Foto: Blue Origin

NASA heeft Blue Origin uit Kent, Washington geselecteerd om een menselijk landingssysteem te ontwikkelen voor de Artemis V-missie naar de maan. Met Artemis zal NASA meer dan ooit tevoren de maan verkennen, meer wetenschappelijke ontdekkingen doen en zich voorbereiden op toekomstige astronautenmissies naar Mars.

Blue Origin zal zijn Blue Moon lander ontwerpen, ontwikkelen, testen en verifiëren om te voldoen aan NASA's vereisten voor menselijke landingssystemen voor terugkerende astronautenexpedities naar het maanoppervlak, inclusief het koppelen met Gateway, een ruimtestation waar de bemanning in een maanbaan wordt overgebracht. Naast ontwerp- en ontwikkelingswerk omvat het contract één demonstratiemissie zonder bemanning naar het maanoppervlak voorafgaand aan een bemande demonstratie op de Artemis V-missie in 2029. De totale waarde van het contract tegen een vaste prijs bedraagt 3,4 miljard dollar.

"Vandaag zijn we verheugd om aan te kondigen dat Blue Origin een menselijk landingssysteem zal bouwen als NASA's tweede leverancier om Artemis-astronauten naar het maanoppervlak te brengen," zei NASA Administrator Bill Nelson. "We bevinden ons in een gouden eeuw van bemande ruimtevaart, die mogelijk wordt gemaakt door NASA's commerciële en internationale partnerschappen. Samen doen we een investering in de infrastructuur die de weg vrijmaakt om de eerste astronauten op Mars te laten landen."

Voor de Artemis V-missie zal NASA's SLS-raket (Space Launch System) vier astronauten naar een baan om de maan brengen aan boord van het Orion-ruimtevaartuig. Zodra Orion is gekoppeld aan Gateway, zullen twee astronauten overstappen op het menselijke landingssysteem van Blue Origin voor een reis van ongeveer een week naar de zuidpool van de maan, waar ze wetenschappelijke en onderzoeksactiviteiten zullen uitvoeren. Artemis V staat op het kruispunt van het demonstreren van NASA's eerste maanverkenningscapaciteiten en het opzetten van de basissystemen ter ondersteuning van terugkerende complexe missies in een baan om de maan en op het oppervlak als onderdeel van de Moon to Mars-verkenningsaanpak van het agentschap.

Het toevoegen van een andere partner voor menselijke landingssystemen aan NASA's Artemis-programma zal de concurrentie vergroten, de kosten voor de belastingbetaler verlagen, een regelmatige cadans van maanlandingen ondersteunen, verder investeren in de maaneconomie en NASA helpen zijn doelen op en rond de maan te bereiken als voorbereiding op toekomstige astronautenmissies naar Mars.

Het agentschap heeft SpaceX eerder gecontracteerd om een eerste menselijk landingssysteem voor de Artemis III-missie te demonstreren. Onder dat contract gaf het agentschap SpaceX ook opdracht om zijn ontwerp te ontwikkelen om te voldoen aan de eisen van het agentschap voor duurzame verkenning en om de lander op Artemis IV te demonstreren. Als gevolg van het contract met Blue Origin om op Artemis V een lander te demonstreren die aan dezelfde duurzame lander-eisen voldoet, inclusief mogelijkheden voor een grotere bemanning, een langere missieduur en het afleveren van meer massa op de maan, zullen meerdere aanbieders beschikbaar zijn om mee te dingen naar toekomstige mogelijkheden om te voldoen aan NASA's behoefte aan toegang tot het maanoppervlak voor Artemis-missies.

Door de ontwikkeling van innovatieve concepten en ontwerpen voor menselijke landingssystemen door de industrie te steunen, zal de NASA de toegang tot de ruimte helpen verbeteren, zodat iedereen ervan kan profiteren.

"Met twee verschillende ontwerpen voor maanlandingssystemen, met verschillende benaderingen van hoe ze aan NASA's missiebehoeften voldoen, is er meer robuustheid en een regelmatige cadans van maanlandingen", aldus Lisa Watson-Morgan, manager van het Human Landing System Program bij NASA's Marshall Space Flight Center in Huntsville, Alabama. "Deze concurrerende aanpak stimuleert innovatie, verlaagt de kosten en investeert in commerciële mogelijkheden om de zakelijke kansen te vergroten die andere klanten kunnen bedienen en een maaneconomie kunnen bevorderen."

NASA heeft de solicitatie, bekend als bijlage P, van zijn tweede Next Space Technologies for Exploration Partnerships Broad Agency Announcement (Next-STEP2 BAA), in september 2022 uitgegeven als onderdeel van de voortdurende ontwikkeling van geavanceerde ruimteverkenningstechnologieën, -capaciteiten en -concepten. Via Artemis zal NASA astronauten sturen - waaronder de eerste vrouw en de eerste kleurling - om de maan te verkennen voor wetenschappelijke ontdekkingen, economische voordelen en om de basis te leggen voor bemande missies naar Mars. Samen vormen de SLS-raket, Orion, Gateway, geavanceerde ruimtepakken en menselijke landingssystemen NASA's basis voor verkenning van de diepe ruimte.

Bron: NASA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1802

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 2 Pallas. Dit was de tweede planetoïde die ooit werd ontdekt. De planetoïde 2 Pallas beweegt zich in een baan om de Zon op een afstand van ongeveer 416 miljoen kilometer en is ongeveer 550 kilometer groot. Deze ruimterots werd genoemd naar Pallas uit de Griekse mythologie, de dochter van Zeus en beschermgodin van de stad Athene. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken