Ruimteveer Discovery op de rug van en Boeing 747
Foto: NASA

Op het Amerikaanse Kennedy Space Center in Florida heeft men op dinsdag 17 april 2012 afscheid genomen van het ruimteveer Discovery. Het meer dan zestig ton zware ruimteveer, dat bij NASA gekend is onder de naam 'OV-103', vertrok om 12u58 Belgische tijd op de rug van een omgebouwde Boeing 747 richting Washington waar het ruimtetuig in de nabije toekomst zal te bewonderen zijn in het prestigieuze Smithsonian Institution's National Air and Space Museum.

De combinatie Boeing 747/Discovery heeft samen een gewicht van maar liefst 316 ton. NASA gebruikte tijdens het Space Shuttle tijdperk twee aangepaste Boeing 747 vliegtuigen om de ruimteveren over te brengen van Californië naar het Kennedy Space Center. Na het opstijgen vanop de Space Shuttle landingsbaan vloog de Boeing 747 met de Discovery op lage hoogte over het Kennedy Space Center waarna het gevaarte begon aan een vlucht van meer dan vier uur. Het vertrek van Discovery werd in en rond het Kennedy Space Center door honderden toeschouwers aanschouwt. In Washington vloog de Boeing met daarop Discovery over enkele nationale monumenten zoals het Capitool. Omstreeks 17u05 Belgische tijd landde de Boeing 747 uiteindelijk op de Dulles luchthaven in Washington waardoor de laatste vlucht van Discovery erop zat. In de zomer van 2011 kwam officieel een einde aan het Space Shuttle tijdperk en werd beslist de drie resterende ruimteveren te verhuizen naar musea in de Verenigde Staten om op deze manier meer mensen warm te maken voor ruimtevaart, wetenschap en technologie. Nadat men eind de jaren '70 was begonnen aan de bouw van de Discovery ging het ruimteveer op 30 augustus 1984 voor het eerst de ruimte in tijdens de STS-41-D missie. Alles samen maakte Discovery 39 bemande ruimtevluchten en bracht het tuig 252 mensen in een baan om de Aarde. Onder de 31 satellieten die Discovery uitzette in de ruimte is de legendarische Hubble Space Telescope wellicht de meest bekende. Daarnaast koppelde Discovery zich ook éénmaal aan het Russische Mir ruimtestation en dertien maal aan het internationaal ruimtestation ISS. Later dit jaar zal ook NASA's ruimteveer Endeavour overgebracht worden naar het California Science Center.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2008

Het gebeurde toen

In de stad Colombo, Sri Lanka, overlijdt Sir Arthur Charles Clarke. Hij schreef het boek 2001: A Space Odyssey en bedacht in 1945 het principe van de geostationaire communicatiesatelliet. Deze bijzondere baan om onze planeet is ook bekend als de 'Clarke Orbit'. Zijn bekendste boek, 2001: A Space Odyssey, werd in 1968 verfilmd en wordt beschouwd als een mijlpaal in de filmgeschiedenis. Clarke deed op de Amerikaanse televisie samen met Walter Cronkite ook verslag van de Apollo-maanexpedities en werd in 2000 door de Britse koningin geridderd voor zijn verdiensten.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken