Foto: Roscosmos

Rusland traint momenteel vier Indiase ruimtevaarders met het oog op toekomstige bemande ruimtemissies. De vier Indiërs volgen momenteel een opleiding op het bekende Gagarin Cosmonaut Training Center nabij Moskou in het kader van het Indiase Gaganyaan ruimteprogramma. India wil tegen augustus 2022 als vierde land ter wereld op eigen kracht landgenoten in een baan om de aarde brengen. 

India sloot in juli 2019 een overeenkomst af met Rusland voor de selectie en opleiding van Indiase ruimtevaarders. Het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos liet nu weten dat vier geselecteerde Indiase ruimtevaarders in februari aangekomen zijn in het Gagarin Cosmonaut Training Center en dat ze momenteel in goede gezondheid verkeren. De training loopt nog tot begin 2021 waarna de vier terugkeren naar India. Tijdens deze opleiding leren de vier Indiërs onder andere Russisch en moeten ze leren werken met een Russische Sojoez ruimtecapsule. Daarnaast ondergaan ze ook tal van simulaties, maken ze kennis kortstondige gewichtloosheid en worden ze onderworpen aan G-krachten. Op deze manier leren de Indiase ruimtevaarders hoe hun lichaam zal reageren op leven en werken in een baan om de aarde en worden ze getraind op eventuele problemen. 

India werkt al vele jaren aan een eigen bemand ruimteprogramma waarbij het Indiase ruimtevaarders op eigen kracht in een baan om de aarde wil brengen. Zo is de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO momenteel een eigen ruimtecapsule aan het ontwikkelen dat de naam 'Gaganyaan' kreeg. Deze nieuwe ruimtecapsule moet plaats bieden aan drie ruimtevaarders en zal in de ruimte gebracht worden met behulp van een Indiase GSLV Mk. III raket. De capsule beschikt over een leefruimte die 8 kubieke meter groot is en bij zijn lancering heeft dit nieuwe ruimtevaartuig een gewicht van ongeveer 7,8 ton. Alles samen is de Gaganyaan capsule 3,5 meter groot en heeft deze een diameter van 3,5 meter. In december 2014 en juli 2018 voerde India al enkele belangrijke tests uit met prototypes van deze nieuwe capsule waarbij onder andere het 'launch abort system' werd getest. Als gevolg van de wereldwijde coronacrisis werd een eerste onbemande testvlucht in een baan om de aarde met de Indiase Gaganyaan ruimtecapsule uitgesteld. In september 2018 maakte India ook al het ontwerp bekend van een zelf ontworpen ruimtepak dat een opvallende oranje kleur heeft. Onderaan dit artikel kan u beelden bekijken van een test met de nieuwe Indiase ruimtecapsule. 

Tot op heden gingen al twee Indiërs de ruimte in. Zo ging in april 1984 Rakesh Sharma de ruimte in aan boord van de Russische Sojoez T-11 ruimtecapsule en werd later de Indiaas-Amerikaanse astronaute Kalpana Chawla tweemaal de ruimte in gebracht aan boord van een Amerikaans ruimteveer. Kalpana Chawla maakte tijdens haar tweede ruimtevlucht deel uit van de Amerikaanse STS-107 missie waarbij het ruimteveer met zijn crewleden verloren ging tijdens de terugkeer naar de aarde. India wil nog voor augustus 2022 zijn eerste landgenoten op eigen kracht in de ruimte brengen aangezien het land dan de 75ste verjaardag viert van zijn onafhankelijkheid. De eerste bemande Indiase ruimtevlucht zal niet langer duren dan zeven dagen en zal uitgevoerd worden door drie Indiase ruimtevaarders.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2008

Het gebeurde toen

In de stad Colombo, Sri Lanka, overlijdt Sir Arthur Charles Clarke. Hij schreef het boek 2001: A Space Odyssey en bedacht in 1945 het principe van de geostationaire communicatiesatelliet. Deze bijzondere baan om onze planeet is ook bekend als de 'Clarke Orbit'. Zijn bekendste boek, 2001: A Space Odyssey, werd in 1968 verfilmd en wordt beschouwd als een mijlpaal in de filmgeschiedenis. Clarke deed op de Amerikaanse televisie samen met Walter Cronkite ook verslag van de Apollo-maanexpedities en werd in 2000 door de Britse koningin geridderd voor zijn verdiensten.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken