De Proton-M raket met in zijn vrachtruim de Nauka module.
Foto: Katlinegrey (Wikipedia)

Op 21 juli 2021 gaat Rusland eindelijk de laatste Russische module voor het internationaal ruimtestation ISS in de ruimte brengen. Zo moet een krachtige Proton-M raket die dag de Multipurpose Laboratory Module (MLM) in een baan om de aarde brengen waarna deze moet worden vastgemaakt aan de Zvezda module van het ruimtestation. Tijdens deze lancering zal Rusland ook de European Robotic Arm (ERA) naar het internationaal ruimtestation ISS brengen. Dankzij dit artikel kan u deze belangrijke lancering hier LIVE volgen! 

Volg hier LIVE de lancering:

Wat is de Nauka module?

De Russische Multipurpose Laboratory Module (MLM) zal bij zijn lancering een gewicht hebben van 20,3 ton, heeft een diameter van 4,1 meter en is 13 meter lang. Het gevaarte moet in een lage baan om de aarde gebracht worden door een Proton-M raket die eerder ook al werd gebruikt voor het lanceren van de Russische modules Zarya en Zvezda. De Nauka module zal vooral gebruikt worden voor het uitvoeren van experimenten alsook voor het opslaan van bevoorrading. Zo moet Nauka aan boord van het internationaal ruimtestation de belangrijkste Russische onderzoeksfaciliteit worden. Daarnaast bevinden zich aan boord van de Multipurpose Laboratory Module (MLM) ook verschillende belangrijke onderdelen zoals een systeem dat zuurstof kan genereren voor zes ruimtevaarders en ook urine kan omzetten tot drinkbaar water. Ook zal zich aan boord van de Nauka module een tweede Russisch ruimtetoilet bevinden en een slaapcompartiment voor een ruimtevaarder. Deze module zal worden vastgemaakt aan de 'nadir' toegangspoort van de Zvezda module waardoor Nauka steeds naar de aarde gericht zal zijn. Doordat de Nauka module ook uitgerust is met een eigen propulsiesysteem kan deze module ook de baan het ruimtestation aanpassen indien dit nodig is. Om energie op te wekken voor deze module en het ruimtestation werd Nauka ook voorzien van twee grote zonnepanelen. Normaal had Rusland deze module al in 2007 aan het ISS moeten bevestigen maar de lancering werd steeds uitgesteld als gevolg van diverse redenen. Tijdens deze lancering zal Rusland ook de European Robotic Arm (ERA) naar het internationaal ruimtestation ISS brengen.

Technische gegevens Nauka module

Gewicht: 23,2 ton
Lengte: 13 m
Diameter: 4,2 m
Leefbare ruimte: 80,9 m³
Fabrikant: RKK Energia
Doel: experimenten, bevoorrading, koppelingsmodule
Lanceermiddel: Proton-M
Lanceercomplex: Bajkonoer (Kazachstan)

Nauka
De Russische Nauka module net voor de lancering - Foto: Roscosmos/RKK Energia

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1930

Het gebeurde toen

In de Verenigde Staten wordt in Chicago Frank Donald Drake geboren. Na zijn studies astronomie aan de Cornell-universiteit en Harvard-universiteit werkt hij als radioastronoom bij het National Radio Astronomy Observatory (NRAO). In 1961 presenteert hij voor het eerst zijn vergelijking van Drake. Dit is een formule om aan de hand van waarschijnlijkheden een schatting te maken van hoeveel buitenaardse beschavingen er bestaan in het heelal. Hij schreef samen met Carl Sagan ook de Areciboboodschap. Dit is een radioboodschap die de ruimte in werd gestuurd ter gelegenheid van de heropening van het Arecibo-observatorium in 1974.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

74%

Sociale netwerken