China onthulde op zaterdag 24 februari 2024 de namen van zijn nieuwe ruimtetuigen voor toekomstige bemande missies naar de maan. Zo kreeg de maanlander de naam "Lanyue" en het nieuwe bemande ruimtevaartuig de naam "Mengzhou". De namen zijn gekozen door een groep experts uit bijna 2.000 openbare voorstellen, aldus het China Manned Space Agency. China wil rond 2030 voor de eerste maal Chinese ruimtevaarders tot op het oppervlak van de maan brengen.
Het Chinese bedrijf Shanghai Spacecom Satellite Technology heeft 943 miljoen dollar opgehaald voor de bouw van zijn G60 megaconstellatie van satellieten in een lage baan om de aarde. SSST heeft onlangs de serie A-financiering binnengehaald volgens nieuwsberichten van 1 februari, waarin een belangrijke investeerder wordt genoemd. De ronde werd geleid door een fonds dat is opgezet door het National Manufacturing Transformation and Upgrading Fund (NMTUF), meldde Reuters. Het G60 netwerk van satellieten moet de Chinese tegenhanger worden van het Starlink netwerk van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX.
Vanop een schip in de Gele Zee is op donderdagochtend 11 januari 2024 (Belgische tijd) een nieuwe Gravity-1 raket van het Chinese ruimtevaartbedrijf Orienspace voor de eerste maal gelanceerd. De raket bracht met succes drie Chinese Yunyao weersatellieten in een baan om de aarde die deel gaan uitmaken van een nieuw Chinees netwerk van weersatellieten. Opvallend aan de Gravity-1 raket van Orienspace is dat deze enkel maar gebruik maakt van een vaste brandstof.
Op donderdag 14 december 2023 heeft een Chinese CZ-2F raket vanop het Jiuquan Satellite Launch Center een geheim, herbruikbaar ruimtevaartuig succesvol in een baan om de aarde gebracht. Dit is de derde maal dat China een dergelijk ruimtevaartuig in de ruimte brengt na eerdere missies in 2022 en 2020. Veel informatie is over dit ruimtevaartuig en zijn missie niet geweten maar volgens specialisten gaat het om een klein ruimteveer dat veel gelijkenissen vertoont met het Amerikaanse X-37B ruimtevaartuig dat eveneens gebruikt wordt voor geheime doeleinden.
Het Chinese ruimtevaartbedrijf i-Space, ook gekend als Beijing Interstellar Glory Space Technology Ltd en Interstellar Glory, heeft dit weekend opnieuw een test uitgevoerd met een herbruikbare rakettrap. Deze herbruikbare rakettrap maakt deel uit van de ontwikkeling van de commerciële Hyperbola 3 raket van i-Space waarmee het Chinese bedrijf vanaf 2025 vrachten tot 8,5 ton tot in een lage baan om de aarde kan brengen. Door zijn tests en ontwerpen wordt i-Space vaak omschreven als de Chinese versie het succesvolle Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX.
In de nacht van woensdag 25 op donderdag 26 oktober 2023 (Belgische tijd) heeft China drie 'taikonauten' gelanceerd richting het Chinese Tiangong ruimtestation. De drie Chinese ruimtevaarders werden met hun Shenzhou 17 ruimtevaartuig in een baan om de aarde gebracht met behulp van een CZ-2F raket die gelanceerd werd vanop het Jiuquan Satellite Launch Center dat zich in de afgelegen Gobiewoestijn bevindt. Zoals gepland maakte de Shenzhou 17 zich 6,5 uur na de lancering vast aan het Tiangong ruimtestation waarna de drie Chinese ruimtevaarders kunnen beginnen aan hun zes maanden lange ruimtemissie.
China heeft op 9 december 2022 voor de eerste maal een Jielong-3 raket gelanceerd vanop een drijvend platform in de Gele Zee. De nieuwe Jielong-3 raket bracht tijdens deze eerste missie succesvol veertien kleine Chinese satellieten in een baan om de aarde. Dit was de 58ste lancering van een Chinese raket in 2022.
Met de komst van de Chinese bemande Shenzhou 15 ruimtecapsule aan het Tiangong ruimtestation bevinden zich nu voor de eerste maal zes Chinese ruimtevaarders aan boord van dit nieuwe ruimtestation. De Shenzhou 15 ruimtecapsule werd op dinsdag 29 november 2022 succesvol gelanceerd met behulp van een Chinese Long March 2-F raket en koppelde zich 6,5 uur later probleemloos vast aan het Tiangong ruimtestation. Aan boord van het Chinese ruimtestation bevonden zich ook de Shenzhou 14 ruimtevaarders die al sinds juni leven en werken aan boord van het Chinese ruimtecomplex.
China heeft op zondag 24 juli 2022 met succes een tweede module in een baan om de aarde gebracht voor het Chinese Tiangong ruimtestation. De 23 ton zware Wentian module werd met behulp van een krachtige Long March 5B raket gelanceerd vanop het Wenchang Space Launch Site op het Chinese eiland Hainan. De module zal zich op eigen kracht tot bij het Chinese ruimtestation begeven waarna deze zich automatisch moet vastmaken aan de Tianhe basismodule. Eenmaal de Wentian module operationeel zal zijn, zal deze gebruikt worden als luchtsluis bij ruimtewandelingen en labo waar men tal van experimenten kan in uitvoeren. Daarnaast beschikt deze nieuwe module ook over extra slaapmodules.
China heeft in de nacht van 4 op 5 juni 2022 opnieuw drie ruimtevaarders in een baan om de aarde gebracht. De drie 'taikonauten' vertrokken omstreeks 04u44 Belgische tijd vanop het Jiuquan Satellite Launch Center en werden met behulp van een Long March 2F raket probleemloos in de ruimte gebracht. Ongeveer zes uur na de lancering koppelde de Shenzhou 14 ruimtecapsule zich vast aan de Tianhe basismodule van het Chinese Tiangong ruimtestation. Daar zullen de drie Chinese ruimtevaarders zes maanden lang leven en werken.
Lancering van de Russische Sojoez 25 ruimtecapsule met aan boord de twee kosmonauten Vladimir Kovalyonok en Valery Ryumin. Het doel van deze missie was een koppeling uit te voeren met het Russische ruimtestation Saljoet 6 dat ruim anderhalve week eerder in de ruimte werd gebracht. De ruimtevlucht werd echter vroegtijdig stopgezet doordat de twee kosmonauten er niet in slaagden om te koppelen met Saljoet 6. Foto: Roscosmos
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.