De nieuwe Jielong 1 raket.

In China is op zaterdag 17 augustus 2019 voor het eerst een Jielong 1 raket gelanceerd. Deze kleine raket, ook gekend onder de naam 'Smart Dragon 1', bracht tijdens zijn eerste missie succesvol drie kleine satellieten in een polaire baan om de Aarde. De bijna 20 meter lange Jielong 1 raket werd ontwikkeld door het Chinese ruimtevaartbedrijf China Rocket Co. Ltd. met als doel om kleine satellieten zoals cubesats tegen een lage kostprijs in de ruimte brengen. De Jielong 1 raket is de vierde nieuwe Chinese raket die de afgelopen tien maanden voor het eerst werd gelanceerd.

De Jielong 1 raket maakt gebruik van een vaste brandstof en kan vrachten tot 200 kilogram tot in een lage baan om de Aarde brengen. Deze nieuwe raket is 19,5 meter lang, heeft een diameter van 1,2 meter en weegt bij zijn lancering 23 ton. Deze nieuwe raket werd ontwikkeld door het nog jonge bedrijf China Rocket Co. Ltd. dat een dochterfirma is van de door het China Academy of Launch Vehicle Technology (CALT) dat eigendom is van de Chinese overheid. China wil deze nieuwe kleine raket aanbieden op de lanceermarkt tegen een kostprijs van 6 miljoen dollar per lancering. Volgens het bedrijf achter dit nieuwe lanceermiddel kunnen potentiële klanten slechts zes maanden op voorhand een lancering reserveren en kan de Jielong 1 raket zelf in minder dan een dag worden klaargemaakt. De lancering zelf wordt uitgevoerd met behulp van een Transporter-Erector-Launcher (TEL) voertuig waardoor de raket heel mobiel is en lanceringen op tal van plaatsen kunnen worden uitgevoerd. China Rocket Co. Ltd. wil tegen het einde van het jaar een tweede Jielong 1 raket lanceren waarna het bedrijf in 2020 maar liefst vijf lanceringen wil uitvoeren. Naast de ontwikkeling van grote en zware draagraketten is men in China de laatste jaren ook druk bezig met de ontwikkeling van kleine, goedkope raketten door tal van nieuw opgerichte ruimtevaartbedrijven. Doordat er vandaag de dag steeds meer kleinere satellieten ontwikkeld worden en de vraag naar kleinere en lichtere raketten hierdoor groot is, is de komst van Chinese private ruimtevaartbedrijven volgens velen dan ook een goede zaak aangezien deze sector voor heel wat werkgelegenheid en inkomsten kan zorgen. Terwijl deze nieuwe kleine raketten ontwikkeld worden door private ondernemingen kunnen zij op heel wat steun rekenen van grote ruimtevaartbedrijven die eigendom zijn van de Chinese overheid. Tijdens de eerste lancering op 17 augustus 2019 bracht de Jielong 1 raket drie kleine satellieten in de ruimte waarvan één satelliet (Qiansheng-1-01) ontwikkeld werd door het Chinese bedrijf Qiansheng Exploration Technology Co. Ltd. Deze 65 kilogram zware satelliet werd voorzien van een aardobservatie-instrument met een resolutie van minder dan twee meter. De tweede satelliet aan boord van de eerste Jielong 1 werd ontwikkeld door het Chinese bedrijf Chengdu Guoxing Aerospace Technology Co. Ltd. en zal eveneens gebruikt worden voor aardobservatie.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2008

Het gebeurde toen

In de stad Colombo, Sri Lanka, overlijdt Sir Arthur Charles Clarke. Hij schreef het boek 2001: A Space Odyssey en bedacht in 1945 het principe van de geostationaire communicatiesatelliet. Deze bijzondere baan om onze planeet is ook bekend als de 'Clarke Orbit'. Zijn bekendste boek, 2001: A Space Odyssey, werd in 1968 verfilmd en wordt beschouwd als een mijlpaal in de filmgeschiedenis. Clarke deed op de Amerikaanse televisie samen met Walter Cronkite ook verslag van de Apollo-maanexpedities en werd in 2000 door de Britse koningin geridderd voor zijn verdiensten.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken