De Fajr-satelliet wordt met succes in de ruimte gebracht
Foto: Iranian Defense Ministry

Iran heeft op maandag 2 februari 2015 met succes een satelliet in een baan om de Aarde gebracht. De tweetraps Safir-raket vertrok vanop een militaire basis in de Iraanse provincie Semnan en zette de kleine satelliet zeven minuten later probleemloos uit in de ruimte. Dit was de vierde maal dat Iran op eigen kracht een satelliet in de ruimte bracht.

Tijdens deze lancering bracht Iran de vijftig kilogram zware satelliet, genaamd 'Fajr', in een elliptische baan om de Aarde met een maximale hoogte van ongeveer 470 kilometer. Volgens het Islamic Republic News Agency zouden Iraanse vluchtleiders enkele uren na de lancering succesvol contact hebben gemaakt met de satelliet. Veel informatie werd over deze satelliet niet vrijgegeven maar volgens Iraanse media zou de Fajr satelliet in de ruimte gebruikt worden voor het testen van een propulsiesysteem zodat men in de toekomst de banen van Iraanse satellieten kan wijzigen. Het tuigje zou de vorm van een prisma hebben en is 50 bij 35 centimeter groot. Iran ondernam in 2012 ook al een poging om een dergelijke satelliet in de ruimte te brengen maar deze lancering lanceerde. De draagraket die deze satelliet in de ruimte bracht, is een aangepaste Shahab 3 raket die een lengte heeft van 22 meter en weegt bij zijn lancering 26 ton. In totaal werd deze Iraanse draagraket al zes maal gelanceerd voor ruimtevaarttoepassingen waarvan vier missies slaagden. Deze lancering vond plaats tijdens de nationale ceremonies in het kader van de 36ste verjaardag van de Iraanse revolutie in 1979. Fajr betekent in het Perzisch 'ochtend' en is de vierde satelliet die Iran op eigen kracht in de ruimte brengt. In 2009 bracht Iran voor het eerst op eigen kracht een satelliet in een baan om de Aarde.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2015

Het gebeurde toen

Na een reis die meer dan negen jaar duurde, komt de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons aan bij de dwergplaneet Pluto en zijn maan Charon. Voor het eerst zien we gedetailleerde beelden van deze kleine dwergplaneet. Het ruimtevaartuig vloog met een snelheid van bijna 50 000 kilometer per uur op een afstand van 12 500 kilometer langs het oppervlak van de dwergplaneet. Na de scheervlucht langs Pluto en Charon vloog New Horizons verder doorheen de Kuipergordel. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken