De Saturnusmaan Iapetus
Foto: NASA

Iapetus is de derde grootste maan van Saturnus en werd in 1671 ontdekt door Giovanni Cassini. Wellicht is dit de meest opvallende maan rond Saturnus aangezien Iapetus aan één kant veel donkerder is dan aan de andere kant. De naam Iapetus is, net zoals veel namen van hemellichamen, afkomstig uit de Griekse mythologie waar het één van de namen van de Titanen was. Iapetus is een hemelobject dat vol mysteries zit en waar wetenschappers een zeer grote interesse in tonen door de vele bijzondere kenmerken. Veel informatie die we vandaag de dag kennen over deze maan is afkomstig van de Cassini ruimtesonde die zich sinds 2004 in een baan om Saturnus bevindt en al meerdere malen scheervluchten maakte langs Iapetus.

Karakteristieken

Diameter evenaar: 1.440 km
Rotatietijd: 79 dagen 7 uur
Omlooptijd: 79 dagen 7 uur
Afstand tot Saturnus: 3.560.820 km
Kleur: Wit, donkergrijs, bruin
Aantal manen: /
Gemiddelde temperatuur: 130 K - 100 K
 

Geschiedenis

Al in de 17de eeuw nam Giovanni Cassini aan dat Iapetus aan één kant veel donkerder was aangezien de maan steeds aan één kant van Saturnus te zien was. Cassini ontdekte Iapetus toen deze ten westen van Saturnus te zien was maar vreemd genoeg kon de Italiaanse astronoom deze maan in 1672 niet meer terugvinden toen deze ten oosten van Saturnus moest te zien zijn. Uiteindelijk slaagde Cassini er in 1705 toch in met een modernere telescoop Iapetus te observeren ten oosten van Saturnus. Tot zijn grote verbazing bleek deze maan veel zwakker te zijn in magnetude wanneer deze zich in deze positie bevond. Het was pas in 1981 dat de vermoedens van een donkere en heldere zijde uiteindelijk bevestigd werden door opnames die gemaakt werden door de Amerikaanse Voyager 2 ruimtesonde. Dit tuig maakte een eerste scheervlucht langs de maan en passeerde het oppervlak van Iapetus op een afstand van 966.000 kilometer.

Baan & rotatie

De baan van Iapetus rondom Saturnus is enigzins ongewoon. Hoewel Iapetus één van de grootste manen van Saturnus is staat deze op een veel grotere afstand tot zijn planeet dan Titan. Een ander opvallend kenmerk aan de baan van Iapetus is zijn grote glooiingshoek ten opzichte van de evenaar van Saturnus. Door de grote afstand en glooiingshoek is Iapetus dan ook de enige maan rondom Saturnus van waar men de ringen zou kunnen zien. Iapetus draait één maal om de 79 dagen en 7 uur om zijn as en dit is eveneens ook de tijdsduur van één omwenteling om Saturnus.

Oppervlak

Het oppervlak van Iapetus wordt vooral gekenmerkt door de opvallende donkere zijde en lichte zijde. De donkere zijde van Iapetus heeft een albedo (weerkaatsingsvermogen)  van 0,03 tot 0,05 terwijl de heldere zijde een albedo heeft van 0,5 tot 0,6. Een mogelijke verklaring voor dit fenomeen is dat de donkere kant van Iapetus zou bedekt zijn met stof dat zou afkomstig zijn van de maan Phoebe maar hiervoor is nog geen bewijs gevonden. Het donkere gedeelte van Iapetus kreeg de naam Cassini Regio terwijl de heldere kant de naam Roncevaux Regio kreeg. De temperatuur op het donkere gedeelte van Iapetus bedraagt ongeveer -143°C terwijl de temperatuur op het heldere gedeelte zakt tot -173°C doordat de heldere zijde minder zonlicht absobeert.

Het herkenbare grillige oppervlak van Iapetus - Foto: NASA

Naast de twee verschillende gekleurde regios op deze maan kent Iapetus nog een andere zeer opvallend geologisch kenmerk. Zo bevindt zich op de evenaar van deze maan een plateau dat 20 kilometer breed is, 13 kilometer hoog is en zich uitstrekt over 1.300 kilometer. Op en rond dit reusachtig plateau bevinden zich honderden inslagkraters waardoor wetenschappers aannemen dat dit geologisch heel oud moet zijn. Voor het ontstaan van dit plateau bestaan vandaag de dag verschillende theoriën maar nog geen enkele werd bewezen.

Kris Christiaens

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Oprichter & beheerder van Belgium in Space.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

57%

Dit gebeurde vandaag in 1971

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis worden de drie Russische kosmonauten Georgi Dobrovolski, Vladislav Volkov en Viktor Patsayev in de ruimte gebracht aan boord van het Sojoez 11 ruimtetuig. Op 7 juni 1971 komen zij aan bij het Russische Saljoet 1 ruimtestation waar ze tot 30 juni in leven en werken. Tijdens hun terugkeer naar de Aarde sloeg het noodlot echter toe doordat omwille van een probleem met een drukventiel de atmosfeer aan boord van de landingscapsule weglekte naar de ruimte. De drie kosmonauten overleefden hun terugkeer naar de Aarde niet. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Sociale netwerken