woensdag, 03 juni 2020 11:14

Fietsroute-app gebruikt de ruimte voor fietsers

Geschreven door ESA
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Fietsroute-app gebruikt de ruimte voor fietsers Foto: Beeline

Een navigatie-app die fietsers begeleidt op veiligere, aangenamere fietstochten zal later deze zomer worden gelanceerd, aangezien social distancing maatregelen meer fietsers aanmoedigen om de weg op te gaan. Ontwikkeld door het Londense bedrijf Beeline, maakt de app gebruik van ruimtedata en crowdsourced informatie om routesuggesties te genereren. Het kan worden verbonden aan een apparaat dat op het stuur van de fiets is bevestigd en dat eenvoudige aanwijzingen geeft.

Enthousiaste fietsers Tom Putnam en Mark Jenner richtten in 2015 Beeline op met als doel een alternatieve routedienst te ontwikkelen voor Google Maps, een app die in eerste instantie is ontworpen voor autonavigatie. Ze hebben al twee navigatiesystemen op de markt gebracht, Velo en Moto. Met de steun van het ESA Business Applications onder het overkoepelende ESA Space Solutions, werkt Beeline nu aan een verbeterd routesysteem om mensen een betere fietservaring te bieden, vooral in stedelijke gebieden. De nieuwe app gebruikt GPS om de locatie van smartphones bij te houden, maar houdt ook rekening met hulpbronnen zoals wegenkaarten die zijn afgeleid van aardobservatiesatellieten naast data over fietsinfrastructuur, ongevallen en nog veel meer. Het combineert dit met crowdsourced informatie die door middel van in-ride feedback van fietsers wordt gegeven en gebruikt vervolgens een algoritme om de prettigste weg van A naar B te bepalen.

Dit betekent dat het systeem de voorkeuren van individuele fietsers kan leren kennen, zodat routesuggesties kunnen worden afgestemd op hun vaardigheids- en ervaringsniveau. Door gebruik te maken van crowdsourced informatie kan de geschiktheid van routes ook voortdurend worden bijgewerkt als er veranderingen optreden; bijvoorbeeld als reactie op nieuwe fietsinfrastructuur die in veel steden wordt geïnstalleerd. Het Bluetooth-verbonden apparaat toont vervolgens informatie, waaronder reisvoortgang, richtingsaanwijzingen en snelheid, waardoor de fietser zich kan concentreren op de weg en tegelijkertijd kan navigeren. Naast individuele fietsers, zal de app worden gebruikt door bezorgingsbedrijven om te zoeken naar snellere en veiligere routes, en bike share bedrijven om aangename routes voor te stellen aan hun klanten.

“Als gevolg van de coronaviruspandemie worden mensen aangemoedigd om te fietsen in plaats van gebruik te maken van het drukke openbaar vervoer. Dit betekent dat er in de nabije toekomst een grote toename van nieuwe en onervaren fietsers op de weg zal zijn, vooral in de steden,” zegt Tom. “Alhoewel de app gericht is op alle ervaringsniveaus, werken we er hard aan om ervoor te zorgen dat er veiligere en aangenamere routes worden voorgesteld aan nieuwe fietsers, waardoor ze vertrouwd raken met hun nieuwe vervoersmiddel.” “Fietsen heeft veel voordelen voor de maatschappij en onze gezondheid, en gezien de huidige richtlijnen om de verspreiding van het coronavirus te verminderen, zijn deze nu nog belangrijker,” zegt Fausto Vieira, ESA Space Applications ingenieur en technisch medewerker van het Beeline project. “ESA is verheugd om de ontwikkeling van deze Beeline technologie te ondersteunen, waarvan is aangetoond dat het mensen een aanzienlijk betere fietservaring biedt in vergelijking met de huidige navigatiesystemen.”

Bron: ESA

Dit gebeurde vandaag in 1817

Het gebeurde toen

In Parijs overlijdt op 86-jarige leeftijd de Franse astronoom Charles Messier. Gedurende zijn leven stelde hij ondermeer een cataloog samen van 110 verre objecten zoals sterrenhopen, nevels en gaswolken die in 1774 voor het eerst werd gepubliceerd. Het doel van zijn catalogus was om kometenjagers (zoals hijzelf) en andere mensen die met het blote oog observeerden, te helpen een onderscheid te maken tussen permanente en voorbijgaande objecten. Vandaag de dag noemen we deze objecten de ‘Messierobjecten’ en zijn deze heel bekend onder amateur-sterrenkundigen. Al deze objecten zijn genummerd van M1 tot M110. Foto: Cambridge Univercity Press

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Messier 73

Messier 73
M73, ook gekend als NGC 6994, is één van de vreemdste objecten uit de bekende Messiercatalogus. Dit object, gelegen in het sterrenbeeld Aquarius (Waterman) bestaat uit een groep van vier…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

37%

Sociale netwerken