Lancering van de Shiyan Weixing-5 (SW-5) satelliet
Foto: NasaSpaceFlight.com

Vanop het Chinese Jiuquan Satellite Launch Center, nabij de grens met Mongolië, is op maandag 25 november 2013 met succes een experimentele satelliet in de ruimte gebracht. De Shiyan Weixing-5 (SW-5) satelliet werd in de ruimte gebracht door middel van een CZ-2D draagraket en zal volgens officiële bronnen gebruikt worden om nieuwe technologieën te testen. Dit was al de 12de Chinese lancering van dit jaar.

De SW-5 satelliet werd door de China Academy of Space Technology (CAST) gebouwd op een CAST-1000 satellietplatform en werd door de CZ-2D draagraket succesvol uitgezet in een vrijwel cirkelvormige baan om de Aarde op een hoogte van ongeveer 850 kilometer. De naam 'shiyan' betekent in het Nederlands zoveel als 'experiment' en de eerste Shiyan Weixing satelliet werd op 18 april 2004 in de ruimte gebracht. Zoals vaak het geval is bij Chinese lanceringen werd ook over deze missie niet veel officiële informatie vrijgegeven. Volgens het Chinese persagentschap Xinhua zou de SW-5 satelliet gebruikt worden om nieuwe technologieën te testen en te demonstreren. Westerse specialisten vermoeden dan weer dat deze satelliet ook kan gebruikt worden voor militaire en/of spionage doeleinden. Dit was de 186ste maal dat China succesvol een vracht in de ruimte bracht. Daarnaast was dit ook de 63ste maal dat een Chinese raket werd gelanceerd vanop het Jiuquan Satellite Launch Center. 

Kris Christiaens

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Oprichter & beheerder van Belgium in Space.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

34%

Dit gebeurde vandaag in 2001

Het gebeurde toen

Vijftien jaar nadat de eerste module in de ruimte werd gebracht, brandt het Russische ruimtestation op in de atmosfeer van de Aarde. Het 130 ton zware ruimtestation dook met een snelheid van 8 km/s de dampkring binnen waarna het ruimtevaartuig in stukken brak als gevolg van de grote plotselinge afremming door de toenemende luchtdruk en de hoge temperatuur. Vanaf de Fiji-eilanden waren de verbrandende delen goed zichtbaar. Sommige brokstukken brandde niet helemaal op en stortte neer in het zuiden van de Stille Oceaan over een gebied van zo'n 5 000 kilometer lang en 200 kilometer breed.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Sociale netwerken