Foto: NASA

NASA heeft de bedrijven Intuitive Machines, Lunar Outpost en Venturi Astrolab geselecteerd om de capaciteiten te ontwikkelen voor een nieuw maanvoertuig (Lunar Terrain Vehicle - LTV) dat Artemis-astronauten zullen gebruiken om op het maanoppervlak rond te reizen, wetenschappelijk onderzoek uit te voeren op het maanoppervlak en om menselijke missies naar Mars voor te bereiden. Elk bedrijf gaat de komende 12 maanden verder met de ontwikkeling van zijn maanwagenconcept, onder een "haalbaarheidstaakopdracht" van NASA.

De prijzen maken gebruik van NASA's expertise in het ontwikkelen en gebruiken van rovers om commerciële mogelijkheden te ontwikkelen die wetenschappelijke ontdekkingen en menselijke verkenning op de lange termijn op de maan ondersteunen. NASA is van plan om tijdens Artemis V te beginnen met het gebruik van de LTV voor bemande operaties. "We kijken uit naar de ontwikkeling van het maanverkenningsvoertuig van de Artemis-generatie om ons te helpen verder te komen met wat we op de maan leren," zei Vanessa Wyche, directeur van NASA's Johnson Space Center in Houston. "Dit voertuig zal de mogelijkheden van onze astronauten om het maanoppervlak te verkennen en er wetenschap te bedrijven aanzienlijk vergroten, terwijl het ook dienst doet als wetenschappelijk platform tussen bemande missies in." NASA zal de LTV als een dienst van de industrie verwerven. Het contract voor Lunar Terrain Vehicle Services voor onbepaalde leveringen en voor onbepaalde hoeveelheden, gebaseerd op mijlpalen, met taakopdrachten tegen vaste prijzen heeft een gecombineerde maximale potentiële waarde van 4,6 miljard dollar voor alle toekenningen.

Elke leverancier zal beginnen met een haalbaarheidsopdracht, wat een speciale studie van een jaar zal zijn om een systeem te ontwikkelen dat voldoet aan de eisen van NASA in de projectfase van het voorontwerp tot volwassenheid. Het bureau zal vervolgens een verzoek voor een voorstel voor een taakopdracht uitgeven aan in aanmerking komende leveranciers voor een demonstratiemissie om de LTV verder te ontwikkelen, naar het maanoppervlak te brengen en de prestaties en veiligheid ervan te valideren vóór Artemis V. NASA verwacht slechts één leverancier voor de demonstratie. NASA zal aanvullende opdrachten verstrekken om te voorzien in onbemande rovers voor de behoeften van het agentschap op het gebied van maanwandelen en wetenschappelijke verkenning tot 2039.

De LTV kan de extreme omstandigheden op de zuidpool van de maan aan en zal beschikken over geavanceerde technologieën voor energiebeheer, autonoom rijden en geavanceerde communicatie- en navigatiesystemen. Bemanningen zullen de LTV gebruiken om het maanoppervlak te verkennen, wetenschappelijke apparatuur te vervoeren en monsters te verzamelen, veel verder dan ze te voet zouden kunnen, waardoor ze meer wetenschap kunnen terughalen. Tussen de Artemis-missies, wanneer de bemanningen niet op de maan zijn, zal de LTV op afstand werken om NASA's wetenschappelijke doelen naar behoefte te ondersteunen. Buiten die tijd kan de provider zijn LTV gebruiken voor commerciële activiteiten aan het maanoppervlak die niets te maken hebben met NASA-missies.

"We zullen de LTV gebruiken om naar locaties te reizen die we anders misschien niet te voet zouden kunnen bereiken, waardoor we beter in staat zijn om te verkennen en nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen te doen," zegt Jacob Bleacher, chief exploration scientist bij het Exploration Systems Development Mission Directorate op het hoofdkwartier van NASA in Washington. "Met de bemande Artemis-missies en tijdens operaties op afstand wanneer er geen bemanning op het oppervlak is, maken we het hele jaar door wetenschap en ontdekkingen op de maan mogelijk."

NASA heeft de technische vereisten, capaciteiten en veiligheidsnormen geleverd die nodig zijn voor de ontwikkeling en exploitatie van LTV, en de geselecteerde bedrijven hebben ermee ingestemd om aan de belangrijkste vereisten van het agentschap te voldoen. Het contractverzoek vereiste dat elke leverancier een oplossing voorstelde om end-to-end diensten te leveren, inclusief LTV-ontwikkeling, levering aan de maan en uitvoering van operaties op het maanoppervlak.

Met Artemis zal NASA astronauten sturen - waaronder de eerste vrouw, de eerste kleurling en de eerste internationale partner-astronaut - om de maan te verkennen voor wetenschappelijke ontdekkingen, technologische ontwikkeling en economische voordelen, en om de basis te leggen voor bemande missies naar Mars. Geavanceerde rovers, samen met de SLS-raket (Space Launch System) en het Orion-ruimtevaartuig, commerciële menselijke landingssystemen en ruimtepakken van de volgende generatie, en Gateway vormen NASA's basis voor verkenning van de diepe ruimte.

Foto: Lunar Outpost


Foto: Intuitive Machines

Bron: NASA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2009

Het gebeurde toen

De Verenigde Staten brengen de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) ruimtesonde in de ruimte. Dit ruimtetuig had als belangrijkste taak om het Maanoppervlak in hoge resolutie in kaart te brengen ter identificatie van eventuele toekomstige landingsplaatsen. Daarnaast onderzocht de LRO of er ijs voorkomt in de poolgebieden van de Maan en de temperatuur laag genoeg blijft om ijs voor lange tijd te kunnen vasthouden. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

76%

Sociale netwerken