STS-2

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Tweede lancering van een Amerikaans ruimteveer Tweede lancering van een Amerikaans ruimteveer Foto: NASA

De STS-2 ruimtemissie was de tweede bemande Amerikaanse Space Shuttle-missie uit het Space Transportation System (STS) programma van de ruimtevaartorganisatie NASA. Deze ruimtevlucht ging van start op 12 november 1981 en werd uitgevoerd met het ruimteveer Columbia dat bemand werd door twee Amerikaanse astronauten. Gedurende deze ruimtevlucht werd voor het eerst het Remote Manipulator System (RMS) gebruikt. Deze Canadese robotarm zou later gebruikt worden om satellieten met op te vangen of uit te zetten of om onderdelen aan een ruimtestation vast te hechten. Opvallend aan de STS-2 missie was dat dit de laatste keer was dat een ruimtevlucht werd uitgevoerd met astronauten die voor het eerst de ruimte ingingen.

Crew info

De bemanning van de STS-2 missie bestond uit gezagvoerder Joseph H. Engle en piloot Richard H. Truly. Joseph Engle was vanaf 1966 al bij NASA werkzaam en was oorspronkelijk piloot van de Maanlander tijdens de Apollo 17 Maanmissie maar werd uiteindelijk vervangen nadat de Apollo 18 missie werd geschrapt. Daarna was Engle gezagvoerder van het ruimteveer Enterprise tijdens verschillende belangrijke landingstesten voor de eerste Space Shuttle lancering in 1981. Richard Truly maakte eveneens ook deel uit van de astronauten die met het ruimteveer Enterprise landingstesten uitvoerden. Na de STS-2 missie maakte deze Amerikaanse ruimtevaarder ook nog deel uit van de STS-8 missie waarbij voor het eerst een ruimteveer ’s nachts gelanceerd werd. De reserve crew van deze STS-2 missie bestond uit Thomas Mattingly en Hanry Hartsfield die later de STS-3 bemanning zouden worden.

 STS-2
De STS-2 bemanning tijdens een van de vele tests - Foto: NASA

Lancering en missie

Op 12 november 1981, slechts zeven maanden na de eerste lancering van een Amerikaans ruimteveer, werd het ruimteveer Columbia succesvol voor een tweede maal gelanceerd vanaf het LC-39A complex op het Kennedy Space Center in Florida. De lancering was oorspronkelijk gepland voor 9 oktober 1981, maar werd uitgesteld vanwege een probleem met de zuurstoftoevoer. De twee Solid Rocket Boosters (SRB's) koppelden zich zoals gepland na twee minuten na de start van de lancering los van de External Tank (ET). Zes minuten later volgde ook de External Tank (ET) waarna het ruimteveer zich in een lage baan om de Aarde bevond. Dit was de eerste maal in de geschiedenis van de ruimtevaart dat een bemand ruimtevaartuig voor een tweede maal de ruimte inging.

 STS-2
Tweede lancering van het ruimteveer Columbia - Foto: NASA

Oorspronkelijk zou de missie vijf dagen duren, maar door problemen met één van de drie brandstofcellen die ondermeer drinkbaar water produceerde, werd deze ruimtevlucht ingekort naar twee dagen. Hierdoor werd een deel van de geplande testen met de 8,5 ton zware Remote Manipulator System (RMS) robotarm, ook wel gekend onder de naam 'Canadarm', uitgesteld naar volgende missies. Tijdens deze STS-2 ruimtevlucht bezocht de Amerikaanse president Ronald Reagan ook het Mission Control Center in Houston. Dit bezoek was eigenlijk voorzien voor tijdens de STS-1 missie maar werd toen uitgesteld vanwege een aanslag op het leven van de president. De eerste testen met het in Canada gebouwde Remote Manipulator System (RMS) verliepen vlekkeloos. Deze robotarm, waarvan het ontwerp werd gebaseerd op dat van een menselijke arm, werd bediend vanuit het ruimteveer en had een lengte van 15,2 meter. In het vrachtruim van het ruimteveer Columbia bevond zich ondermeer het Shuttle Imaging Radar-A (SIR-A) instrument waarmee men radarbeelden van het aardoppervlak maakte. Doordat de twee astronauten aan boord van het ruimteveer Columbia ondermeer een hele nacht hadden doorgewerkt, kon men toch het meeste van de geplande taken uitvoeren. Op 14 november 1981, om 01u23 plaatselijke tijd, landed het ruimteveer Columbia uiteindelijk na een succesvolle ruimtevlucht op de Edwards Air Force Base in Californië. Zowel de terugkeer in de dampkring als de landing van het ruimteveer werden door de twee astronauten met de hand uitgevoerd. Na een grondige inspectie bleek dat er ditmaal geen hittewerende tegels waren verdwenen zoals bij de eerste Space Shuttle missie. Toch waren er opnieuw twaalf tegels beschadigd. Op 25 november 1981 werd het ruimteveer Columbia uiteindelijk op de rug van een aangepaste Boeing 747 teruggevlogen naar het Kennedy Space Center waar het ruimtevaartuig werd klaargemaakt voor zijn volgende missie.

Cijfers en overzicht

  • 2de bemande Amerikaanse Space Shuttle missie
  • Aantal astronauten: 2
  • Duur missie: 2 dagen, 6 uur
  • Aantal omwentelingen: 36
  • Baan coördinaten: 222 x 231 kilometer
  • Hellingshoek van de baan: 38°
  • Afgelegde afstand: 1.729.654 kilometer
Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Meer in deze categorie: « STS-1 STS-3 »

Dit gebeurde vandaag in 1988

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de Russische Phobos 2 ruimtesonde in de ruimte gebracht. Phobos 2 bereikte eind januari 1989 de planeet Mars waarna het ruimtetuig foto's naar de Aarde stuurde van Mars en zijn maan Phobos. Helaas verloor men het contact met Phobos op het moment dat een lander werd losgemaakt van de ruimtesonde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

NGC 5189

NGC 5189
De planetaire nevel NGC 5189 is terug te vinden in het zuidelijke sterrenbeeld Musca (Vlieg) en bevindt zich op een afstand van 1 800 lichtjaar van de Aarde. NGC 5189…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

64%

Sociale netwerken