Europa heeft in de nacht van maandag 22 op dinsdag 23 juni 2015 de tweede Sentinel aardobservatiesatelliet met succes in de ruimte gebracht. De Sentinel-2A satelliet vertrok om 03u51 Belgische tijd vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana en werd ongeveer 55 minuten later probleemloos uitgezet in een lage baan om de Aarde.
Rusland heeft op vrijdag 5 juni 2015 met succes een nieuwe spionagesatelliet in de ruimte gebracht. Vanop de Plesetsk lanceerbasis in het noorden van Rusland vertrok om 17u24 Belgische tijd een Sojoez draagraket met aan boord een Kobalt-M satelliet die zal gebruikt worden voor optische spionage.
Op woensdag 20 mei 2015 is vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida voor de vierde maal een klein militair onbemand ruimteveer gelanceerd. Een Atlas V draagraket, met aan boord het Orbital Test Vehicle (OTV-4), vertrok om 17u05 Belgische tijd vanop het SLC-41 lanceercomplex en zette het kleine onbemande ruimteveer succesvol uit in een lage baan om de Aarde.
Een Russische Proton draagraket is er op zaterdag 16 mei 2015 niet in geslaagd om de Mexicaanse MexSat 1 communicatiesatelliet in de ruimte te brengen. De 694 ton zware raket vertrok om 07u47 Belgische tijd vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan en had normaal negen uren later de Mexicaanse kunstmaan moeten uitzetten in een geostationaire baan om de Aarde. Door een probleem met een derde rakettrap slaagde men hier echter niet in.
In de nacht van maandag 27 op dinsdag 28 april 2015 heeft het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX succesvol een communicatiesatelliet in de ruimte gebracht in opdracht van Turkmenistan. De Falcon 9 draagraket vertrok om 01u03 Belgische tijd vanop de Cape Canaveral lanceerbasis en zette de TurkmenAlem52E/MonacoSat communicatiesatelliet 32 minuten later uit in een tijdelijke baan om de Aarde.
Een krachtige Europese Ariane 5 draagraket heeft op zondag 26 mei 2015 vanuit Frans-Guyana in Zuid-Amerika opnieuw twee communicatiesatellieten met succes in de ruimte gebracht. Dit was de eerste maal dat Europa in 2015 een Ariane 5 raket lanceerde. Tijdens deze lancering werden twee communicatiesatellieten voor zowel militaire alsook civiele toepassingen in de ruimte gebracht.
Afgelopen week kwam op de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana Europa's nieuwste aardobservatiesatelliet Sentinel 2A aan. Deze 1,2 ton wegende satelliet moet op 12 juni 2015 met behulp van een Vega raket in de ruimte gebracht worden waarna de kunstmaan minstens zeven jaar lang het aardoppervlak in verschillende spectrale banden gedetailleerd in kaart moet brengen. Zo moet deze satelliet het steeds veranderende aardoppervlak zeer gedetailleerd in beeld brengen.
Het Amerikaanse commerciële ruimtevaartbedrijf Space Exploration Technologies (SpaceX), heeft op dinsdag 14 april 2015 het Dragon ruimtetuig voor de achtste maal met succes in de ruimte gebracht. De volgende dagen zal het commerciële bevoorradingstuig zich op eigen kracht tot bij het internationale ruimtestation ISS brengen waarna men de Dragon met behulp van een robotarm zal vasthechten aan het ruimtestation.
De lancering van de Europees/Japanse ruimtesonde BepiColombo is met zes maanden uitgesteld. BepiColombo bestaat uit een Europese en Japanse ruimtesonde die naar de kleine planeet Mercurius moeten gebracht worden. De lancering is nu voorzien voor begin 2017 waarna de ruimtetuigen tussen 2020 en 2023 verschillende scheervluchten langs Mercurius moeten maken om zich uiteindelijk in een baan om de planeet te begeven. Met deze ambitieuze missie willen wetenschappers meer te weten komen over de geschiedenis van Mercurius en het ontstaan van planeten in het algemeen.
Europa heeft op vrijdag 27 maart 2015 twee Galileo-navigatiesatellieten succesvol in de ruimte gebracht. Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana vertrokken de kunstmanen om 22u46 Belgische tijd aan boord van een Sojoez draagraket die het duo enkele uren later uitzette in een baan om de Aarde op een hoogte van ongeveer 23 522 kilometer.
De Zwitserse astronoom Paul Wild ontdekt de planetoïde 1866 Sisyphus. Deze tien kilometer grote planetoïde is de grootste van de Apollo groep en kruist de baan van de Aarde. Haar grootte is te vergelijken met de vermoedelijke doorsnede van de meteoriet die de Chicxulubkrater in Mexico veroorzaakte. Foto: Valérie Chételat
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.