Komeet ISON gefotografeerd op 22 november 2013
Foto: Pete Lawrence

Deze week wordt een cruciale week voor komeet ISON. Op 28 november 2013 bereikt deze komeet zijn perihelium wat wil zeggen dat het kleine hemelobject het dichtst in de buurt van de Zon komt. Na deze belangrijke passage zullen we uiteindelijk weten of komeet ISON zijn perihelium heeft overleefd en voor spektakel gaat zorgen of de extreme hitte van onze ster de komeet te sterk was. 

Duizenden amateur en professionele astronomen kijken al maanden uit naar de periheliumpassage van komeet ISON. Voor een uit ijs en rotsen bestaande komeet is een periheliumpassage een riskante gebeurtenis aangezien er een kans bestaat dat de komeet uit elkaar valt. Bij zijn dichtste passage zal komeet ISON op slechts 1,2 miljoen kilometer langs het oppervlak van de Zon vliegen. Ter vergelijking: de Aarde bevindt zich op een afstand van 150 miljoen kilometer van de Zon. Momenteel raast deze komeet met een snelheid van ongeveer 220 kilometer per seconden richting de Zon. Indien komeet ISON zijn perihelium overleefd, kan deze begin december voor spektakel zorgen aan onze westelijke avondhemel. Na zijn perihelium moet komeet ISON, indien deze niet uit elkaar is gevallen, op 26 december 2013 op een afstand van 65 miljoen kilometer van de Aarde vliegen. Na het perihelium zullen we komeet ISON terug in de sterrenbeelden Slang, Hercules, Noorderkroon, Draak, Kleine Beer, Cepheus en Cassiopeia. De afgelopen weken hebben we dankzij tal van amateurastronomen en professionele observatoria kunnen zien hoe komeet ISON helderder aan het worden was en bij goede omstandigheden al zichtbaar was aan de ochtendhemel met het blote oog. Dit bewijst nog maar eens hoe grillig en onvoorspelbaar deze hemelobjecten kunnen zijn. Doordat komeet ISON weldra in de gloed van de Zon zal verdwijnen, zullen klassieke observatoria de komeet niet meer kunnen observeren. Om de komeet toch nog te kunnen waarnemen en bestuderen, moeten we dan beroep doen op zonne-observatoria of satellieten die onze ster in de gaten houden. 

Komeet ISON

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1967

Het gebeurde toen

Lancering van de Amerikaanse onbemande ruimtecapsule Apollo 4. Tijdens deze lancering werd voor het eerst een krachtige Saturn V raket gebruikt die later voor het eerst mensen naar de Maan zal brengen. Tijdens deze testmissie werd ondermeer het hitteschild van de Apollo 4 ruimtecapsule uitvoerig getest toen de capsule terugkeerde naar de Aarde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken