Een ruimtewandeling bij het Chinese ruimtestation Tiangong.
Foto: CMSA

China heeft aan de Verenigde Naties officieel laten weten dat het de baan van zijn ruimtestation, dat momenteel wordt bemand door twee Chinese ruimtevaarders, tweemaal heeft moeten aanpassen om een potentiële botsing met Starlink satellieten te vermijden. De baanwijzigingen werden op 1 juli 2021 en 21 oktober 2021 uitgevoerd en volgens een onderzoeker van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics vloog een Starlink satelliet in oktober 2021 op slechts drie kilometer van het Chinese Tiangong ruimtestation.

China bracht op 29 april 2021 de eerste module in de ruimte van zijn nieuw ruimtestation. Dit ruimtestation zal op termijn bestaan uit drie modules en moet in de toekomst permanent bemand worden. Sinds 15 oktober 2021 is het Tiangong ruimtestation bemand door drie Chinese ruimtevaarders die er normaal nog tot april 2022 in gaan werken en leven. Het Tiangong ruimtestation draait op een hoogte van 390 kilometer om de aarde en is net als het internationaal ruimtestation ISS voorzien van kleine raketmotoren zodat de baan van het ruimtestation kan worden aangepast. In juli en oktober 2021 heeft China uiteindelijk tweemaal een uitwijkmanoeuvre moeten uitvoeren aangezien de Starlink satellieten 1095 en 2305 zich te dicht bij het Chinese ruimtestation zouden begeven. Normaal cirkelen dergelijke Starlink satellieten op een hoogte van 550 kilometer boven de aarde maar deze twee satellieten hadden hun baan verlaagd aangezien dit zo geprogrammeerd is wanneer ze op het einde van hun levensduur zijn zodat ze kunnen opbranden in de atmosfeer. Op het moment dat het Tiangong ruimtestation een eerste keer zijn baan heeft aangepast, was dit bemand door de Shenzhou-12 bemanning en tijdens de tweede baanwijziging door de Shenzhou-13 crew. China verwijt SpaceX en zijn CEO, Elon Musk, nu van 'coboygedrag' en vindt dat de Verenigde Staten zich verantwoordelijk moeten gedragen in de ruimte. 

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft inmiddels al bijna 1 950 Starlink satellieten in een baan om de aarde gebracht. Met het Starlink project wil SpaceX aan iedereen op aarde breedband internet aanbieden door middel van een groot aantal satellieten die in een lage baan om de aarde cirkelen. Het bedrijf van Elon Musk wil in eerste instantie ongeveer 12 000 Starlink satellieten in de ruimte en wil dit op termijn optrekken naar meer dan 40 000 satellieten. SpaceX heeft nog niet gereageerd op de klacht die China heeft ingediend bij de Verenigde Naties. Sinds de klacht is CEO van SpaceX Elon Musk wel kop van jut op Chinese sociale media en wordt er zelfs opgeroepen om het automerk van Elon Musk, Tesla, te boycotten. Dat China nu uitgerekend hiervoor een klacht indient bij de Verenigde Naties vinden heel wat analisten en ruimtevaartkenners overdreven aangezien het internationaal ruimtestation ISS in het verleden ook al verschillende malen zijn baan heeft moeten aanpassen als gevolg van ruimtepuin dat veroorzaakt werd door een test met een Chinees anti-satellietwapen. Analisten en onderzoekers wijzen er nog maar eens op dat er te veel satellieten in een lage baan om de aarde worden gebracht als gevolg van megaconstellaties als Starlink en dat het risico op een botsing steeds groter wordt. Ook het Britse bedrijf OneWeb bouwt momenteel in de ruimte aan een netwerk van 648 satellieten. Eerder dit jaar liet een Chinees bedrijf weten dat het eveneens plannen had om een megaconstellatie van satellieten in de ruimte te bouwen dat zal bestaan uit 13 000 satellieten. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2008

Het gebeurde toen

In de stad Colombo, Sri Lanka, overlijdt Sir Arthur Charles Clarke. Hij schreef het boek 2001: A Space Odyssey en bedacht in 1945 het principe van de geostationaire communicatiesatelliet. Deze bijzondere baan om onze planeet is ook bekend als de 'Clarke Orbit'. Zijn bekendste boek, 2001: A Space Odyssey, werd in 1968 verfilmd en wordt beschouwd als een mijlpaal in de filmgeschiedenis. Clarke deed op de Amerikaanse televisie samen met Walter Cronkite ook verslag van de Apollo-maanexpedities en werd in 2000 door de Britse koningin geridderd voor zijn verdiensten.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken