarin een satelliet - Foto: NASA/ULA

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Meer in deze categorie: « GSLV Mark III Long March 5 »

Dit gebeurde vandaag in 1965

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida het Amerikaanse onbemande ruimtetuig Gemini 2. Dit was de tweede missie uit NASA's Gemini ruimteprogramma dat de opvolger was het Mercury programma dat Amerika's eerste bemande ruimteprogramma was. Na 18 minuten en 16 seconden was deze testvlucht afgelopen. Doel van de onbemande Gemini 2 testvlucht was het testen van het hitteschild van de nieuwe Gemini ruimtecapsule die plaats bood aan twee astronauten. Na de Gemini 2 testvlucht werd deze ruimtecapsule opnieuw opgelapt en in november 1966 een tweede keer gelanceerd in het kader van het militaire ruimteprogramma Manned Orbiting Laboratory (MOL). Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NGC 5907

NGC 5907
NGC 5907, ook gekend als de 'Splinter Galaxy' of de 'Knife Edge', is een mooi, naaldvormig, spiraalvormig sterrenstelsel in het sterrenbeeld Draak (Draco). Dit zogeheten 'edge-on' sterrenstelsel bevindt zich in…

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken