woensdag, 06 januari 2021 16:30

Volg LIVE de lancering van de Türksat 5A satelliet Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Türksat 5A. Türksat 5A. Foto: Airbus

Het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX gaat op 8 januari 2020 de Türksat 5A communicatiesatelliet in de ruimte brengen. Deze 3,5 ton zware Turkse communicatiesatelliet moet vanop Cape Canaveral in de ruimte gebracht worden met behulp van een krachtige Falcon 9 raket van SpaceX. Dit is de 104de lancering van een Falcon 9 raket en de 50ste keer dat SpaceX een onderste rakettrap van een Falcon 9 hergebruikt. De lancering is voorzien voor 02u28 Belgische tijd (8 januari). Dankzij dit artikel kan u deze belangrijke lancering hier LIVE volgen! 

Volg hier LIVE de lancering:

Wat is de Türksat 5A satelliet?

Türksat 5A is de nieuwste communicatiesatelliet voor de Türksat Satellite Communications and Cable TV Operations Company. Deze 3,5 ton zware communicatiesatelliet werd gebouwd door het Europese lucht- en ruimtevaartbedrijf Airbus Defense and Space in samenwerking met Turkish Aerospace Industries (TAI). Türksat 5A werd gebouwd op het Eurostar-3000EOR satellietplatform en zal de volgende vijftien jaar gebruikt worden voor telecommunicatiediensten in Turkije, Europa, het Midden-Oosten en bepaalde delen van Azië en Afrika. De satelliet werd uitgerust met 42 Ku-band transponders en twee grote zonnepanelen die de satelliet in combinatie met batterijen moeten voorzien van 12 Kw energie. Net als alle andere krachtige commerciële communicatiesatellieten zal ook de Türksat 5A satelliet opereren vanuit een geostationaire baan om de aarde op een hoogte van ongeveer 36 000 kilometer. Türksat Satellite Communications and Cable TV Operations Company is een Turks staatsbedrijf dat in 1990 werd opgericht waarna in 1994 de eerste Türksat communicatiesatelliet in de ruimte werd gebracht.

Technische gegevens Türksat 5A satelliet

Gewicht: 3 500 kg
Baan om de aarde: GEO (36 000 km)
Ontwerp: Eurostar 3000EOR
Doel: Communicatie
Fabrikant: Airbus / Turkish Aerospace Industries
Land: Turkije
Lanceermiddel: Falcon 9
Lanceercomplex: Cape Canaveral

Turksat 5A
Artistieke impressie van de Türksat 5A satelliet in een baan om de aarde - Foto: Turksat/Airbus

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1965

Het gebeurde toen

Nadat de Russische Luna 5 ruimtesonde op 9 mei 1965 werd gelanceerd, stort deze op 12 mei 1965 te pletter op het oppervlak van de Maan als gevolg van een technisch probleem. Dit was het tweede Russische ruimtetuig dat het Maanoppervlak bereikte. Luna 5 werd door de Sovjet-Unie ontwikkeld om als eerste ruimtetuig een zachte landing uit te voeren op het oppervlak van de Maan. Na een probleem op 10 mei 1965 begon Luna 5 te spinnen waarna het ruimtetuig te pletter sloeg op het oppervlak van de Maan in het Mare Nubium gebied. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Messier 66

Messier 66
M65, M66 en NGC 3628 zijn drie spiraalstelsels in het sterrenbeeld de Leo (Leeuw) die vlak bij elkaar liggen. De eerste twee worden gescheiden door slechts 21'. Samen vormen deze…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

62%

Sociale netwerken