Lancering van de Jielong-3 raket.

China heeft op 9 december 2022 voor de eerste maal een Jielong-3 raket gelanceerd vanop een drijvend platform in de Gele Zee. De nieuwe Jielong-3 raket bracht tijdens deze eerste missie succesvol veertien kleine Chinese satellieten in een baan om de aarde. Dit was de 58ste lancering van een Chinese raket in 2022.

De nieuwe Jielong-3 raket bestaat uit vier trappen, heeft een diameter van 2,6 meter en kan vrachten tot 1,5 ton tot in een lage zonsynchrone baan om de aarde brengen. Deze 31-meter lange Jielong-3 raket vertoont veel gelijkenissen met een andere Chinese raket, de Zhonke-1. De Jielong-3 raket werd ontwikkeld door China Rocket dat een commerciële spin-off is van het Chinese staatsbedrijf China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC). Met de Jielong-3 raket wil China een deel van de commerciële lanceermarkt proberen veroveren waar vandaag de dag Westerse bedrijven als Rocket Lab marktleider zijn. Voor het Chinese bedrijf China Rocket was dit de tweede lancering nadat het bedrijf in 2019 al een Jielong-1 raket lanceerde. De Chinese spin-off werkt ondertussen ook verder aan de ontwikkeling van de Jielong-4 raket.

Tijdens deze eerste missie van de nieuwe Jielong-3 raket werden onder andere acht commerciële aardobservatiesatellieten in de ruimte gebracht die werden ontwikkeld door het Chinese bedrijf Changguang Satellite Technology. Daarnaast werden tijdens deze lancering ook de Fengtai Shaonian-2, Head-2H, Tianqi-07 en de Torch-1 satellieten in de ruimte gebracht. Dit is niet de eerste maal dat China satellieten in de ruimte brengt vanop zee. Zo lanceerde de Aziatische grootmacht eerder ook al Long March 11 raketten vanuit de Gele Zee. Lanceren vanop zee is voor China zeer belangrijk aangezien het land dan lanceringen kan uitvoeren die dichter bij de evenaar zijn gelegen waardoor de raket meer rotatiesnelheid van de aarde meekrijgt. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Mariner 10 vliegt voor een tweede maal langs de planeet Mercurius. Tijdens deze scheervlucht vliegt Mariner 10 op een afstand van 48 069 kilometer van het oppervlak van Mercurius. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken