De LEGO CUUSCO versie van de Hayabusa ruimtesonde
Foto: LEGO

Terugdenkend aan m'n jeugd doen vooral de vele LEGO sets m'n hart sneller slaan. Er waren ook wel de modelbouw vliegtuigen, tanks en raketten. De vele Star Wars figuren en voertuigen maar het waren vooral de vele LEGO avonturen, alleen, samen met m'n jongere broer en / of m'n vrienden, die bijgebleven zijn. Vooral omdat hoe meer LEGO blokken men had, hoe nauwkeuriger m'n z'n fantasie kon uitleven.

En beiden had ik ruimschoots in overschot. De vele gekleurde blokjes zijn eigenlijk nooit echt verdwenen uit m'n leven. Ook al heb ik m'n uitvoerige collectie, tegen beter weten in, allemaal weggeschonken. Wat achteraf gezien misschien wel het meest impulsieve was dat ik ooit gedaan heb. Echter elk jaar weer, toen de eindejaarsfeesten er aan kwamen, zag ik de aantrekkelijke dozen staan in elk grootwarenhuis. En kon ik het niet laten om deze even nader te bestuderen. Ondertussen hebben de kinderen van m'n broer eveneens LEGO ontdekt en komt het kind telkens in me boven wanneer ze bij ons komen spelen. Meer nog. Ik kon het niet laten om enkele LEGO producten op te nemen in m'n online zaak. Zeker niet wanneer project CUUSOO onder ogen kreeg...

Het CUUSOO project

In 2008 ontstond er een samenwerking tussen het Japanse CUUSOO en het Europese LEGO bedrijf. Met als doel LEGO sets te produceren voor een welbepaald doelpubliek. Het duurde echter tot 23 april 2011 vooraleer beide bedrijven hun samenwerking wereldwijd bekend maakten. Gevolgd door een beta-versie van hun website midden oktober van hetzelfde jaar. Waarop iedereen, ouder dan actien jaar, een voorstel kan indienen. Krijgt het voorstel 1 000 stemmen of meer, dan gaat men over tot de productie van het voorstel. Echter in een beperkte oplage. Logisch eigenlijk.

Het eerste gekozen voorstel, met slechts 152 stemmen, was een LEGO versie van de Japanse wetenschappelijke Shinkai 6500 onderzeeër. Waarvan uiteindelijk zo'n 10 000 exemplaren van zijn gemaakt. Begin maart van dit jaar behaalde de Japanse Hayabusa sonde, met slechts 393 stemmen, voldoende steun om over te gaan tot productie. Omdat de verkoop van het vorige model bijzonder vlot verliep alsook de succesvolle Hayabusa sonde wellicht ook een meer internationaal publiek zou aanspreken werd deze enkele maanden geleden wereldwijd in drieëntwingtig landen verdeeld. En zijn heden nog steeds enkele exemplaren hiervan te koop.

Ondertussen begint het CUUSSOO project bij steeds meer LEGO fans bekend te worden en is men recent begonnen met de productie van de Minecraft Micro World set. En maakt men plannen om het Rifter ruimteschip uit de EVE-online spelwereld, de DeLorean tijdmachine uit de Back to the future trilogie alsook de held uit het Legend of Zelda computerspel te produceren. Er is dus heel wat op til...

Sterrenkunde en ruimtevaart

Voor mezelf, en wellicht ook jullie, krijgt vooral de LEGO versie van de Mars Science Laboratory Curiosity rover bijval. Maar zo zijn er nog heel wat. Ook de Russische Lunokhod 1 maan-rover, Space Shuttle met Boeing 747, Hubble ruimtetelescoop, Voyager, maanbasis en zelfs het internationale ruimtestation zijn voorstellen die zijn ingediend. En waarop u dient te stemmen, wanneer u deze ooit in uw bezit wenst te hebben. Kortom, surf als de bliksem naar de CUUSOO website en stem op uw favoriete project. Of beter nog... ontwerp uw eigen LEGO set !

Patrick

Patrick Jaecques

Voorzitter van de Astro Event Group vzw (AEG).Eindredacteur van het magazine Guidestar.

Dit gebeurde vandaag in 1789

Het gebeurde toen

De Duits-Britse astronoom William Herschel meent een ringenstelsel rond de planeet Uranus te zien. Uiteindelijk worden deze ringen pas in maart 1977 voor het eerst echt ontdekt door de astronomen James L. Elliot, Edward W. Dunham en Douglas J. Mink die gebruik maakten van het Kuiper Airborne Observatory. De afstanden van deze ringen tot de planeet liggen tussen de 41 800 en 51 100 kilometer en de vorm van de ringen is elliptisch. Op foto's die in 2003 en 2005 met de Hubble ruimtetelescoop zijn gemaakt, werden opnieuw twee ringen ontdekt. Deze bevinden zich op onverwacht grote afstanden van Uranus: 67 000 en 98 000 kilometer. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

13%

Sociale netwerken