woensdag, 21 januari 2015 19:13

Derde MUOS-satelliet gaat de ruimte in

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Lancering van de derde Amerikaanse MUOS-satelliet Lancering van de derde Amerikaanse MUOS-satelliet Foto: ULA

De Verenigde Staten hebben op 21 januari 2014 met succes een militaire communicatiesatelliet in de ruimte gebracht die deel zal uitmaken van het Mobile User Objective System (MUOS) communicatienetwerk. De 200ste Atlas-Centaur draagraket vertrok om 02u04 Belgische tijd vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida en zette de 6,8 ton zware MUOS-1 communicatiesatelliet drie uur later probleemloos uit in een geostationaire overdrachtbaan.

Dit was de 52ste Atlas 5 raket die gelanceerd werd door het Amerikaanse lanceerbedrijf United Launch Alliance (ULA). De MUOS-3 satelliet was een van de zwaarste vrachten ooit dat een Atlas-Centaur raket in de ruimte bracht. MUOS-3 werd in opdracht van het Amerikaanse ministerie van defensie gebouwd door Lockheed Martin en moet uiteindelijk deel uitmaken van een militair netwerk dat zal bestaan uit vijf MUOS-satellieten. Lockheed Martin ondertekende voor de bouw van de eerste twee MUOS-satellieten een contract ter waarde van 2,1 miljard dollar. Het MUOS-netwerk wordt door Amerikaanse militaire troepen specifiek gebruikt voor mobiele communicatiedoeleinden zoals telefonie, data en video. Zo maken vandaag de dag militaire schepen en vliegtuigen, duikboten, voertuigen en troepen in actie gebruik van het MUOS-systeem. Volgens de projectleiders kan het MUOS-netwerk gezien worden als een netwerk van zendmasten waarbij elke satelliet één zendmast voorstelt. Door hun positie in een geostationaire baan om de Aarde kunnen de vijf MUOS-satellieten uiteindelijk een wereldwijde dekking aanbieden. Deze derde MUOS-satelliet zal zich in een geostationaire baan om de Aarde begeven op een hoogte van ongeveer 36 000 kilometer boven de Atlantische Oceaan waar de kunstmaan een derde van onze planeet zal bedekken. De MUOS-satellieten zijn zo gesofisticeerd dat één satelliet even krachtig is op vlak van communicatieverbindingen dan het volledige Amerikaanse militaire Ultra High Frequency (UHF) netwerk dat de voorganger was van het MUOS-systeem. Aangezien 3G-technologie en communicatie steeds belangrijkere onderdelen worden bij militaire strijdkrachten is de vraag naar krachtige communicatiesatellieten dan ook zeer groot. Met de komst van het nieuwe MUOS-netwerk werden er in 2007 ook vier locaties gekozen in Australië, Italië, Hawaii en de Verenigde Staten voor de bouw van enkele gloednieuwe grondstations. Nadat de eerste MUOS-satelliet in februari 2012 in de ruimte werd gebracht, lanceerde men in juli 2013 ook de tweede MUOS-satelliet. De vijfde en laatste MUOS-satelliet zal in juli 2016 in de ruimte gebracht worden. Het totale prijskaartje van het MUOS-systeem wordt geschat op 6,4 miljard dollar.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1892

Het gebeurde toen

Overlijden van de Britse astronoom en wiskundige John Couch Adams. Hij is vooral bekend geworden omdat hij het bestaan en de positie van de planeet Neptunus wist te voorspellen aan de hand van wiskundige berekeningen. Hij deed zijn berekeningen aan de hand van afwijkingen in de baan van Uranus, gecombineerd met de wetten van Kepler en Newton. Dezelfde berekeningen werden ongeveer op hetzelfde moment gedaan door Urbain Le Verrier maar de twee waren niet op de hoogte van elkaars werk. De buitenste ring van de planet Neptunus, een krater op de Maan en een planetoïde warden naar John Couch Adams genoemd.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

NGC 246

NGC 246
NGC 246, ook bekend als de 'Skull Nebula', is een planetaire nevel in het sterrenbeeld Cetus (Walvis) met een magnitude van 10.9. De nevel bevindt zich 6° ten noordoosten van…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken