maandag, 22 december 2014 01:29

Liet Zuid-Afrika een geheime satelliet in de ruimte brengen?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Lancering van de Kondor E satelliet Lancering van de Kondor E satelliet Foto: Roscosmos

Rusland heeft vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan op vrijdag 19 december 2014 met succes een satelliet in de ruimte gebracht in opdracht van een onbekende buitenlandse klant. Om 05u43 Belgische tijd vertrok vanuit een ondergrondse silo een Russische Strela raket die enkele minuten later de Kondor E satelliet probleemloos uitzette in een lage baan om de Aarde. Alle geruchten over de opdrachtgever van deze satelliet wijzen in de richting van een geheim Zuid-Afrikaans spionageprogramma.

De Strela draagraket is een omgebouwde Russische SS-19 lange afstandsraket die sinds december 2003 ook kan gebruikt worden voor het lanceren van satellieten. Deze 28 meter lange raket bestaat uit drie trappen en kan vrachten tot twee ton tot in een lage baan om de Aarde brengen. Tijdens deze lancering bracht de 115 ton zware Strela raket de Kondor E satelliet in de ruimte die gebouwd door het Russische bedrijf NPO Mashinostroyenia. Officieel werd de klant voor wie deze satelliet werd gebouwd geheim gehouden maar volgens verschillende media zou de 1,1 ton zware satelliet gebouwd zijn in opdracht van Zuid-Afrika. Volgens de Zuid-Afrikaanse oppositiepartij Democratic Alliance zou het land in 2006 een 120 miljoen dollar duur contract hebben afgesloten met NPO Mashinostroyenia voor de bouw van een geheime Zuid-Afrikaanse satelliet dat een onderdeel zou zijn van een geheim spionageprogramma genaamd 'Project Flute'. De Kondor E kunstmaan is uitgerust met een zogeheten S-band 'Synthetic Aperture Radar' (SAR) zodat het ruimtetuig zowel bij dag alsook 's nachts en bij bewolkt weer gedetailleerde beelden kan maken van het aardoppervlak. Hierdoor kan deze satelliet niet enkel worden gebruikt voor civiele toepassingen op vlak van aardobservatie maar ook voor spionagedoeleinden. Volgens de fabrikant van de satelliet zou de radar een maximale resolutie hebben tussen de één en twee meter en kan deze in een lagere resoluties ook grotere gebieden in beeld brengen. De ontwikkeling van de Kondor satellieten begon al begin de jaren '90 toen de Russische overheid interesse toonde in dit project. Nadat NPO Mashinostroyenia in 1997 twee van deze satellieten zou bouwen voor het Russische leger werd dit project stopgezet waarna NPO Mashinostroyenia de Kondor satellieten probeerde te verkopen aan buitenlandse klanten onder de naam 'Kondor E'.

Strela raketLancering van de door Rusland gebouwde Kondor E satelliet - Foto: Roscosmos

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1993

Het gebeurde toen

De Japans-Amerikaanse röntgensatelliet ASTRO-D, ook gekend als 'Advanced Satellite for Cosmology and Astrophysics', wordt vanop het Kagoshima Space Center in Japan in de ruimte gebracht. Met deze ruimtetelescoop werd tot 14 juli 2000 aan röntgenastronomie gedaan dankzij vier röntgentelescopen. Zo werden er meer dan 3 000 observaties uitgevoerd en werden er meer dan 1 000 wetenschappelijke publicaties geschreven op basis van data afkomstig van de ASTRO-D satelliet. Op 2 maart 2001 brandde deze ruimtetelecoop op in de atmosfeer van de Aarde. Foto: JAXA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

NGC 6210

NGC 6210
De planetaire nevel NGC 6210 in het sterrenbeeld Hercules is van magnitude 9.7. De bijnaam van deze planetaire nevel is de 'Schildpadnevel'. Deze nevel lijkt echter op geen enkel vlak…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

11%

Sociale netwerken