Lancering van de LaoSat 1 satelliet

Op vrijdag 20 november 2015 heeft China de eerste satelliet voor Laos in de ruimte gebracht. De LaoSat 1 communicatiesatelliet vertrok om 18u07 Belgische tijd vanop het Xichang Satellite Launch Center in het zuidwesten van China en werd door middel van een CZ-3B draagraket succesvol uitgezet in een geostationaire overdrachtbaan. 

Laos is een land in Azië dat grenst aan Myanmar, China, Vietnam, Cambodja en Thailand. Zoals in veel andere Aziatische landen is ook in Laos de vraag naar satellietcommunicatie groot door de opkomst van het internet, mobiele telefonie en telegeneeskunde. Om een antwoord te kunnen bieden aan de grote vraag ondertekende Laos in maart 2010 een contract met China voor de bouw en lancering van de eerste communicatiesatelliet van Laos. Deze communicatiesatelliet werd gebouwd door de China Academy of Space Technology (CAST) op een DFH-3B satellietplatform en werd uitgerust met 14 C-band en 8 Ku-band transponders. De volgende vijftien jaar zal LaoSat 1 gebruikt worden voor tal van toepassingen waaronder het aanbieden van internet en telecommunicatie in afgelegen bergachtige gebieden. Twee van de transponders aan boord van LaoSat 1 zullen gebruikt worden door Laos zelf terwijl de overige transponders zullen geleased worden aan buitenlandse klanten. LaoSat 1 zal gecontroleerd worden door een controlecentrum dat zich in de hoofdstad van Laos, Vientiane, bevindt en zal bemand worden door Laotiaanse en Chinese ingenieurs. Volgens het persagentschap Lao News Agency zou het contract voor de bouw en de lancering van LaoSat 1een waarde hebben van 258 miljoen dollar. Dit bedrag zou Laos hebben geleend bij de Export-Import Bank of China. Dit was niet de eerste maal dat China een satelliet in de ruimte bracht in opdracht van een ander land. Zo lanceerde China eerder ook al satellieten voor Bolivië, Nigeria, Pakistan, Venezuela en de Filipijnen. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1998

Het gebeurde toen

De eerste van de vier grote telescopen van de Very Large Telescope (VLT) wordt voor het eerst naar de sterrenhemel gericht. De Very Large Telescope (VLT) is een observatorium van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) op de berg Cerro Paranal in de Atacamawoestijn in Chili op 2 635 meter hoogte. Het observatorium bestaat vandaag de dag uit vier grote 8,2-meter spiegeltelescopen van het type Ritchey-Chrétien, die de Unit Telescopes of UT’s worden genoemd, en een aantal kleinere telescopen met een spiegeldoorsnede van 1,8 m. De vier spiegeltelescopen kunnen als een interferometer aan elkaar worden gekoppeld, waardoor ze als één grote telescoop kunnen opereren. Foto: ESO

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

63%

Sociale netwerken