maandag, 11 december 2017 20:00

China brengt eerste Algerijnse communicatiesatelliet in de ruimte

Geschreven door
Beoordeel dit item
(5 stemmen)
China brengt eerste Algerijnse communicatiesatelliet in de ruimte Foto: Wikimedia - CC Some rights reserved

Afgelopen zondag heeft China vanop zijn Xichang lanceercomplex de eerste Algerijnse communicatiesatelliet met succes in de ruimte gebracht. De Alcomsat 1satelliet werd aan boord van de Chinese CZ-3B draagraket tot in een geostationaire overdrachtbaan gebracht waarna deze lancering door zowel China alsook door Algerije werd omschreven als een groot succes. Met deze communicatiesatelliet wil Algerije internet, televisie en andere diensten zelf gaan aanbieden via satelliet aan zijn inwoners zodat dit op termijn ook moet zorgen voor meer bedrijven en werkgelegenheid.

Ongeveer 26 minuten nadat de CZ-3B draagraket was vertrokken vanop de Xichang lanceerbasis werd de Alcomsat 1 probleemloos losgekoppeld van de derde rakettrap. De satelliet werd uitgezet in een tijdelijke baan om de Aarde waarna deze zich de volgende weken op eigen kracht tot in een geostationaire baan om onze planeet moet brengen. Vanuit deze positie zal Alcomsat 1 dezelfde snelheid hebben als de rotatiesnelheid van de Aarde waardoor deze, gezien vanop Aarde, 'stil' hangt boven een bepaald gebied. De start van het samenwerkingsproject tussen China en Algerije voor de ontwikkeling en de lancering van de eerste Algerijnse communicatiesatelliet dateert al van december 2013 toen Algerije en China Great Wall Industry Corporation een contract afsloten voor de realisatie van dit project. Zo zouden Chinese ingenieurs en bedrijven verantwoordelijk zijn voor zowel de bouw alsook de lancering van de Alcomsat 1 satelliet waarna Algerijnse specialisten de satelliet zouden overnemen eenmaal deze zich succesvol in de ruimte bevindt. De opleiding en training van Algerijnse ingenieurs en specialisten viel eveneens onder de verantwoordelijkheid van China. Voor dit project bouwde Algerije ook speciaal twee volgstations in Medea en Ouargla die Alcomsat 1 moeten volgen en controleren.

Het is niet de eerste keer dat China contracten afsluit voor dergelijke samenwerkingsprojecten. Zo werden eerder ook al communicatiesatellieten gebouwd en gelanceerd door China in opdracht van Nigeria, Venezuela, Pakistan; Bolivië, Wit-Rusland en Laos. De Alcomsat 1 satelliet had bij zijn lancering een gewicht van 5,2 ton en het ontwerp werd gebaseerd op dat van de Chinese DFH-4 satellieten. Met dit type communicatiesatelliet is het mogelijk om tussen de 150 en 200 televisieprogramma's tegelijk door te sturen naar ontvangers op Aarde die een schotelantenne bezitten van slechts 45 centimeter groot. Deze eerste Algerijnse communicatiesatelliet, die werd gebouwd door de China Academy of Space Technology, heeft een voorziene levensduur van vijftien jaar. Voor Algerije is deze communicatiesatelliet van groot belang aangezien het land in het verleden steeds afhing van buitenlandse operatoren op vlak van satellietcommunicatie. Alcomsat 1 mag dan wel de eerste communicatiesatelliet zijn voor Algerije, toch heeft dit Noord-Afrikaanse land al ervaring met het ontwikkelen van satellieten. Zo werd in 2002 de eerste Algerijnse aardobservatiesatelliet, genaamd AlSat 1, gelanceerd waarna in 2010 en 2016 ook nog twee andere Algerijnse aardobservatiesatellieten in de ruimte werden gebracht. 

Media

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 2015

Het gebeurde toen

Na een reis die meer dan negen jaar duurde, komt de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons aan bij de dwergplaneet Pluto en zijn maan Charon. Voor het eerst zien we gedetailleerde beelden van deze kleine dwergplaneet. Het ruimtevaartuig vloog met een snelheid van bijna 50 000 kilometer per uur op een afstand van 12 500 kilometer langs het oppervlak van de dwergplaneet. Na de scheervlucht langs Pluto en Charon vloog New Horizons verder doorheen de Kuipergordel. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 23

Messier 23
M23, ook gekend als NGC 6494, is een mooie open sterrenhoop in het zomersterrenbeeld Sagittarius (Schutter). Op een afstand van 2 150 lichtjaar komt de schijnbare diameter van 27' overeen…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

64%

Sociale netwerken