Irina Rodnina en Vladislav Tretyak ontsteken de Olympische vlam
Foto: Olympic Winter Games

De 22ste Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji zijn op vrijdag 7 februari 2014 officieel van start gegaan tijdens een plechtige openingsceremonie. Voormalig kunstschaatsster Irina Rodnina en ijshockeylegende Vladislav Tretyak onstoken de olympische vlam met behulp van een fakkel die een paar maanden geleden in de ruimte is geweest.

De olympische vlam werd aangestoken met een 95 centimeter lange fakkel die de afgelopen maanden in totaal 65 000 kilometer heeft afgelegd. Zo werd deze speciale fakkel meegenomen tijdens een duik in het Baikalmeer, bracht deze ondermeer een bezoek aan de nieuwe Russische lanceerbasis in Vostochny en verbleef deze in november 2013 ook enkele dagen aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Het is niet de eerste keer dat een olympische fakkel de ruimte ingaat. Zo gebeurde dit ook al in 1996 en 2000. Tijdens het verblijf van de olympische fakkel in 2013 aan boord van het ISS werd deze ook nog eens door de kosmonauten Oleg Kotov en Sergey Ryazanskiy meegenomen naar 'buiten' tijdens een ruimtewandeling. Het was de eerste maal dat een olympische fakkel meegenomen werd tijdens een ruimtewandeling. Wanneer de fakkel terug op Aarde was, werd deze ook nog eens gedragen door 's werelds eerste vrouwelijke kosmonaute Valentina Tereshkova en de directeur van het Gagarin Cosmonaut Training Center en gewezen kosmonaut Sergei Krikalev. Tijdens de openingsceremonie waren Krikalev en Tereshkova eveneens aanwezig in het Fisht stadium waar ze de Russische en Olympische vlag omhoog hebben gehesen. Beiden werden ook nog eens bijgestaan door de kosmonauten Fyodor Yurchikhin, Roman Romanenko, Svetlana Savitskaya en Elena Serova. Tijdens de indrukwekkende show, die deel uitmaakte van de openingsceremonie, werd ook een dans uitgevoerd rondom een schaalmodel van een Vostok raket met dansers verkleed als kosmonauten. Om de Olympische Winterspelen in Sotsji nog een extra 'ruimte' kantje te geven, zullen sporters op 15 februari 2014 een gouden medaille kunnen winnen waarin fragmenten werden verwerkt van de Tsjeljabinsk meteoroïde die op 15 februari 2013 op insloeg op Aarde.

OpeningsceremonieDansers verkleed als kosmonauten tijdens de openingsceremonie - Foto: Winter Olympic Games

Valentina TereshkovaDe eerste vrouw in de ruimte groet het publiek - Foto: Winter Olympic Games

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1972

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt de Apollo 16 ruimtecapsule gelanceerd met aan boord de drie Amerikaanse astronauten John W. Young, Thomas K. Mattingly en Charles M. Duke. Op 21 april 1972 landde Young en Duke in het Descartes Highlands gebied op de Maan. Dit was de vijfde maal dat de Verenigde Staten mensen tot op het oppervlak van de Maan brachten. Tijdens deze missie werd bijna 96 kilogram aan bodemmonsters van de Maan mee terug genomen naar de Aarde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken