zondag, 18 augustus 2019 09:24

China lanceert eerste Jielong 1 raket

Geschreven door
Beoordeel dit item
(7 stemmen)
De nieuwe Jielong 1 raket. De nieuwe Jielong 1 raket.

In China is op zaterdag 17 augustus 2019 voor het eerst een Jielong 1 raket gelanceerd. Deze kleine raket, ook gekend onder de naam 'Smart Dragon 1', bracht tijdens zijn eerste missie succesvol drie kleine satellieten in een polaire baan om de Aarde. De bijna 20 meter lange Jielong 1 raket werd ontwikkeld door het Chinese ruimtevaartbedrijf China Rocket Co. Ltd. met als doel om kleine satellieten zoals cubesats tegen een lage kostprijs in de ruimte brengen. De Jielong 1 raket is de vierde nieuwe Chinese raket die de afgelopen tien maanden voor het eerst werd gelanceerd.

De Jielong 1 raket maakt gebruik van een vaste brandstof en kan vrachten tot 200 kilogram tot in een lage baan om de Aarde brengen. Deze nieuwe raket is 19,5 meter lang, heeft een diameter van 1,2 meter en weegt bij zijn lancering 23 ton. Deze nieuwe raket werd ontwikkeld door het nog jonge bedrijf China Rocket Co. Ltd. dat een dochterfirma is van de door het China Academy of Launch Vehicle Technology (CALT) dat eigendom is van de Chinese overheid. China wil deze nieuwe kleine raket aanbieden op de lanceermarkt tegen een kostprijs van 6 miljoen dollar per lancering. Volgens het bedrijf achter dit nieuwe lanceermiddel kunnen potentiële klanten slechts zes maanden op voorhand een lancering reserveren en kan de Jielong 1 raket zelf in minder dan een dag worden klaargemaakt. De lancering zelf wordt uitgevoerd met behulp van een Transporter-Erector-Launcher (TEL) voertuig waardoor de raket heel mobiel is en lanceringen op tal van plaatsen kunnen worden uitgevoerd. China Rocket Co. Ltd. wil tegen het einde van het jaar een tweede Jielong 1 raket lanceren waarna het bedrijf in 2020 maar liefst vijf lanceringen wil uitvoeren. Naast de ontwikkeling van grote en zware draagraketten is men in China de laatste jaren ook druk bezig met de ontwikkeling van kleine, goedkope raketten door tal van nieuw opgerichte ruimtevaartbedrijven. Doordat er vandaag de dag steeds meer kleinere satellieten ontwikkeld worden en de vraag naar kleinere en lichtere raketten hierdoor groot is, is de komst van Chinese private ruimtevaartbedrijven volgens velen dan ook een goede zaak aangezien deze sector voor heel wat werkgelegenheid en inkomsten kan zorgen. Terwijl deze nieuwe kleine raketten ontwikkeld worden door private ondernemingen kunnen zij op heel wat steun rekenen van grote ruimtevaartbedrijven die eigendom zijn van de Chinese overheid. Tijdens de eerste lancering op 17 augustus 2019 bracht de Jielong 1 raket drie kleine satellieten in de ruimte waarvan één satelliet (Qiansheng-1-01) ontwikkeld werd door het Chinese bedrijf Qiansheng Exploration Technology Co. Ltd. Deze 65 kilogram zware satelliet werd voorzien van een aardobservatie-instrument met een resolutie van minder dan twee meter. De tweede satelliet aan boord van de eerste Jielong 1 werd ontwikkeld door het Chinese bedrijf Chengdu Guoxing Aerospace Technology Co. Ltd. en zal eveneens gebruikt worden voor aardobservatie.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1962

Het gebeurde toen

De Verenigde Staten brengen de Ranger 3 ruimtesonde in de ruimte. Het doel van deze missie was om informatie over mogelijke landingsplaatsen te verzamelen ten behoeve van bemande maanlandingen in het kader van het aankomende Apolloprogramma. Enkele dagen na de lancering passeerde Ranger 3 omwille van een technisch probleem de Maan op een afstand van 36 808 km en kwam vervolgens in een heliocentrische baan terecht. Door een storing in het geleidingssysteem van de Agena-raket kreeg Ranger 3 een dusdanig hoge snelheid dat NASA een ontmoeting met de Maan kon vergeten. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 56

Messier 56
M56, ook gekend als NGC 6779, is een kleine onregelmatige bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Lier. Deze bolhoop staat op een afstand van 32 900 lichtjaar en meet slechts 85…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken